Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Věřím, že Anglii můžeme za rok ve Wembley porazit znovu, říká Souček

Kluk z Havlíčkova Brodu žije dál svůj fotbalový sen momentálně v Premier League, kde je ze Slavie na hostování ve West Hamu, s nímž bojuje o udržení. Tomáš Souček, český fotbalista roku minulé sezony, ale zůstává v klidu a oběma nohama na zemi. "Snažím se držet hlavu spíš dole, pracovat dál a brát věci s nadhledem," říká v pořadu ČT Na Euro s Tomášem Součkem.

Tomáš Souček
zdroj: ČTK/PA/ autor: John Walton

A právě on byl jedním z hlavních pilířů týmu, který si vybojoval postup na evropský šampionát. Odehrál všechny zápasy kvalifikace. "Nejtěžší byly ty poslední zápasy, kdy jsme si říkali, že to musíme zvládnout," vzpomíná na úspěšnou cestu do finálového turnaje, který byl odložen kvůli pandemii koronaviru na příští rok.

Má za sebou úspěšné období a projevuje se to i na jeho hře. "Už ve Slavii jsem cítil důvěru realizačního týmu i fanoušků a s tím rostla moje sebedůvěra. Cítil jsem se na hřišti dobře a dělal věci, které bych ve dvaceti neudělal," vysvětluje, z čeho plyne jeho současná pohoda. Ale ví, že na sobě musí dál pracovat. "Trénink trvá hodinu a půl, i po něm většinou zůstáváme na hřišti a pilujeme třeba výskok, timing, různé varianty zakončení, kopeme rohy, centrujeme," popisuje přípravu v londýnském celku.

Navzdory vysoké postavě nemá Souček problémy s míčem, což u většiny fotbalistů jeho vzrůstu neplatí. "Od malička jsem rád držel balon na noze, od patnácti jsem hrál futsal a fotbálky na malém hřišti, hrozně mě to bavilo a něco z toho jsem si přenesl do velkého fotbalu – takové to tiki-taka," dodal s úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Na EURO s Tomášem Součkem

Jako kluk z malého města si postupně zvykal na velký svět a i v Londýně se teď cítí dobře. "Nejtěžší bylo, když jsem šel jak kluk do Prahy. Byl jsem pořád vesničan, ale zvládl jsem to. Poslední posun do Londýna je další velká zkušenost, musím se naučit jazyk," konstatuje věcně.

I v jedné z nejlepších fotbalových lig světa, Premier League, se cítí dobře. "Vyzkoušel jsem ji už vlastně se Slavií, když jsme narazili na Chelsea. Vždycky jsem si chtěl zahrát jednu z pěti nejlepších lig a podařilo se mi to. Užívám si každý zápas, jsou tu obrovští profíci a dělám všechno proto abychom se s West Hamem zachránili," říká opora reprezentačního týmu.

S národním týmem se dostal na Euro a slavil i výhru nad Anglií, s níž přitom v prvním zápase na Ostrovech utržila reprezentace krutou porážku. A ve skupině na Euru je čeká tým z Albionu opět. "Věřím, že ji můžeme porazit i za rok ve Wembley znovu. Můžeme čerpat z té vítězné odvety v kvalifikaci," dodává Souček.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články