Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Velká Vrbova premiéra. Národní tým se představí proti symbolickému soupeři

Praha - Česká reprezentace pod novým trenérem Pavlem Vrbou začíná novou etapu. A symbolicky je prvním soupeřem pro národní tým Norsko. Proti němu se čeští fotbalisté dokázali kvalifikovat na svou historicky první účast na mistrovství světa, ale také s ním zažili v roce 2011 největší porážku 0:3 po příšerném výkonu v Oslu. Nyní se mohou znovu odpíchnout k novému, úspěšnějšímu období.

Matěj Vydra slaví branku proti Arménii
zdroj: AP Photo autor: Hrant Khachatryan

Listopad v roce 2005 znamenal pro český výběr jeden z největších úspěchů v jeho samostatné historii. Po dlouhém přemítání se do reprezentace vrátil Pavel Nedvěd, v prvním barážovém utkání v Oslu zařídil nesmírně důležitou první branku Vladimír Šmicer, v odvetném pak pojistil cestu do Německa Tomáš Rosický. Vše za dohledu Karla Brücknera jako trenéra, který rok a půl po krásné cestě do semifinále na Euro 2004 vybojoval další převratný úspěch pro český fotbal.

Naproti tomu dva a půl roku stará prohra s Norskem dokumentovala to, kam se český fotbal, potažmo jeho reprezentační výběr, za šest let propadl. Tým Michala Bílka si nejvíce přihrávek rozdal mezi obrannou čtveřicí, hra působila rozháraně a nesystematicky a téměř jako na míru dělaná norskému soupeři. Čeští krajní záložníci - pro toto utkání Rosický s Plašilem - se stahovali do středu, měli na krajích hřiště obrovské množství prostoru, dobře napadali rozehrávku a naprosto českou reprezentaci rozebrali a zvítězili 3:0.

Pavel Vrba nyní vede národní tým do svého prvního utkání. Je předčasné tvrdit, že začíná nová éra, je však jisté, že v reprezentaci již nyní vládnou nové pořádky. Kouč neustále komunikuje s hráči i jejich trenéry, jezdí i na klubové přípravné zápasy, dohlíží na mládežnické výběry a dbá na komunikaci s veřejností. A hlavně, konečně se zdá, že v reprezentaci bude panovat jasný systém na hřišti i mimo něj a rozpoznatelný herní styl, který bude pokud možno ofenzivní.

Prostor v utkání proti Norsku dostanou až na jednoho všichni hráči, kteří přicestovali na sraz. Zatím tedy v pouze osmnáctičlenné nominaci nejsou žádní nováčci, jediným navrátilcem po několika letech je Adam Hloušek z Norimberku. Univerzála, který hraje převážně na levé straně zálohy, možná uvidíme i na postu levého obránce, není tedy vyloučeno, že se dočkáme podobného tahu, jaký se Vrbovi osvědčil s Davidem Limberským.

Od prvního utkání však stále nelze čekat mnoho změn. "Mít dva dny na to připravit tým na první zápas, to není pro trenéra úplně jednoduché. Vyhrát první zápas je každopádně vždycky dobré pro pohodu, klid i pro nový realizační tým," řekl brankář Petr Čech.

Vrba však svým hráčům již při inspekci po klubech rozdal jakési "domácí úkoly" - sestříhané videoreportáže a rady, kterak se orientovat v trenérově systému. "Kvalita hráčů je taková, že na určité pokyny dokážou reagovat okamžitě. Po středečním zápase budete moci sami posoudit, jestli se to mužstvo v něčem změnilo. Ale určitě budeme potřebovat čas, abychom si určité věci zažili," myslí si Vrba.

Ačkoli se na první pohled může zdát, že nominovat dva střední útočníky je málo, Vrba odmítá myšlenku, že větší počet forvardů na hrotu znamená ofenzivnější hru. "Nerozděluju mužstvo na útočníky a obránce, ale mužstvo na defenzivní a ofenzivní. Pokud budeme mít míč, budeme všichni ofenzivní," tvrdí trenér.

"Je to první přípravné utkání za mého vedení. Přeju si, aby na Slavii přišlo co nejvíc lidí. Věřím, že budeme chtít hrát ofenzivně tak, aby je to bavilo. Věřím, že je potěšíme a budou odcházet spokojeni," prohlásil Vrba, který má na Eden dobré vzpomínky z prvního tažení základní skupinou Ligy mistrů s Plzní v roce 2011.

Vrba nenominoval Plašila

Norsko je v podobné situaci jako český výběr. Také buduje tým pro start evropské kvalifikace a změnilo trenéra. Na konci září převzal mužstvo Per-Mathias Högmo. "Chceme vyhrát každý zápas, ale v tuhle chvíli jsme na začátku budování. Chceme hrát proti nejsilnějším možným soupeřům a právě Česko je pro nás tím správným protivníkem," řekl Högmo. "Zvláštností je rozestavení útočných hráčů a postavení krajních obránců," hodnotil svého protivníka Vrba, "ale jak pan Uličný říká, to je moderna," usmál se český trenér.

Vrba povolal k premiéře hlavní opory včetně Čecha a kapitána Tomáše Rosického. Chybějí rekonvalescenti Tomáš Sivok s Liborem Kozákem a zraněný Ladislav Krejčí, do nominace se pak nevešel zkušený Jaroslav Plašil. Vrba plánuje dát ve středu šanci všem hráčům.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články