Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Víkendové kolo Gambrinus ligy vyvrcholí duelem mezi Baníkem a Spartou

Praha - Vrcholem 27. kola první fotbalové ligy je jednoznačně nedělní zápas Ostravy se Spartou, ale liga začne už pátečním utkáním Slovácko - Mladá Boleslav, které bude jedním ze tří duelů vysílaných přímým televizním přenosem. V pátek odvysílá ČT4 duel Slovácko, Mladá Boleslav, v sobotu Brno – Plzeň a v neděli šlágr Baník – Sparta. Všech osm utkání se odehraje od pátku do neděle, další ligové kolo je totiž na programu už ve středu 5. května. Všechny zápasy každého kola můžete sledovat také na zpravodajském webu ČT24 a fotbalživě.cz.

V neděli večer se odehraje v Ostravě patrně klíčová bitva v boji o domácí fotbalový titul. Domácí Baník hostí Spartu, která s 54 body vede tabulku, ale její soupeř je druhý jen vinou horšího skóre. I proto se všeobecně soudí, že případný vítěz bude o dva týdny později dekorován jako ligový šampion, byť trenéři obou týmů to odmítají. "Je jasné, že vítěz bude mít dobře nakročeno. Ale kdybychom se už dříve pasovali na to, že jsme ti vyvolení, byli bychom velice neuctiví k Jablonci a Teplicím. O titul hrají čtyři mužstva, mezi nimiž jsou minimální rozdíly," prohlásil ostravský kouč Miroslav Koubek.

Sparťané nevěří, že Baník nebude před plným hledištěm nervózní. "Musí vyhrát stejně jako my. Jsou na vítězné vlně, lidé od nich budou chtít také jen vítězství. Ale ať dopadne výsledek jakkoli, nelze šťastnějšího považovat za mistra. Budou zbývat tři kola, boj o dalších devět bodů," upozornil letenský trenér Chovanec. Podle něj se diváci mohou těšit na drama, které se rozuzlí až v posledním kole.

Je nám líto, video expirovalo.
Pozvánka na 27. kolo Gambrinus ligy

Ostrava má v současnosti na kontě sérii šesti výher, její soupeř zase v lize za celou sezonu neprohrál. Poslední porážka Letenských se zrodila ve 27. kole minulého ročníku 10. května loňského roku, od té doby Sparta neprohrála 29 utkání. To podle Koubka svědčí o velké vnitřní síle mužstva. Experti soudí, že ve prospěch Sparty může hrát větší zkušenost z podobných zápasů v Evropské lize či pražských derby se Slavií. Podle Chovance se ale srovnávat liga s poháry nedá. "Evropská liga je zcela něco jiného, tam je odlišný tlak. O zkušenosti podle mě nedělní zápas nebude," řekl trenér.

Mladá Boleslav chce znepříjemnit záchranu Slovácku

Slovácko ještě nikdy v lize Mladou Boleslav neporazilo, ale teď by potřebovalo body jako sůl. Každé utkání do konce soutěže už bude bojem o holou záchranu. "Důvody porážky na Kladně nemá význam pitvat. Chci myslet dopředu a cestu k ligovému udržení vede přes tříbodový zisk," uvedl trenér Miroslav Soukup. Mladá Boleslav sice hraje už jen o prestiž, ale soupeřům hodlá jejich pozici znepříjemňovat.

Liberec v posledních šesti zápasech prohrál jen jednou, ale v souboji s Bohemians 1905 bude chtít zapomenout na poslední domácí nezdar s Ostravou. Hosté v Liberci ještě nikdy nevyhráli, teď mají navíc na paměti tři podzimní porážky z ligy i poháru. Jenže mají o co hrát, zachráněni stále nejsou.

Brno nedokázalo Plzeň porazit už osmkrát v řadě a teď navíc přivítá čerstvého pohárového finalistu. Samo prochází hlubokou výkonnostní krizí, tým už pět zápasů nebodoval. Plzeň míří do Brna, kde třikrát za sebou dokázala vyhrát, v schizofrenní situaci. Západočeši sice ještě žijí euforií ze středečního postupu do finále Ondrášovka Cupu přes Olomouc, ale v lize také mají co napravovat. Pětkrát za sebou v ní nedokázali vyhrát.

Kladno si na Teplice věří

Teplice dvakrát za sebou vydřely nejtěsnější výhru a stále se drží na dohled ligové špici. Severočeši chtějí svoji šňůru natáhnout i s Kladnem, které po výměně trenérů zdobí výborné výsledky. Na vzepětí soupeře upozorňuje i teplický kouč Jiří Plíšek. "Nepřísluší mi soudit, v čem se tým změnil, ale výsledky mají opravdu výborné. Hrají hodně nepříjemný fotbal," prohlásil s respektem. Kladno však nepřijede v roli předem poraženého mužstva. "Teplice máme dobře přečtené, víme o jejich velké ofenzivní síle. Zejména Vachoušek s Mahmutovičem znamenají pro každého soupeře velké nebezpečí," řekl asistent Stanislav Hejkal, který tým vedl v týdnu, protože hlavní kouč Stanislav Procházka léčil virózu.

Jistí sestupující Bohemians Praha narazí na dalšího aspiranta titulu Jablonec. "Chceme soupeře potrápit stejně jako Spartu, znepříjemnit mu život a umazat nějaký minusový bod. Naší výhodou může být, že Jablonec hrál ve středu pohár, ale na druhou stranu má hodně široký kádr," připomněl střížkovský kouč Jaromír Jindráček. Jablonec je v euforii. Postoupil do finále domácího poháru, ve hře je i o mistrovský titul.

Příbram i České Budějovice potřebují uspět

České Budějovice doma sbírají remízy, proti Olomouci však nutně potřebují zvítězit. Na sestupové příčky mají k dobru jen dva body, navíc musejí počítat s horší vzájemnou bilancí se Slováckem i s Kladnem. "Pro nás je teď každý zápas klíčový. Sbíráme to po bodíku, ale nyní by to bylo málo. Na domácím hřišti jsme na jaře vyhráli jen s Příbramí, teď to potřebujeme zopakovat," řekl kouč Jaroslav Šilhavý, podle něhož by Sigma mohla být zklamaná po vyřazení z poháru. Olomouc vstřebává středeční nezdar, na pohár se v závěru sezony soustředila.

Hráči Slavie musejí podle kouče Františka Cipra překousnout hořké vyřazení z Ondrášovka Cupu. "Sezona pro nás ještě neskončila, jsou před námi čtyři zápasy ligy. V nich musíme dokázat, že to s námi není tak špatné. Příbram je příjemným překvapením soutěže, ale vzhledem k našim divákům si nesmíme dovolit jakékoliv zaváhání," řekl Cipro. Příbram může získat definitivu záchrany, na Slavii však ještě nikdy nevyhrála. Za nynějších okolností by to mohla změnit.

Program 27. kola:

Pátek 30. dubna:

18:20 1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav (podzimní zápas 2:3).

Sobota 1. května:

16:00 Slovan Liberec - Bohemians 1905 (1:0),

18:20 1. FC Brno - Viktoria Plzeň (1:1),

20:00 FK Teplice - SK Kladno (2:0).

Neděle 2. května:

16:00 Slavia Praha - 1. FK Příbram (0:1), Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc (0:2), Bohemians Praha - FK Baumit Jablonec (0:1, Strahov),

18:25 Baník Ostrava - Sparta Praha (1:1).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články