Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Mané zmrazil Stamford Bridge, Son s Kanem zničili Southampton a Citizens začali výhrou

Famózní show ukázali ve 2. kole Premier League Son Hung-min a Harry Kane z Tottenhamu. Korejec totiž v Southamptonu (2:5) čtyřikrát skóroval, Kane čtyřikrát asistoval a navrch přidal jeden gól. Ve šlágru uspěl Liverpool nad Chelsea, kde vyhrál po dvou brankách Sadia Maného 2:0. Střeleckou formu má také Dominic Calvert-Lewin z Evertonu, který hattrickem uzemnil West Bromwich. Manchester United naopak doma selhal, s Crystalem Palace prohrál 1:3. Aston Villa, která se v minulé sezoně zachránila v Premier League v posledním kole, zahájila nový ročník výhrou 1:0 nad Sheffieldem United. Úspěšně začal sezonu i vicemistr Manchester City, jenž porazil 3:1 Wolverhampton.

Sadio Mané ve vítězném zápase Liverpoolu proti Chelsea
zdroj: ČTK/PA autor: Matt Dunham

Klíčový moment magnetu na Stamford Bridge přišel na konci prvního půle. Osamocený Mané převzal za obranou míč a Christensen se mu ve snaze zabránit v šanci zavěsil na záda. Následovala červená karta a Chelsea dohrávala v oslabení. 

Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp nasadil po změně stran čerstvou posilu Thiaga Alcantaru a obhájci titulu bleskově využili přesilovku. V 50. minutě stál Mané na konci pohledné kombinace a hlavou se zblízka nemýlil. O čtyři minuty později senegalský kanonýr vystihl rozehrávku chybujícího gólmana Kepy Arrizabalagy a uklidil míč do sítě.

Čtvrt hodiny před koncem mohl zápas zdramatizovat Jorginho, pokutový kop mu ale chytil brankář Alisson. "Reds" vyhráli i druhé utkání v nové ligové sezoně. Chelsea naopak nenavázala na úvodní vítězství v Brightonu.

Son s Kanem režírovali fotbalový koncert Tottenhamu

Domácí Southampton poslal do vedení Danny Ings, ale v nastaveném čase prvního poločasu začal úřadovat Son Hung-min, jenž si naběhl na Kaneův pas za obranu a i z mírného úhlu prostřelil brankáře Alexe McCarthyho. Krátce po změně stran přidal další zásah a v 64. minutě zkompletoval jako první Korejec v historii anglické ligy hattrick.

Parťáci z Tottenhamu Son Hung-min a Harry Kane
zdroj: ČTK/PA autor: Catherine Ivill

V 74. minutě navíc přidal čtvrtou trefu, všechny byly přitom takřka totožné - Kane poslal z hloubi pole přihrávku za obranu a rychlonohý útočník si sám před McCarthym poradil. Poprvé se v Premier League stalo, aby jeden hráč asistoval druhému na čtyři góly v zápase. V závěru se ještě prosadili z dorážky Kane a na druhé straně z penalty podruhé Ings.

Trenér "Kohoutů" José Mourinho do utkání ještě nenasadil čerstvé posily z Realu Madrid Garetha Balea a Sergia Reguílona. I bez nich však Tottenham částečně napravil porážku z úvodního kola. Southampton naopak na první body v nové sezoně stále čeká.

Leicester vyhrál i podruhé

Burnley drželo po prvním poločase proti favorizovanému Leicesteru nerozhodný stav, "Foxes" ale zlomily zápas krátce po pauze. Nejprve si střídající Erik Pieters nešťastné srazil centr do vlastní svatyně a skóre zvýšil premiérovým gólem v lize James Justin.

Český reprezentant Matěj Vydra vystřídal v 70. minutě za stavu 1:3 v útoku Jaye Rodrigueze, do žádné vážnější šance se ale nedostal. Oba týmy přidaly v závěru po gólu a Leicester tak zůstává po dvou duelech stoprocentní. Pro Burnley to bylo první utkání v ročníku.

Zaha zmrazil Old Trafford

United na stadionu Old Trafford zaspali úvod a už v sedmé minutě inkasovali po trefě Androse Townsenda, kterého před brankou našel Jeffrey Schlupp. Pak obě mužstva neproměnila několik slibných šancí.

Zřejmě klíčový moment zápasu nastal po 70. minutě. Rozhodčí Martin Atkinson po zhlédnutí videa nařídil pro Crystal Palace penaltu za ruku Victora Lindelöfa. Domácí gólman David de Gea sice vychytal Jordana Ayewa, ale protože neměl nohy na brankové čáre, tak se pokutový kop opakoval a jiný exekutor Zaha už nezaváhal.

V 80. minutě vrátil manchesterského favorita do hry střídající Donny van de Beek. Posila z Ajaxu Amsterdam skórovala při svém debutu. United však v závěru dostali ještě jednu branku od Zahy. Londýnský tým si ve druhém utkání v ročníku připsal druhou výhru.

"Musíme se rychle zlepšit. Tyhle tři body jsme chtěli a potřebovali. Zbývá 37 kol do konce sezony, porážka s Palace je pro nás budíčkem," prohlásil trenér United Ole Gunnar Solskjaer.

Arsenal spasil střídající Nketiah, Calvert-Lewin je při chuti

Arsenal začal lépe a ve 25. minutě otevřel skóre hlavou Alexandre Lacazette. Francouzský útočník vstřelil jubilejní 50. soutěžní branku za "Gunners". Těsně před pauzou srovnal Michail Antonio z akce, kterou rozjel Souček.

Hráči West Hamu měli po změně stran převahu, ale nadějné šance neproměnili. Domácím se povedlo střídání a v 85. minutě londýnské derby rozhodl útočník Edward Nketiah.

West Bromwich v Liverpoolu začal dobře a v 10. minutě se prosadil Grady Diangana. Odpověď zařídil Calvert-Lewin a Rodríguez těsně před pauzou otočil skóre první soutěžní trefou za Everton.

Kolumbijského záložníka chvíli nato udeřil do obličeje hostující obránce Kieran Gibbs a dostal červenou kartu. Při odchodu do šatny byl za protesty vyloučen i kouč West Bromwiche Slaven Bilič.

Krátce po změně stran sice vyrovnal Matheus Pereira, ale domácí početní výhodu využili a nováčkovi nasázeli další tři branky. Vedení Evertonu vrátil Michael Keane a Calvert-Lewin dvěma góly mezi 62. a 66. minutou zkompletoval premiérový hattrick v kariéře. Třiadvacetiletý anglický útočník skóroval i při úvodním vítězství 1:0 na stadionu Tottenhamu.

Leeds v souboji dalších nováčků doma přestřílel Fulham 4:3 a zopakoval výsledek z úvodního ligového utkání s mistrovským Liverpoolem, ale tentokrát svěřenci kouče Marcela Bielsy zvítězili. Po dvou gólech dali Hélder Costa z Leedsu i hostující Aleksandar Mitrovič. Fulham utrpěl druhou porážku v sezoně.

Manchester City i Aston Villa začaly vítězně

Fotbalisté Aston Villy i Manchesteru City zahájili nový ročník výhrou. Aston Villa porazila 1:0 Sheffield United a Manchester City Wolverhampton 3:1.

Góly Citizens dali Kevin De Bruyne z penalty, Phil Foden a Gabriel Jesus. Svěřenci Pepa Guardioly tak oplatili Wolverhamptonu dvě porážky z uplynulé sezony Premier League. Zahajovací zápas nejvyšší soutěže zvládli Citizens podesáté v řadě, čímž vyrovnali rekord Aston Villy z let 1892 až 1901.

Aston Villa hrála už od 12. minuty přesilovku poté, co hostující obránce John Egan držel v sólovém úniku Ollieho Watkinse a viděl od rozhodčího rovnou červenou kartu. Do největší šance prvního poločasu se ale dostali United, kteří kopali penaltu. Střelu Johna Lundstrama však vystihl Martínez, jenž přišel do Aston Villy minulý týden po desetiletém působení převážně v roli náhradníka v Arsenalu.

Vítězný vstup do sezony zajistil domácím obránce Ezri Konsa, jenž vstřelil v 63. minutě hlavičkou po rohu jediný gól zápasu. Sheffield prohrál i druhé utkání v novém ročníku a znovu neskóroval.

Anglická fotbalová liga - 2. kolo:

Everton - West Bromwich 5:2 (31., 62. a 66. Calvert-Lewin, 45. Rodríguez, 54. Keane - 10. Diangana, 47. Costa Pereira), Leeds - Fulham 4:3 (5. a 57. Hélder Costa, 41. Klich z pen., 50. Bamford - 34. z pen. a 67. Mitrovič, 62. De Cordova-Reid), Manchester United - Crystal Palace 1:3 (80. Van de Beek - 74. z pen. a 85. Zaha, 7. Townsend), Arsenal - West Ham United 2:1 (25. Lacazette, 85. Nketiah - 45. Antonio), Southampton - Tottenham 2:5 (32. a 90. z pen Ings - 45.+2, 47., 64. a 73. Son Hung-min, 82. Kane), Newcastle - Brighton 0:3 (4. z pen. a 7. Maupay, 83. Connolly), Chelsea - Liverpool 0:2 (50. a 54. Mané), Leicester - Burnley 4:2 (20. Barnes, 50. vlastní Pieters, 61. Justin, 79. Praet - 10. Wood, 73. Dunne), Aston Villa - Sheffield United 1:0 (63. Konsa), Wolverhampton - Manchester City 1:3 (78. Jiménez - 20. De Bruyne z pen., 32. Foden, 90.+5 Gabriel Jesus).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články