Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Velké chyby v obraně a výprask. Češi v Rusku vybouchli a vezou domů bůra

Náprava za porážku s Ukrajinou se nekonala. Naopak čeští fotbalisté schytali v přípravném zápase na půdě Ruska výprask. Domácí sborná porazila výběr Karla Jarolíma 5:1, když tři branky dala už v prvním poločase. Národní tým utrpěl jeden ze dvou nejhorších debaklů v samostatné historii. O čtyři góly prohrál už jen v červnu s Austrálií (0:4).

Útočník Stanislav Tecl (vlevo) v souboji s Alexejem Jonovem z Ruska
zdroj: ČTK/AP/ autor: Sergey Pivovarov

Měl to být zápas, který pomůže zapomenout na matný výkon při porážce 1:2 s Ukrajinou na úvod Ligy národů. Místo toho český tým dostal další tvrdý direkt a během několika měsíců další historický výprask.

Čtvrtfinalista nedávno skončeného mistrovství světa nad národním týmem měl po většinu utkání navrch. Reprezentace nestíhala a navíc dělala obrovské chyby v defenzivě. Kvůli nim prohrávala už v poločase 0:3 a o výsledku bylo rozhodnuto.

"Moc do řeči mi není. Hodně jsme jim ke gólům dopomohli, u všech prvních třech gólů jsme zaváhali a to určilo ráz utkání. Zaváhání, prohrané souboje, zbytečná ztráta před penaltou," řekl zklamaný trenér Karel Jarolím.

Český tým sice dokázal snížit Tomášem Součkem, ale Rusové v závěru opět přidali a dali před vyprodaným stadionem v Rostově na Donu svému soupeři lekci po všech stránkách. 

"Ve druhé půli jsme se do hry dostali, byly tam náznaky, nastřelené břevno, gól, chvíli to vypadalo, že to zkusíme korigovat, ale dostaneme gól ze standardky a po brejku a je to katastrofa. Mám z toho pachuť a je mi líto českých fanoušků," hodnotil kouč národního týmu, jenž připustil možný konec u týmu. "Výsledek změnám nahrává, ale teď se k tomu vyjadřovat nebudu. V nejbližších hodinách bude jasněji."

Jarolím oproti utkání s Ukrajinou udělal sedm změn v sestavě. Vrátil se k rozestavení se čtyřmi obránci a do středu defenzivy nasadil obvykle pravého beka Řezníka, který ale stejnou pozici už několikrát hrál v Plzni. V zahajovací jedenáctce kouč nasadil šest slávistů a do branky Koubka.

Rusové, kteří na rozdíl od českého celku startovali na letním světovém šampionátu na domácí půdě, rovněž pozměnili sestavu oproti pátečnímu vítěznému vstupu do Ligy národů v Turecku a nenasadili několik opor.

Sborná i tak v první půli dominovala a poprvé udeřila v osmé minutě. Češi zaspali při kolmici od Gazinského a Ionov sám před Koubkem nezaváhal. Rusové ve vyprodané aréně, kde se hrálo pět utkání světového šampionátu, kralovali a ve 24. minutě po další chybě hostů v defenzivě zvýšili vedení. Po nákopu od gólmana Luňova Řezník neodhadl odskok míče, nechal se přetlačit Zabolotným, který udělal kličku Koubkovi a poslal míč do sítě. Inkasované brance už nezabránil ani skluzující Kalas.

Za pět minut bylo s Čechy ještě hůře. Bořil ve vápně fauloval Zabolotného a Ionov s přehledem proměnil penaltu. "Hráli jsme špatně, prvních 25 minut to byla totální katastrofa. Nevěděli jsme, jak hrát, ztráceli jsme míče, nebyli jsme důrazní, zaslouženě jsme prohrávali 0:3," řekl Jakub Jankto.

Hosté zahrozili až v 41. minutě, kdy Hořava mířil vedle. Český tým vyrovnal nejhorší první poločas v historii, 0:3 v pauze prohrávali jen v roce 1994 v přípravě ve Švýcarsku. "Prvních 30 minut jsme je nechali hrát, jak kdyby se nic nedělo, a tři góly se pak těžko dohání. Byli jsme dozadu špatní a nemělo by se to stávat," popsal Kalas.

Po přestávce mohl zvýšit Jerochin, ale sám před Koubkem selhal. Až po hodině hry měli první velkou šanci i hosté a gólmana Luňova zachránilo po Janktově hlavičce břevno.

Češi se trochu zvedli a nakonec se jim povedlo snížit, když si Souček v 74. minutě pohlídal ofsajdové postavení a dotlačil míč do sítě. Jenže za dalších pět minut se hlavou po rohu prosadil zcela nehlídaný Jerochin a v 83. minutě po akci do otevřené obrany přidal pátý gól střídající Poloz.

"Je to pro nás zkušenost, protože nám Rusové ukázali, v jaké rychlosti se hraje evropský fotbal. Měli jsme motivaci a chuť ukázat, že není pravda, co se teď kolem nás děje. Ale rozdíl byl v sebevědomí. Druhým rozdílovým faktorem byla hra ve vápnech," konstatoval Tomáš Koubek. 

Reprezentace prohrála čtvrtý z letošních šesti zápasů. V říjnu čekají národní tým další dva zápasy tříčlenné skupiny Ligy národů na Slovensku a poté na Ukrajině.

Rusko - ČR 5:1 (3:0)

Branky: 8. a 29. z pen. Ionov, 24. Zabolotnyj, 79. Jerochin, 83. Poloz - 74. Souček. Rozhodčí: Aghajev - Zejnalov, Mammadov (všichni Ázerb.). ŽK: Bořil, Souček (oba ČR).

Rusko: Luňov - Fernandes (63. Smolnikov), Semjonov, Neustädter, Rauš (87. Sorochin) - Kuzjajev, Gazinskij (85. Kambolov) - Ionov (62. Zobnin), Jerochin, Čeryšev (81. Stockij) - Zabolotnyj (73. Poloz). Trenér: Čerčesov.

ČR: Koubek - Coufal, Řezník, Kalas (46. Brabec), Bořil - Souček - Jankto, Hušbauer (82. Trávník), Hořava (65. Sýkora), Zmrhal - Tecl (71. Krmenčík). Trenér: Jarolím.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články