Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vedení Plzně podalo trestní oznámení na rozhodčího Adámka

Praha – Vedení fotbalové Viktorie Plzeň podalo trestní oznámení na korunního svědka v údajné úplatkářské kauze Tomáše Adámka. Zároveň Západočeši zažalovali Adámka pro poškození dobré pověsti klubu a požadují po něm částku 500 tisíc korun. Bývalý sudí se v dopise adresovaném Fotbalové asociaci ČR přiznal, že přijal od fotbalového funkcionáře Martina Svobody úplatek 200 tisíc, slíbený za vítězství Viktorie v březnovém utkání v Jablonci. Serveru Aktuálně.cz to potvrdil majitel fotbalové Plzně Tomáš Paclík.

Tomáš Adámek
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

V trestním oznámení navrhuje advokát plzeňského klubu Tomáš Sokol, aby byl Adámek podroben testu na detektoru lži. Poukazuje také na to, že Adámek nenahlásil korupci na policii, což je v rozporu se zákonem. A navíc si údajný úplatek vzal, čímž by zákon porušil podruhé. Viktoria však zároveň nadále odmítá, že by Adámek vypovídal pravdu.

"I kdyby ale šlo o tvrzení pravdivé, oznamovatel s údajným korupčním jednáním nemá nic společného, naopak, i jen spekulace o jeho spojení s něčím podobným jej poškozují. Z toho důvodu má oznamovatel zájem na tom, aby bylo šetřením buď zjištěno, že se skutek nestal, anebo byl vyloučen jeho podíl na něm," uvádí se v dokumentu zaslaném městskému státnímu zastupitelství v Praze, který zveřejnil deník Insider.

O úmyslu podat na sudího Adámka žalobu už dříve informoval sám Paclík. "Už zhruba měsíc pracujeme na právních krocích s naším silným týmem odborníků. S tím obviněním se nehodlám smířit," řekl Paclík před dvěma týdny pro ČT. Vadí mu i to, že Adámek odmítá vypovídat a vše vysvětlit u disciplinární komise FAČR. "Já ho donutím svědčit," dodal.

Podle Paclíka je Adámek nedůvěryhodný svědek a jedná na popud třetí strany. Celá kauza by podle něj mohla být organizována šéfem Sparty Danielem Křetínským, který v září celou kauzu rozjel schůzkou s předsedou FAČR Miroslavem Peltou, na které měl předat informace o korupčním jednání v českém fotbale. "Já jsem o tom přesvědčen, ale nemám pro to důkaz," dodal Paclík.

Zdroj
ČTK, aktualne.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články