Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Velká šance pro mladé brankáře. Markovič byl překvapený, Zadražil se v áčku setkal s Kozáčikem

Je to pro ně velká šance, jak se ukázat v co možná nejlepším světle. Talentovaní brankáři Jakub Markovič a Adam Zadražil jsou poprvé v reprezentačním áčku a před startem Ligy národů figurují v týmu společně s Matějem Kovářem. První sraz berou jako ocenění za vydařený start do sezony. Pomáhá jim, že v minulosti spolupracovali s jedním z trenérů brankářů. Přímé přenosy z Ligy národů odvysílá ČT sport.

Adam Zadražil
zdroj: ČTK

Národní mužstvo nemívá o zkušené brankáře nouzi. Jenže Jindřich Staněk je dlouhodobě zraněný, Tomáš Vaclík, Jiří Pavlenka a Tomáš Koubek jsou dokonce bez angažmá. Při nominaci tak nastala výjimečná situace. Tři gólmani mají dohromady jen tři mezistátní starty díky Kovářovi (24 let) z Leverkusenu, Markovič (23) z Baníku Ostrava a Zadražil (24) z Hradce Králové jsou na srazu poprvé.

"Z pozvánky jsem byl upřímně překvapený. Beru ji jako odměnu za úvod do sezony, který se nám oběma povedl," řekl Markovič. "Určitě je souhra okolností, že kluci momentálně nemůžou, takže byla šance pro nás. Vážím si jí, je možnost se ukázat," doplnil Zadražil a kolega s ním souhlasil.

Votroci tak mají po čase zase reprezentanta. "Je to překvapení, v klubu mi říkali, že z Hradce to není tradiční cesta. Naposledy to těsně před přestupem do Plzně dokázal Adam Vlkanova. Vážím si, že dalším jsem zrovna já," řekl Zadražil.

Přitom v mládeži se mu reprezentační pozvánky vyhýbaly, na chvíli se objevil jen v osmnáctce. "Působil jsem v Táborsku, což byla druhá dorostenecká liga. Nebyl jsem tak na očích jako kluci z první ligy, kteří pak šli i do zahraničí. O to víc si první nominace vážím. Neuměl jsem si ji ani představit, ve světě přece máme dobré brankářské zastoupení," poukázal Zadražil.

Markovič byl na očích víc, má za sebou i angažmá v Edenu. "Celá štace ve Slavii mi pomohla do fotbalového života. Ničeho nelituju, jsem jí naopak vděčný. Pomáhá mi to i tady – s Tomášem Součkem,Vláďou Coufalem, Lukášem Provodem nebo Alexem Králem jsem hrál, známe se z dřívějška."

Zadražil loni na jaře hostoval v Plzni, ale ligu si tam nezachytal. "I tak skvělá zkušenost. V Plzni jsem působil s Mariánem Tvrdoněm a Jindrou Staňkem, který byl jasná jednička. Já s nimi trénoval, nešel jsem tam vyloženě chytat za áčko, ale rozvíjet se a mít zápasy v béčku. Působil jsem pod trenérem brankářů Matúšem Kozáčikem, který je teď i v reprezentaci," připomněl.

Zpětně vidí, že působení ve Viktorii ho hodně posunulo. "Návrat do Táborska mě mrzel, v Plzni se mi líbilo. Ale asi pro mě bylo lepší, že jsem pak začal chytat ligu v Hradci, kde byla šance větší. Kdybych v Plzni zůstal, asi bych tady teď neseděl, nemusel bych mít tolik odchytáno. V Hradci chytám, což je v mém věku hlavní," zhodnotil Zadražil.

Setkání s Kozáčikem a Černým

Setkání s koučem Kozáčikem mu nástup do reprezentace ulehčilo. "Vyjukaný jsem asi trochu stejně byl, ale výhoda je, že ho znám. Půl roku jsme spolu byli. Pro mě je tedy lepší vstup do týmu, promluvíme si, uklidní mě," ocenil.

Další z nováčků se zase sešel s druhým trenérem gólmanů. "Já se znám s Radkem Černým, co mě měl ve Slavii. Byl jsem v klidu. Nechci po pár kolech nadějné sezony dělat závěry. Je to součást mojí cesty, chci v ní pokračovat. Ne aby bylo chvíli haló, a pak aby se po mně slehla zem. Je třeba pracovat dál," dodal Markovič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články