Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vedoucí duo pouze remizovalo, Swansea vyhrála nad Watfordem

Londýn - Fotbalisté Arsenalu se po remíze 0:0 na hřišti Stoke ve 22. kole anglické ligy udrželi v čele tabulky o skóre před Leicesterem, který rovněž pouze remizoval s Aston Villou. Třetí Manchester City tak na vedoucí duo ztrácí už pouze bod poté, co smetl v domácím prostředí Crystal Palace 4:0. Chelsea naopak doma znovu klopýtla, s Evertonem jen remizovala 3:3, bod zachraňoval v osmé minutě nastavení z ofsajdu Terry. Manchester United zvítězil gólem Waynea Rooneyho na hřišti Liverpoolu 1:0 a posunul se na páté místo. V pondělní dohrávce zvítězila Swansea před zraky nového trenéra Francesca Guidolina nad Watfordem 1:0 a o bod se dostala z pásma sestupu.

Utkání Liverpool - Manchester United
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Manchester United po výhře na Anfield Road 1:0 ztrácí na čtvrté místo stále jen dva body, Liverpool zůstal devátý a od příčky zaručující kvalifikaci o Ligu mistrů ho dělí už osm bodů. Domácí měli v zápase více šancí, žádné ale neproměnili. V prvním poločase hlavičkoval Lallana jen do vyběhnutého brankáře De Gey, Firmino a Henderson z dalších příležitostí mířili těsně vedle. Po přestávce byl nejblíže gólu Emre Can, jenže jeho dvě šance zlikvidoval De Gea.

United zahrozili jen střelou Martiala z úhlu, nakonec ale dokázali vstřelit jediný gól zápasu. V 78. minutě hlavičkoval Fellaini po rohu do břevna a osamocený Rooney nekompromisní střelou z voleje poslal míč do sítě. Anglický reprezentační kapitán vstřelil 176. ligový gól v dresu United a překonal rekord Thierryho Henryho z jeho éry v Arsenalu v počtu branek za jeden klub v Premier League.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Stoke - Arsenal

Čech byl společně se svým brankářským protějškem Butlandem nejvýraznější osobností zápasu. Napilno měl především v poslední půlhodině. V 57. minutě předvedl skvělý dvojitý zákrok, když po střele Joselua k pravé tyči zlikvidoval i Krkicovu dorážku. Následně uspěl i v dalších soubojích s Joseluem. Nejprve si poradil i s jeho střelou po své pravé ruce a v závěru vyrazil nohou tvrdý pokus, který domácí útočník směroval na branku poté, co Ramsey vyhlavičkoval z brankové čáry hlavičku Walterse.

Na druhé straně zářil i Butland, který svůj tým podržel především proti dvěma obrovským šancím Girouda. V prvním poločase zlikvidoval jeho únik, chvíli po přestávce vytáhl hlavičku francouzského útočníka přesně k tyči. Poradil si i s pokusem Chamberlaina pod břevno. Čech proti Stoke udržel již desáté čisté konto, více jich má jen proti Newcastlu (12).

V 56. minutě duelu na hřišti Chelsea vedl Everton už 2:0, když si nejprve vstřelil vlastní gól Terry a o chvíli později překonal gólmana Courtoise Mirallas. O rychlé vyrovnání se ale postarala dvojice Fábregas - Costa slepenými góly z 64. a 66. minuty. V poslední minutě se po Deulofeuově centru trefil Funes Mori a zdálo se, že Guus Hiddink poprvé pozná hořkost porážky poté, co na lavičce "Blues" nahradil Josého Mourinha. V čase 97:53 ale dokázal srovnat Terry a vstřelil tak nejpozdější gól této sezony anglické ligy.

Svěřenci trenéra Roberta Martineze, který odkoučoval 250. zápas v Premier League, potřetí v řadě remizovali. "Je to srdcervoucí, obrovská chyba. Byl to pro fanoušky fantastický zápas, ale úroveň rozhodčích byla ďábelská. Byla to vynikající podívaná, ukázali jsme velké schopnosti a charakter, je v nás ale pochopitelný pocit frustrace," uvedl kouč Evertonu. "Pokaždé se snažím komentovat věci férově. Viděl jsem to a mohu souhlasit," konstatoval jeho protějšek Hiddink. "V posledních minutách jsme poslali naše dva stopery dopředu a nakonec se to vyplatilo. Tým si to za tu snahu zasloužil," dodal.

Radující se fotbalisté Tottenhamu
zdroj: imago sportfotodienst

Útočník Aston Villy Libor Kozák odehrál celý zápas s Leicesterem a v 20. minutě se dostal po Huthově chybě do šance, jeho pokus ale zneškodnil brankář Schmeichel. O chvíli později se hosté dostali do vedení, když se z dorážky prosadil Okazaki. Zvýšit mohl několik minut nato Mahríz, jeho penaltu však gólman Bunn vystihl. Čtvrt hodiny před koncem vyrovnal Gestede a ukončil neprůstřelnost Leicesteru, jež trvala 372 minut.

Domácí Tottenham byl od začátku aktivnější, jako první se ale radoval Sunderland. Po Johnsonově přesné přihrávce se ve 40. minutě trefil Van Aanholt. Ještě do konce poločasu Eriksen vyrovnal. Druhý poločas už ale Spurs ovládli a gólman Pickford, který v Premier League debutoval, inkasoval ještě třikrát. Kromě Eriksena se prosadili také Dembélé a Kane, který využil penaltu nařízenou po faulu střídajícího Kirchhoffa, jenž odehrál za Sunderland první půlhodinu po příchodu z Bayernu Mnichov. Pro Tottenham je Sunderland oblíbeným soupeřem, v posledních 12 vzájemných duelech vždy bodoval.

Manchester City otevřel skóre v 22. minutě, když Delph zaskočil střelou z delší vzdálenosti brankáře Crystal Palace Hennesseye. Ještě před přestávkou zvýšil Agüero, který se proti "Orlům" prosadil poprvé v kariéře. Argentinský kanonýr vstřelil gól pětadvaceti z celkových 28 soupeřů, kterým v Premier League čelil. Právě Agüero se prosadil i v druhém poločase, v 84. minutě pak běžel sám na gólmana hostů, místo dovršení hattricku ale přihrál Silvovi, který uzavřel skóre. Crystal Palace prohrál poslední tři zápasy a už v pěti duelech za sebou nevstřelil ani gól.

Výhru Swansea nad Watfordem zařídil ve 27. minutě hlavou kapitán Ashley Williams. Swansea dokázala zvítězit po třech zápasech, v nichž získala jen bod a dostala se do reálného sestupového ohrožení. Proto realizační tým posílí zkušený kouč Guidolin, jenž se bude o kompetence dělit s dosavadním hlavním trenérem Alanem Curtisem. Watford prohrál počtvrté za sebou, a zažívá tak opačnou sérii než v prosinci, kdy šňůra čtyř výher vynesla ocenění pro trenéra měsíce jejich lodivodovi Quiquemu Sanchezovi Floresovi. V tabulce je Watford dvanáctý osm bodů nad sestupovými pozicemi.

Výsledky 22. kola Premier League:

Tottenham - Sunderland 4:1 (42. a 67. Eriksen, 59. Dembélé, 79. Kane z pen. - 40. Van Aanholt), Bournemouth - Norwich 3:0 (10. Gosling, 54. Daniels z pen., 75. Afobe), Chelsea - Everton 3:3 (64. Costa, 66. Fábregas, 90.+9 Terry - 50. vlastní Terry, 56. Mirallas, 90. Funes Mori), Manchester City - Crystal Palace 4:0 (41. a 68. Agüero, 22. Delph, 84. Silva), Newcastle - West Ham United 2:1 (6. Pérez, 15. Wijnaldum - 49. Jelavič), Southampton - West Bromwich 3:0 (5. a 35. z pen. Ward-Prowse, 72. Tadič), , Aston Villa - Leicester 1:1 (75. Gestede - 28. Okazaki), Liverpool - Manchester United 0:1 (78. Rooney), Swansea - Watford 1:0 (27. Williams).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články