Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Ve fotbalové lize se hledají oba sestupující a pohároví zástupci

Praha - Ani před předposledním kolem není jasné pořadí týmů v tabulce fotbalové ligy. Který z klubů se může těšit na postup do kvalifikace Ligy mistrů a účast v nově vzniklé Evropské lize? A které dva sestoupí? Jasno je pouze o mistrovi, jímž se opět stala pražská Slavia. O druhé příčce by mohla rozhodnout už sobota. Pokud se Spartě, která je druhé příčce nejblíže, podaří zvýšit před posledním kolem náskok na svém druhém místě o čtyři body, má zajištěn postup do Ligy mistrů.

Tajenku okolo druhého místa vyřeší v sobotu jen případná sparťanská výhra nad Jabloncem podpořená klopýtnutím Liberce s Českými Budějovicemi. Ostatní varianty odloží rozluštění situace až na poslední kolo. Nejblíže druhé příčce je Sparta, které dají stoprocentní jistotu dvě výhry. Letenští každopádně nesmějí získat o dva a více bodů méně než třetí Liberec. Ten musí doufat, že Pražané aspoň jednou klopýtnou, v případě bodové rovnosti rozhodne ve prospěch Slovanu lepší vzájemná bilance.

Nejhůř se bude o stříbro bojovat Boleslavi

Nejhorší výchozí pozici v boji o stříbrnou příčku a postup do Ligy mistrů má Mladá Boleslav. Středočeši potřebují v závěrečném kole doma porazit Spartu a nahrát jim musejí i ostatní výsledky. Pokud však Letenští v sobotu zvítězí, Mladoboleslavští už druzí neskončí.

Na třetí a čtvrté místo, zaručující start v Evropské lize, může stále dosáhnout ještě šest týmů. Olomouc, Teplice a Jablonec už nemají situaci ve svých rukou a potřebují příznivou kombinaci zbylých výsledků. Pokud Teplice zvítězí ve finále Poháru ČMFS a zároveň poskočí aspoň na čtvrtou příčku, postoupí do předkola Evropské ligy pátý tým z ligy.

 Na sestup aspiruje Žižkov a Zlín

Nejasná situace zůstává i na opačném konci tabulky a stejně jako v předešlém případě i zde by mohly víkendové zápasy rozhodnout. Když Žižkov nevyhraje v Příbrami, definitivně sestoupí do druhé ligy. Tam ho však pošle i zlínská výhra nad Brnem. Doprovodit Viktorii o soutěž níž může i Zlín, když získá v 29. kole méně bodů než Příbram. Zvítězí-li však Tescoma nad Brnem, bude živit naději na záchranu až do posledního kola. V případě bodové shody má lepší vzájemnou bilanci Příbram.

Vedle Příbrami mohou v sobotu slavit záchranu i zbývající ohrožené týmy - Bohemians Praha a Kladno. Jestliže se oba celky nechtějí spoléhat na ostatní výsledky, potřebují vyhrát. Definitivu udržení jim ale dají i dvě remízy z 29. a 30. kola.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články