Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Vedoucí Teplice čeká těžký zápas v Edenu

Praha - Zatěžkávací zkouškou projdou v 19. kole první ligy fotbalisté Teplic, kteří vedou soutěž s tříbodovým náskokem. Důkladně je prověří zápas na půdě Slavie Praha, která obhajuje titul a k čelu tabulky se začíná dotahovat. Tradičně vyhrocený zápas se očekává v Mladé Boleslavi, kam přijede Sparta. Jedním z klíčových duelů pro rozluštění sestupové tajenky může být utkání posledních Bohemians Praha proti čtrnáctému Slovácku. Zápas Teplic se Slavií vysílá ČT4 v sobotu od 18:20, v pondělí nabídne ČT2 od 17:30 duel Brna s Ostravou. Obě utkání můžete sledovat na zpravodajském webu ČT24. Všechny zápasy každého kola nabízí server fotbalživě.cz.

Slavia měla naposledy plné ruce práce s Českými Budějovicemi, ale střelecké probuzení útočníka Vlčka ji může pomoct i v dalších utkáních. "Stále máme na špičku značnou ztrátu, proto musíme zvítězit. Cesta je zřejmá - hrát kombinační a hlavně běhavý fotbal," řekl trenér Karel Jarolím. Teplice vyhrály na Slavii jen jednou, ovšem je to už deset let stará vzpomínka. Navíc je čeká třetí zápas během osmi dnů a náročný program se už odráží na zdravotním stavu. Mimo hru budou až čtyři ze šesti útočníků.

Jablonec hraje s Kladnem už poosmé, ale Středočeši ještě nevyhráli. Jenže tentokrát se domácí musí otřepat po výprasku v Ostravě. "K získání sebevědomí může vést jen vítězství," řekl trenér František Komňacký, který bude hráče přesvědčovat, aby soupeře nepodcenili. Kladno začalo jaro výhrou v Mladé Boleslavi a rádo by překvapilo i na severu Čech. "Sledovali jsme poslední utkání soupeře a v defenzivě jsme našli možnosti, kde je zranitelný. Ovšem ofenziva Jablonce je silná i bez absentujících Lafaty a Haurdiče," řekl trenér Martin Hřídel. 

České Budějovice nehrají na jaře špatně, ale za to se body nedávají. "Herní projev je sice potěšitelný, ale naším cílem je, abychom se co nejdříve dostali do klidného středu. Body potřebujeme jako sůl. Dokud nad námi bude viset hrozba sestupu, tak bude tlak na hráče stále větší," uvedl trenér Jaroslav Šilhavý. Liberec se v úvodu ligového jara trápí, nebodoval a neskóroval. Severočeši proto s napětím vyhlížejí se soupeřem, který má stejně bodů. "Musíme zlepšit práci v obou šestnáctkách. Sami dostáváme naivní góly, na druhé straně nedokážeme využít jasné šance, kterých jsme si v obou zápasech vytvořili několik," uvedl trenér Josef Petřík.

Plzeňští fotbalisté dobře ví, že pokud se chtějí udržet v boji o pohárové příčky, nesmí proti Bohemians 1905 klopýtnout. Kouč Pavel Vrba hráče za předvedenou hru v Teplicích kárat nemohl, ale nabádá ke zlepšení koncovky. "Když podobný výkon zopakujeme a budeme efektivnější, tak bychom snad měli vyhrát. Pokud chceme zůstat v tabulce nahoře, takové zápasy doma musíme zvládat," řekl Vrba. Zelenobílí vyráží do Štruncových sadů povzbuzeni výhrou nad Olomoucí, kterou získali ve strahovském exilu. "Klokany" čeká druhý jarní venkovní zápas na půdě favorita, v Plzni by rádi vzdorovali víc než v Jablonci, kde po devíti minutách prohrávali o dvě branky.

Olomouc se možná bude muset vypořádat v utkání proti Příbrami se ztrátou dvou klíčových středopolařů: Hořava je mimo a potíže má i Kaščák. Příbram se zatím jen rozjíždí. Minule nehrála a po dvoutýdenní herní pauze jede do Olomouce s přáním bodovat. "Měli jsme dva dny volna a pak znovu plný trénink, žádný vliv to mít nebude," řekl trenér Karol Marko.

Střížkovští Bohemians jsou na jaře zatím bez bodu a domácí zápas se Slováckem pro ně bude jedním z klíčů k záchraně. "Slovácko nemá o moc víc bodů, a když ten zápas zvládneme, máme ještě o co hrát. Opačný výsledek by nás dostal už do hodně špatné pozice," mínil trenér Jaromír Jindráček. Slovácko z posledních šesti utkání získalo pouhý bod a dostalo se do kritické situace. "Zejména doma ztracené body s Brnem nám hodně chybí. Nyní hrajeme důležitý zápas, v kterém musíme být trpěliví a začít proměňovat šance," uvedl trenér Josef Mazura.

Mladá Boleslav vstoupila do jara špatně, prohrála s Kladnem a v Příbrami se nehrálo. Teď navíc přijede hlavní favorit na titul. Sparta poslední čtyři vzájemné zápasy vyhrála a přerušila tím předchozí souboje, v nichž především doma mívala navrch Mladá Boleslav. Sparta neprohrála v lize už 21 utkání, ale pokud to myslí s titulem vážně, musí začít body získávat hladce a samozřejmě, což o jarním startu neplatí. "Musíme se zlepšit v ofenzivě. U mladých hráčů to může být trochu i otázka psychické odolnosti, na tom jsme se snažili také zapracovat, proto očekávám mnohem lepší výkon než v předchozích zápasech," řekl trenér Jozef Chovanec.

Program 19. kola:

Sobota 13. března:

18:20, Slavia Praha - FK Teplice

Neděle 14. března:

15:00, Baumit Jablonec - SK Kladno, Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec, Viktoria Plzeň - Bohemians 1905,

17:00, Sigma Olomouc - 1. FK Příbram, Bohemians Praha - 1. FC Slovácko, FK Mladá Boleslav - Sparta Praha

Pondělí 15. března:

17:30 1. FC Brno - Baník Ostrava

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články