Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Ve spánku náhle zemřel kapitán fotbalové Fiorentiny Davide Astori

Šokující zpráva přišla z Itálie. Kapitán Fiorentiny Davide Astori náhle zemřel ve spánku před utkáním s Udine. Čtrnáctinásobnému italskému reprezentantovi bylo 31 let. Podle prokurátora ukazují prvotní indicie na infarkt.Všechna nedělní utkání Serie A jsou odložena.

Davide Astori
zdroj: ČTK/AFLO autor: Maurizio Borsari

Zápas Serie A, který měl začít v Udine v 15 hodin, byl okamžitě odložen. Následně vedení soutěže na žádost většiny klubů zrušilo i dalších šest naplánovaných duelů nejvyšší soutěže.

Fotbalisté Fiorentiny trávili noc před nedělním utkáním na hotelu v Udine. Kapitán italského klubu byl nalezen bez známek života ve svém pokoji. Mrtvého jej našli spoluhráči. Ti byli překvapeni, že nedorazil na snídani a nereaguje na hotelový telefon ani na klepání na dveře. Ještě před tím, než hotelový personál přinesl klíč od pokoje, vyrazili dveře.

"Davide nedorazil na snídani, kam obvykle chodil jako první. Takže jsme ho šli zkontrolovat. Davide spal v místnosti sám. Poslední, kdo ho viděl, byl (brankář) Marco Sportiello. Někteří hráči spí v jednolůžkových pokojích, někteří po dvou," uvedl mluvčí Fiorentiny Arturo Mastronardi.

"Stále ještě nevíme příčinu smrti. Tělo bylo odvezeno na pitvu, myslím, že by měla proběhnout ještě dnes. Žádné další podrobnosti nemáme," dodal. "V tuto chvíli pracujeme s tím, že hráč zemřel přirozenou smrtí bez cizího zavinění na zástavu srdce. Je zvláštní, že se taková věc stala profesionálovi, který je tak pečlivě sledován a nevykazoval žádné varovné signály," uvedl prokurátor Udine Antonio De Nicolo.

Astori se teprve před dvěma týdny stal otcem dcery Vittorie. "Skvělý hráč, ale ještě více skvělý člověk. Kolik bitev jsme spolu odehráli v Cagliari a pak jsme se znovu sešli v Římě. Stále nemůžu uvěřit," napsal bývalý Astoriho spoluhráč Radja Nainggolan.

Fotbalisté jsou pravidelně testovaní

Hráči v Itálii pravidelně podstupují kontroly, které jsou dokonce přísnější než ve většině jiných zemí. "Máme velmi přísná pravidla a testy, než dotyčný dostane povolení věnovat se sportu na profesionální úrovni. Prevenci náhlé smrti se v Itálii věnuje velká pozornost, je to oblast, kterou studujeme více než kterákoliv jiná země," uvedl hlavní lékař Neapole Alfonso De Nicola.

"Zákon stanoví, že každý hráč musí podstoupit různé testy, včetně EKG a zátěžového testu. EKG se podle pravidel provádí každé dva roky, ale většina klubů to pro jistotu dělá jednou ročně. Bohužel se tyhle tragédie i tak mohou stát, takže ještě musíme posílit výzkum," dodal.

Astori hrál na postu středního obránce, svou kariéru začal v AC Milán. Za milánský klub však nikdy nenastoupil a po několika hostováních putoval do Cagliari, odkud v roce 2015 přešel do Fiorentiny. Za svou kariéru reprezentoval čtrnáctkrát italskou reprezentaci, jednou skóroval.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články