Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Velká premiéra na MS. Pokoří Slováci Nový Zéland?

Rustenburg - Přelomová chvíle slovenského fotbalu se přiblížila. Reprezentační tým vedený koučem Vladimírem Weissem dnes poprvé v historii okusí atmosféru mistrovství světa. Jeho úvodním soupeřem v Jihoafrické republice ve skupině F bude Nový Zéland a Slováci touží po vítězném vykročení. Dobře vědí, že jakákoli ztráta by jim před zbývajícími zápasy s Paraguayí a obhájci světového zlata z Itálie hodně zkomplikovala postupové vyhlídky. Přímý přenos sledujte na ČT2 nebo webu ČT24 od 13:30. Další informace přináší také internetový speciál msfotbal.cz.

Až dnes Slovensko vstoupí do zápasu, bude to téměř na den přesně osm měsíců od chvíle, co jeho reprezentace v Polsku slavně vybojovala po osmi kvalifikačních cyklech první postup na velký turnaj. Celou zemi pod Tatrami pohltila fotbalová horečka. Očekávaná premiéra je tady.

Útočník Erik Jendrišek:

"Držte nám palce. Tohle je velký den pro celé Slovensko i pro nás. Věřím, že všichni budete stát za námi."

Slovenský tým netají, jaký význam pro něj vstupní zápas bude mít. Vedle zajištění dobré pozice pro zbytek skupiny jde podle kouče Weisse i o nastolení atmosféry v týmu. "První zápas je určitě nejdůležitější. Podřídíme tomu všechno," burcoval Weiss. Ten se na scénu světového šampionátu vrací po 20 letech: v roce 1990 byl jako hráč u toho, když ještě společný československý výběr startoval v Itálii a došel až do čtvrtfinále.

Podobný osud ale provází i novozélandského kouče Rickiho Herberta. Také on si zahrál na světovém šampionátu v roce 1982 ve Španělsku, což byla pro tým z Tichomoří zatím jediná účast na vrcholné světové akci. "Počítám s tím, že nás čeká extrémně náročný zápas. V otevíracím zápase na mistrovství chce uspět každý. Viděl jsem Slováky při přípravě s Kamerunem a to mužstvo má velkou kvalitu," připomněl Herbert květnovou remízu Slovenska s dalším účastníkem mistrovství.

Novému Zélandu se naopak příprava příliš nepovedla, prohrál v ní všechny zápasy s Austrálií, Srbskem i Slovinskem. "Výsledky trochu klamou, třeba ve Slovinsku hráli velmi dobře," reagoval Weiss.

Oba trenéři teď mají tu čest být znovu přímými aktéry MS, byť v jiné roli než naposledy. Na lavičce budou mít zodpovědnost za celou reprezentaci. Weiss má v týmu i svého syna, který nebude chybět v základní sestavě na pravém kraji zálohy. Hrát by měla i hlavní opora defenzivy stoper Liverpoolu Martin Škrtel, přestože jej už několik dnů trápí problémy s poraněným kotníkem. Zdravotní problémy má také sparťanský záložník Juraj Kucka, jediný zástupce české ligy na mistrovství.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články