Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Ve středu Slavia, ve čtvrtek Liverpool. Vyšlo to krásně, radoval se Šmicer

Ve středu obhájila český titul pražská Slavia, o den později ukončil třicetileté čekání na mistrovskou korunovaci Liverpool. Bývalý hráč obou klubů Vladimír Šmicer je z dvojice úspěchů nadšený. Z kýženého vítězství anglického celku má o to větší radost, že se mu během působení u "Reds" Premier League opanovat nepodařilo. Přestože s klubem získal jiné trofeje, současným hráčům trochu závidí.

Vladimír Šmicer na tiskové konferenci
zdroj: AP autor: Stringer

"Vyšlo to krásně, protože první se zadařilo Slavii. Strašně jsem si přál, aby s Plzní vyhrála a ukázala, že je nejlepší v lize. To, že se k tomu ve čtvrtek přidal Liverpool, už byla jen otázka času, protože náskok, který měli, byl obrovský," řekl Šmicer v rozhovoru s ČTK.

"Jsem rád, že to vyšlo před víkendem, protože to s kamarády určitě někde oslavíme. Jsme na sportovním zájezdu po Moravě. Večer máme být ve sklípku, takže si na dva tituly určitě připijeme," smál se sedmačtyřicetiletý Šmicer.

Má Slavia sílu vládnout lize i v další sezoně? Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

Třikrát slavil titul se Slavií a další ligové prvenství přidal ve francouzském Lens. V Liverpoolu se mu však stejný počin nepodařil.

"Jsme všichni moc rádi. Pro nás to byl cíl, který jsme nesplnili. Teď to klukům strašně moc přeji, protože vím, co to pro liverpoolské fans znamená. Trošku jim to samozřejmě i závidím, že se jim to povedlo a nám ne," pokračoval Šmicer, který s "Reds" během let 1999 až 2005 vyhrál Ligu mistrů, Pohár UEFA, FA Cup a dvakrát Ligový pohár.

Trpišovský a Klopp v roli X faktorů

Pod triumf Liverpoolu i Slavie se podle něj výrazně podepsali trenéři. "Jak (Jürgen) Klopp, tak (Jindřich) Trpišovský na tom mají obrovskou zásluhu, protože bez výborného trenéra titul jak v české, tak v anglické lize nevyhrajete. To není náhoda, abyste udělali titul. Oba si za tuhle sezonu zaslouží obrovský palec nahoru." 

Rodák z Děčína od začátku věřil, že Klopp, který na Anfield přišel v říjnu 2015, čekání na titul ukončí. "Věřil jsem mu, protože všude, kde byl, dosáhl úspěchů. Věřil jsem, že dá tým dohromady, že Liverpool naučí hrát svůj kloppovský ofenzivní styl a ono se to potvrdilo," prohlásil vicemistr Evropy z roku 1996 a držitel bronzu z Eura 2004.

Sport
zdroj: ČT4

"Každou sezonu, co v klubu je, šel tým nahoru. Měl lepší výsledky a teď to vyvrcholilo nejen tím, že loni vyhrál Ligu mistrů, ale že se mu po 30 letech podařilo vyhrát titul. To byl největší sen fanoušků této generace. Teď se to vyplnilo a jemu se to povedlo. Vstoupil tím do historie trenérů Liverpoolu," poklonil se Šmicer.

Domnívá se, že Klopp je nejlepším koučem LFC za posledních 30 let. "Rafael Benítez nebo Gérard Houllier vyhráli hodně trofejí, ale titul se jim nepodařilo udělat. Klopp už udělal Ligu mistrů a mistrovství světa klubů, teď i Premier League. Dokázal vyhrát všechno. Místo v historii klubu má už nezpochybnitelné a bude na úrovni nejlepších trenérů, kteří tam kdy byli."

Startuje hegemonie Liverpoolu?

"Hráči by byli skoro hloupí, kdyby chtěli z Liverpoolu odejít, protože hrají v nejlepším týmu na světě. Je vidět, že ten tým je schopen vyhrát jakoukoliv soutěž a že hráči mají radost z toho, že hrají spolu," konstatoval Šmicer.

Na rozdíl od liverpoolských legend Kennyho Dalglishe a Iana Rushe nechce předjímat další možné úspěchy "Reds". "Když vyhrajete ligu s takovým náskokem, cítíte, že byste mohli takhle ještě dalších pár let pokračovat. Říct si, že teď jsme vyhráli ligu a budeme ji vyhrávat další dva tři roky, do toho bych se nerad pouštěl. Premier League je těžká soutěž, strašně otevřená," zakončil Šmicer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články