Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Vestfálské "vosy" přežily vlastní smrt a podmaňují si Evropu

Praha - Před osmi lety bojovala dluhy sužovaná Borussia Dortmund o přežití a nákladné hvězdy včetně Tomáše Rosického postupně opouštěly nejistou vestfálskou půdu. Dnes jsou "žlutočerní" dvojnásobným úřadujícím mistrem Bundesligy, udivují atraktivním herním projevem a ještě před posledním kolem si zajistili postup z prvního místa nejtěžší skupiny Ligy mistrů. Čím dál více se z řad odborné veřejnosti ozývají hlasy, že Borussie má na to, zopakovat úspěch svých předchůdců v čele s Andym Möllerem, kteří před 15 lety opanovali Evropu.

Radost hráčů Dortmundu
zdroj: isifa.com autor: Andreas Gebert

Populární klub byl tváří v tvář dluhům dosahujícím takřka 120 milionů eur přinucen najet na tvrdý úsporný režim a obětovat krátkodobé výsledky ve prospěch budoucnosti. Borussia klesla do průměru a v sezoně 2007/2008 dokonce bojovala jen o záchranu. Pak však kádr plný nezkušených mladíků převzal ambiciózní trenér Jürgen Klopp a během čtyř let z něj udělal postrach nejen německé ligy, ale dnes i celé Evropy.

Kolem zkušeného kapitána Sebastiana Kehla sestavil tým napěchovaný talenty německého fotbalu, jako jsou Mario Götze, Sven Bender, Marcel Schmelzer, Kevin Grosskreutz nebo Mats Hummels. Klopp si s sebou z předchozího působiště v Mohuči přivedl nadějného středního obránce Nevena Subotiče, kádr postupně doplnil o polskou trojici Lukasz Piszczek, Jakub Blaszczykowski a Robert Lewandowski, paraguayského střelce Lucase Barriose, mladého Japonce Šinžiho Kagawu nebo tureckého štírka Nuriho Sahina a ve své třetí sezoně v klubu dokázal sebrat prvenství favorizovanému Bayernu.

Jürgen Klopp
zdroj: Getty Images

Na první pokus sice "žlutočerní" žádnou díru do světa neudělali. Už bez Sahina, který odešel zkusit štěstí do Realu, skončili ve skupině Ligy mistrů na posledním místě za Arsenalem, Marseille a Olympiakosem. V domácí soutěži však byla Borussia přes poněkud slabší start opět suverénní. Druhý titul v řadě orámovala série 23 zápasů bez porážky a mnichovský kolos se vestfálské útočné mašině opět mohl pouze dívat na záda. Rozdíl mezi oběma týmy nejlépe vyjádřilo finále německého poháru, Dortmund svého bavorského konkurenta vyprovodil výpraskem 5:2.

Marco Reus v dresu Dortmundu
zdroj: Getty Images

Když se v průběhu sezony 2011/2012 supertalent Marco Reus rozhodoval, kam povedou jeho další kroky, dal neomylně přednost Borussii právě před Bayernem. "Dortmund je atraktivnější než Bayern," prohlásil německý reprezentant. "Sice to není metropole, ale z fotbalového hlediska je to pro mě nejlepší místo." Úspěšný Dortmund, který dokázal během posledních let smazat dvě třetiny původních dluhů, neměl problém vysázet Mönchengladbachu za Reuse 17 milionů eur. Borussia ofenzivní posilu potřebovala, Barriose zlákala tučná výplata v čínské lize a Kagawu si vyhlédl Alex Ferguson do Manchesteru United.

Dortmund funguje jinak než většina evrospkých velkoklubů, utrácí pouze za mladé talenty a dokazuje tak, že úspěch není jen otázkou financí. Na platy hráčů jde jen 35 procent z obratu klubu, který činí 215 milionů eur. Klopp hraje s týmem ofenzivní, dynamický a hlavně pohledný fotbal a nejen 80 tisíc diváků na vždy zaplněném Vestfálském stadionu může zářit spokojeností. V domácí soutěži to letos na obhajobu navypadá, na suverénní Bayern má čtvrtý Dortmund už devítibodovou ztrátu, v pohárové Evropě ale BVB ukazuje svou třídu.

Ve skupině "smrti" s Ajaxem, Manchesterem City a Realem Madrid se Borussii nedávaly velké šance, Kloppovi svěřenci ale postavili všechny papírové předpoklady na hlavu. V pěti zápasech ani jednou neprohráli, v nádherném zápase porazili i slavný Real a po drtivém vítězství 4:1 v Amsterodamu mohli slavit překvapivé, ale zasloužené prvenství v těžké skupině, o které i José Mourinho prohlásil: "Tohle je prostě skupina Ligy mistrů. Ostatní jsou jen takový vtip." Postup do vyřazovací části ale pro vestfálské "vosy" jistě nebude splněním cíle a při prosincovém losu tak bude patřit míček se jménem Borussie jistě k těm nejméně žádaným.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články