Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Velký talent Černý: V Ajaxu denně potkávám ty největší hvězdy

Praha – Měly o něj zájem takové kluby jako Chelsea či Juventus. Čerstvě zvolený nejlepší český mladší dorostenec Václav Černý však dal před rokem přednost nizozemskému Ajaxu Amsterodam a po ročním působení v jedné z nejlepších fotbalových akademií světa je naprosto spokojen. Denně se potkává s fotbalovými legendami a fotbalově roste. "Jsem moc rád, že to takhle vyšlo," řekl odchovanec Příbrami Černý.

Ajax Amsterodam
zdroj: ČTK/AFLO/ autor: Enrico Calderoni

Ajax sledoval Černého dlouho. Mimo jiné ho zval na stáže a turnaje. V lednu 2013 pak vznikla dohoda o přestupu, která vešla v platnost na konci minulého roku, kdy bylo Václavovi už 16 let a pravidla FIFA mu umožnila přestoupit.

"Samozřejmě to je velký skok z Příbrami do Ajaxu. Ale tím, že jsem tam už několikrát byl na stáži, tak jsem na to byl připravený a nebylo to tak hrozné," řekl Černý při vyhlášení anket Grassroots FAČR, kde si došel pro cenu pro nejlepšího mladšího dorostence v klubovém saku i kravatě s logem Ajaxu.

Zájem o něj měly mimo jiné Chelsea, Hamburk, Juventus Turín, kde všude byl na stážích, ale při rozhodování jasně vyhrál Ajax. "Po první stáži v Ajaxu jsem byl hned rozhodnutý, že chci tam, a jsem moc rád, že to vyšlo," řekl Černý. "Zaměřují se tam na práci s mládeží více než s áčkem. Trenéři jsou tam velké osobnosti. Rozumějí tomu a dávají si na tom záležet. Navíc dávají brzy šanci mladým hráčům a hrají hodně ofenzivně. Bylo hodně plusů, proč jít tam," vzpomínal.

Jednání o smlouvě probíhala prostřednictvím velké legendy Ajaxu a současného sportovního ředitele Marca Overmarse. "Jednali jsme hlavně s ním. Každý den pak můžeme v tréninkovém centru potkávat Franka a Ronalda De Boerovy, Dennise Bergkampa či Edwina Van der Sara. Je to tam hvězda vedle hvězdy," řekl Černý, který nejčastěji trénuje pod vedením dalších bývalých hráčů Ajaxu Michela Kreeka a Briana Roye.

Momentálně je v dorosteneckém výběru Ajaxu jediným cizincem. "Ostatní kluci mají předky v Africe či Itálii, ale všichni už se narodili v Nizozemsku. Jediným cizincem jsem já a teď má přijít jeden Dán," prozradil Černý.

Přesto do týmu velmi dobře zapadl. "Adaptoval jsem se opravdu rychle. Není tam žádný problém. Kluci všichni mluví anglicky, takže se dorozumím. Věřím, že to bude ještě lepší, až se naučím holandštinu, kterou se budu učit pětkrát v týdnu s učitelkou," dodal.

V Ajaxu je třetím Čechem po Tomáši Galáskovi a Zdeňku Grygerovi. "Moc dobře si tam na ně pamatují. Jak někdo zjistí, že jsem z Čech, hned se mě na ně ptá. Zanechali tam pozitivní stopu," řekl Černý.

Je nám líto, video expirovalo.
Mašek s Černým se stali nejlepšími dorostenci České republiky

Věří, že jednou na oba naváže a oblékne dres Ajaxu i v utkání Eredivisie. "Chci se prosadit a časem pomýšlet i na první tým. Samozřejmě nemám jisté, že dostanu šanci v prvním týmu, ale pokud se nic nestane, tak mám tři roky na to, abych se o šanci popral," dodal Černý, který žije v Amsterodamu u místní rodiny.

Pokud se mu podaří prosadit, rád by si splnil ještě jeden sen. A to, aby se sešel v jednom týmu se svými kamarády Dominikem Maškem z Hamburku, který se stal nejlepším starším dorostencem Česka, a Alešem Matějů, který hostuje z Příbrami v PSV Eindhoven. Nejlépe v tom reprezentačním. "Hrát společně za národní tým je náš sen. Jsme všichni tři výborní kamarádi, chodili jsme na stejnou školu, máme i stejného manažera Davida Nehodu, takže jsme hodně v kontaktu. Hecujeme se, to k tomu patří," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články