Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Vedení Spartě body nepřineslo, z Neapole si odváží porážku

Neapol – Sparta zahájila působení v základní skupině Evropské ligy prohrou. Pražané se sice na hřišti favorizované Neapole dostali do vedení díky Hušbauerovi, ale italský celek nakonec utkání otočil a díky dvěma brankám Mertense a jedné Higuína zvítězil 3:1.

Slavící fotbalisté Neapole
zdroj: ČTK/AP autor: Franco Castano

Trenér Sparty Lavička do utkání poslal téměř totožnou jedenáctku jako do posledního ligového střetnutí s Teplicemi. Jedinou novou tváří byl Hušbauer, jenž nahradil Vacka. To kouč Neapole Benítez udělal po ligové prohře s Chievem v sestavě hned čtyři změny. Insigneho, Jorginha, Zuňigu a Maggia nahradili Mertens, Gargano, Britos a Henrique.

A byl to favorit, kdo v úvodu dominoval. Neapol Spartě vůbec nepůjčovala míč a během prvních dvou minut ji nepustila ani za polovinu. Pražané však s přibývajícím časem dokázali tlak soupeře otupit a sami se začali dostávat před branku domácích. Ve čtrnácté minutě se jim podařilo vybojovat roh, po němž přichystali pro ani ne z třetiny zaplněný stánek San Paolo šok. Odražený míč se dostal na hranici vápna k Hušbauerovi, který na nic nečekal a přesnou ranou z první od tyče poslal hosty do vedení.

Neapol se okamžitě začala tlačit více dopředu, ale na její pozvolnou kombinační hru v zataženém obranném bloku hrající sparťané dobře reagovali a do žádných větších příležitostí ji nepouštěli. Avšak v čtyřiadvacáté minutě se favorit dočkal vyrovnání. Po rychlé akci se do vyložené příležitosti dostal Hamšík, slovenský záložník sice trefil břevno, ale k odraženému míči se dostal Callejón, jenž svojí ranou trefil ruku Costy. Sudí okamžitě ukázal na penaltový puntík a pokutový kop na rozdíl od posledního ligového duelu Higuaín proměnil.

Italský celek vyrovnání nakoplo a Sparta měla obrovské problémy v rozehrávce. Často chyboval zejména Costa, po jehož nedůrazu při bránění mohli domácí kopat další penaltu, ale sudí tentokrát do píšťalky nepískl. Neapol si další příležitost vytvořila po půl hodině, kdy tvrdou střelou orazítkoval břevno Callejón.

Svěřenci kouče Beníteze byli i nadále lepší, ale i sparťané do poločasu ještě jednou zahrozili. Po pěkné kombinaci po pravém křídle se dostali k dvěma střelám, ale obě byly zablokované.

Obraz hry nezměnila ani přestávka a v jednapadesáté minutě se dostala Neapol do vedení. Nejprve sice hlavou zahrozil na druhé straně Brabec, ale o pár sekund později se právě kolem mladého stopera obtočil na pravém křídle Higuaín, poslal před branku přesný pas a Mertens se nemýlil.

Sparta nesložila zbraně a začala držet míč častěji na svých kopačkách, jenže šance si vytvářela i nadále Neapol. Před dorážejícím Hamšíkem zachránil hosty včasným skluzem Kováč a v šestašedesáté minutě zase píšťalka sudího, jenž dobře viděl, že gól Mertense byl á la legenda Neapolských Maradona, tedy rukou.

Belgický křídelník se ale přece jenom druhé branky ještě dočkal. Devět minut před konce se prokličkoval do vápna a přesnou ranou na přední tyč nedal Bičíkovi šanci. Domácí si již závěr duelu pohlídali a v nastavení ještě nebezpečně zahrozil Gargano.

Neapol si tak do tabulky připsala první tři body a alespoň částečně napravila porážku z ligy. Zároveň ukončila černou sérii s českými kluby. Italský celek totiž v předchozích čtyřech zápasech s nimi uhrál jedinou remízu. Sparta naopak ani na jedenáctý pokus nedočkala v Itálii vítězství.

SSC Neapol - Sparta Praha 3:1 (1:1)

Branky: 51. a 81. Mertens, 22. Higuaín z pen. - 14. Hušbauer. Rozhodčí: Blom - Langkamp, Van Dongen - Makkelie, Janssen (všichni Niz.). ŽK: Mertens - Costa.

Neapol: Cabral - Henrique, Albiol, Koulibaly, Britos - Gargano, Inler - Callejón (84. D. López), Hamšík (82. Zúňiga), Mertens - Higuaín (69. Michu). Trenér: Benítez.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, J. Brabec, Costa - Hušbauer (78. Bednář), Mareček, Matějovský - Dočkal (75. Konaté), L. Krejčí - Lafata (84. Schick). Trenér: Lavička.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Sice jsme prohráli na půdě favorita skupiny a dostali tři góly, ale i tak hodnotním náš výkon pozitivně. Měli jsme tam dobré momenty a hráli jsme i to, co jsme proklamovali. Chtěli jsme kompaktně bránit a trápit soupeře aktivitou a to se nám povedlo, měli jsme i šance, které Neapol pozlobily. V celkovém součtu rozhodla kvalita soupeře, který zaslouženě bere tři body. Vývoj skóre nám nahrával, šli jsme do vedení po dobře sehrané standardce, ale mrzí mě, že jsme se nechali zaskočit brzkým vyrovnáním. Předcházela tomu naše taktická chyba, kdy soupeř brzy rozehrál standardní situaci a byla z toho penalta. Těsně před druhým gólem měl na hlavě branku Jakub Brabec, místo toho se do vedení dostala Neapol a získala klid. My pak ještě přeorganizovali hru, abychom se pokusili srovnat, ale Mertens nás potrestal individuální kvalitou v křídelním prostoru. Z tohoto pohledu je třeba uznat kvalitu soupeře."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články