Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Vedení Premier League zavádí finanční pravidla

Londýn - Anglická fotbalová liga se rozhodla zavést finanční pravidla. Kluby Premier League podle nich budou muset v následujících třech letech omezit maximální ztrátu na 105 milionů liber a od sezony 2013/14 také snížit výdaje na platy hráčů. Za porušení nových regulí bude hrozit odečet bodů.

Premier League
zdroj: Wikipedia autor: V.Rejl

Vedení soutěže si od tohoto kroku slibuje větší finanční stabilitu. Současně je však přesvědčeno, že pravidla neberou majitelům možnost do klubů investovat. "Nový majitel, nebo i stávající vlastník, bude muset do klubu investovat rovnoměrně. Naopak jim zabráníme v tom, aby během krátké doby do klubu dali stovky a tisíce milionů," uvedl výkonný ředitel Premier League Richard Scudamore.

Funkcionář také zdůraznil, že za porušení pravidel budou následovat přísné tresty. "Když někdo překročí hranici 105 milionů, budeme požadovat nejvyšší trest a to je odečet bodů. Ztrátu přes 105 milionů během tří let prostě nebudeme tolerovat," dodal.

Lépe využít peníze za práva

Podobná pravidla už zavedly soutěže v Německu a Španělsku a finanční regule už nějakou dobu platí i ve druhé anglické lize. Premier League k omezením sáhla poté, co prodala televizní práva za pět miliard liber a nechtěla, aby kluby přerozdělené peníze použily výhradně na platy hráčů.

Proto vedení rozhodlo o tom, že kluby, které fotbalistům vyplácí přes 52 milionů, budou moci tuto částku navýšit maximálně o čtyři miliony z peněz za televizní práva. Jakékoliv větší navýšení nákladů na výplaty tak budou týmy muset pokrýt z peněz od sponzorů.

Finanční regule zavedla i UEFA, anglický model však není zdaleka tak přísný. Evropská fotbalová unie totiž toleruje ztrátu 38 milionů liber. Co se týče klubů z Premier League, tak za poslední tři roky zaznamenaly ztrátu přesahující 105 milionů pouze Manchester City, Chelsea a Liverpool.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články