Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Viktor: V dnešním fotbale bych měl jako brankář problémy

Praha - Podle bývalého brankáře Iva Viktora, který byl v rámci ankety Fotbalista roku 2012 uveden do Síně slávy, je současný způsob chytání výrazně odlišnější než v dobách jeho aktivní kariéry. Mistr Evropy z roku 1976 by dnes prý měl mnohem těžší situaci a možná by byl jen průměrným gólmanem. Naopak pro svého nástupce Petra Čecha má jen slova chvály. "Neberu to jako dostihy. Chytal jsem v úplně jiné době, a že zrovna Petr si to zaslouží, o tom není pochyb," prohlásil Viktor.

Ivo Viktor s fotbalistou roku Petrem Čechem
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Zlepšila se kopací technika brankářů, změna pravidel v malé domů i rozestavení, kdy gólman hraje prakticky na pozici libera. Kdyby mi bylo dnes třeba o čtyřicet let méně, tak bych měl velké problémy a byl bych možná jen průměrný brankář," řekl sedmdesátiletý Viktor.

Stále důležitější jsou také fyzické parametry. "Špičkoví brankáři mají dnes ke dvěma metrům, mně by chybělo patnáct centimetrů. Není to jenom výška, ale i rozpětí paží, které gólmanům hodně pomáhá," poznamenal bývalý hráč Dukly Praha. "My byli víc v brance, nevybíhalo se tolik ven a celkově tam byl menší akční rádius. Nohama, kromě výkopu, gólman nemusel umět hrát vůbec," doplnil Viktor, který ocenil výjimečnost české brankářské školy.

"Určitě to tady neděláme špatně. Je tu spousta prázdninových kempů a v klubech se pracuje. Trenéři brankářů jsou tam, kde jsou peníze, což je tak do druhé ligy a potom je to trošku horší," uvedl Viktor. "Máme pořád solidní základnu, jednoho výjimečného (Čecha) a čtyři pět, kteří by mohli chytat a teď v případě Petrova zranění budou muset. Nějak se nám to tu rodí, zato nám chybí ti hráči, kteří rozhodují zápasy nebo něco vymyslí," doplnil třiašedesátinásobný československý reprezentant.

Čecha viděl poprvé asi před patnácti lety, když pomáhal u mládežnických národních týmů. "V té době se mi ale zdál samá ruka, samá noha a ještě to nebylo ono. Při své postupné cestě nahoru měl dobré trenéry: Stejskala, Krbečka v Plzni, Sedláčka v Blšanech. Ti ho asi naučili zkrátit krok, zrychlit atd. Hlavně to rozhoduje v hlavě. Je to chytrý kluk, který se poučí z chyb, neopakuje je a i ve svých třiceti se pořád učí," ocenil Viktor.

Svého nástupce řadí k nejlepším brankářům na světě a klidně by ho už nyní přivítal mezi legendami. "Petr by měl být v Síni slávy už dneska, protože nám dělá slávu po celém světě. Všude se anglická liga promítá. Už dnes je z nás nejslavnější, ale kazil by nám trošku věkový průměr," konstatoval s úsměvem Viktor.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články