Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Viktor se o brankářskou budoucnost v reprezentaci nebojí

Praha - Kdyby Petr Čech po letním mistrovství Evropy ukončil reprezentační kariéru, legendární Ivo Viktor se o brankářskou budoucnost národního týmu nebojí. Gólman mistrů Evropy z roku 1976 vidí nástupce v Tomáši Vaclíkovi a Tomáši Koubkovi.

Karol Dobiáš, Ivo Viktor a Antonín Panenka
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Třiatřicetiletý Čech o možném konci v reprezentaci promluvil v pondělí po vyhlášení ankety Fotbalista roku, kterou poosmé v kariéře vyhrál. "Já skončil kvůli zranění páteře, což bylo asi jednodušší, než se rozhodovat, jestli pokračovat dál," řekl Viktor po slavnostním uvedení týmu z roku 1976 do Síně slávy FAČR.

Je nám líto, video expirovalo.
Mistři Evropy z Bělehradu mají svou hvězdu ve fotbalové Síni slávy

"Bude mu čtyřiatřicet, pár úrazů a zranění měl. Navíc anglická liga je těžká, tak bych se ani nedivil, kdyby ho to už nebavilo a dal přednost jen klubu," uvedl třiasedmdesátiletý Viktor. "Mít takhle skvělého brankáře ale jednu nevýhodu má. Deset let totiž nikoho nepustil do branky. Znám to z vlastní zkušenosti, mě za to také kritizovali," uvedl.

Čech poprvé nastoupil v reprezentaci v roce 2002 a se 118 starty je společně s Karlem Poborským českým rekordmanem. "Když je zdravý a ve formě, tak ho postaví každý trenér. Navíc když je naším jediným hráčem, který pravidelně nastupuje ve velkém klubu," prohlásil Viktor.

Případné nástupce vidí ve Vaclíkovi z Basileje a Koubkovi, který ze Sparty hostuje v Liberci. "Roste tady pár dobrých brankářů. Třeba Vaclík, a Koubek taky vypadá dobře. Je vidět, že se tady s brankáři hodně pracuje," uvedl Viktor. "Na tomhle postu reprezentace slabinu mít nebude," dodal.

Ivo Viktor: "Reprezentace měla vždy kvalitní brankáře. Od Pláničky přes Schrojfa a troufnu si jmenovat i sebe. Třeba taková Anglie má problémy několik let, zatímco nám se vždycky daří najít dobrou jedničku a doufám, že to tak bude i nadále."

Problémem by podle Viktora mohlo být to, že za Čechem jeho případní nástupci nenasbírali dost reprezentačních zkušeností. "Když nechytají za nároďák, tak tomu něco chybí. Můžou třeba ve Spartě chytat skvěle, ale punc dostanou až po pár letech v reprezentaci," prohlásil.

Nahradit Čecha sice bude náročné, ale neměl by to být neřešitelný problém. "Já chytal v Brazílii na Maracaná a Pelé mi dal hned dvě branky. To byl můj křest. Když něco umí, tak by se s tím měli poprat. Navíc žádní učedníci to nejsou. Už chytali v evropských soutěžích a něco málo i za reprezentaci," řekl Viktor.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články