Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vardy řídil demolici Leedsu, Souček s Coufalem nezastavili Liverpool a Arsenal loupil na Old Trafford

Český tandem Tomáš Souček – Vladimír Coufal z West Hamu nezastavil Liverpool. Mistrovský tým doma vyhrál 2:1 a vede tabulku. Druhý Leicester má po pondělním vítězství 4:1 v Leedsu o bod méně a třetí je o další bod zpět Tottenham, který udolal Brighton 2:1. Skalp soupeře oslavil také Arsenal, jenž porazil Manchester United na jeho stadionu 1:0. Manchester City nezaváhal v Sheffieldu, Chelsea v Burnley a Everton kousal porážku v Newcastlu.

Jamie Vardy oslavuje gól na stadionu Leedsu
zdroj: AP autor: Michael Regan

Leicester potvrdil svou suverenitu na hřištích soupeřů, kde včetně Evropské ligy vyhrál už pátý zápas za sebou. Dva góly vstřelil v Leedsu belgický záložník Youri Tielemans, bilancí 1+2 zazářil ostrostřelec Jamie Vardy.

Prvního vítězství se po návratu do Premier League naopak dočkal Fulham. Londýnský klub v duelu nováčků zdolal 2:0 West Bromwich, který tak na premiérový triumf nadále čeká.

Skóre otevřel ve 26. minutě hlavou po přihrávce Aleksandara Mitroviče jamajský útočník Bobby Reid. Ve 30. minutě pak Srb Mitrovič sklepl míč na hranici velkého vápna, odkud Nigerijec Ola Aina z voleje levačkou vymetl "šibenici".

Aubameyang zmrazil Old Trafford

Souboj týmů takzvané "Top 6", kterým se v úvodu Premier League příliš nedařilo, byl v Manchesteru dlouho vyrovnaný.

Dlouhé čekání na výhru na stadionu United pomohl "Kanonýrům" ukončit v 69. minutě Pierre-Emerick Aubameyang, který proměnil penaltu vybojovanou Héctorem Bellerínem. Druhý nejlepší střelec minulého ročníku se gólově prosadil v nové sezoně poprvé.

Obhájci titulu z Liverpoolu do konce prvního poločasu prohrávali, ale v 85. minutě rozhodl o jejich výhře střídající Diogo Jota. Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp vyřešil problémy se zraněnými stopery nasazením debutanta Nathaniela Phillipse, West Ham se ale ujal vedení po zaváhání zkušenějšího Joea Gomeze. Ten hlavou odvrátil míč před brankou jen na kopačky Pabla Fornalse a španělský záložník překonal gólmana Alissona.

Obhájci titulu našli recept na pozornou obranu "Kladivářů" až krátce před pauzou, kdy Arthur Masuaku zfauloval ve vápně Muhammada Salaha a sám egyptský kanonýr vyrovnal z pokutového kopu střelou doprostřed branky.

Obrat dokonal v 85. minutě po kolmici Xherdana Shakiriho další střídající hráč Diogo Jota. Letní posila z Wolverhamptonu skórovala po přestupu i ve svém třetím utkání na stadionu Anfield, což se naposledy povedlo Luisi Garcíovi před 16 lety.

Wolves bleskově dvakrát udeřili 

Wolverhampton o čtvrté výhře v sezoně rozhodl v první půlhodině po centrech z pravé strany. Nejprve se v 18. minutě prosadil volejem při debutu za Wolves devatenáctiletý francouzský obránce Rayan Ait-Nouri a o devět minut později zvýšil sklepnutím z malého vápna portugalský křídelník Daniel Podence.

Hosté dohrávali v závěru o deseti po vyloučení Luky Milivojeviče, jenž viděl v 86. minutě rovnou červenou kartu za faul na Joaa Moutinha na půlící čáře.

Walker zajistil výhru "Citizens"

O vítězství Manchesteru City nad předposledním týmem tabulky rozhodl pravý obránce Kyle Walker. Třicetiletý anglický reprezentant si v 28. minutě zpracoval za vápnem pas od Kevina De Bruyneho a míč poslal k tyči. Rodák z Sheffieldu dal proti svému mateřskému klubu první gól na hřišti soupeře v Premier League.

Hrdinou utkání Burnley–Chelsea byl marocký záložník Hakim Zijach. Letní posila "Blues" se trefila i ve svém druhém utkání, do kterého nastoupila v základní sestavě, a navíc připravila i gól pro Tima Wernera. Třetí zásah přidal stoper Kurt Zouma, jenž dal v tomto ročníku už třetí branku a zažívá střelecky nejúspěšnější sezonu v kariéře.

Ani ve svém třetím ligovém utkání v dresu Chelsea nedostal gól brankář Édouard Mendy. Nedávná posila z Rennes tím napodobila někdejší úspěšné starty Petra Čecha a Neila Sullivana. Chelsea neprohrála popáté v řadě a drží se na příčkách zajišťujících postup do Ligy mistrů. Burnley je s jedním bodem poslední.

Everton nastoupil bez zraněné letní posily Jamese Rodrígueze a také bez vykartovaných opor Richarlisona a Lucase Digneho. Vedení "Strakám" zajistil z penalty Callum Wilson a v závěru se anglický útočník prosadil podruhé. Po příchodu z Bournemouthu, s nímž loni z Premier League sestoupil, se trefil pošesté. Snížení zařídil až v nastavení Dominic Calvert-Lewin, který se osmou brankou v ročníku dotáhl v čele tabulky střelců na Son Hung-mina z Tottenhamu.

Fotbalisté Southamptonu zvítězili v přestřelce na stadionu Aston Villy 4:3. Nad Aston Villou hosté v 58. minutě vedli i díky dvěma gólům Warda-Prowse už 4:0, ale nakonec si připsali jen nejtěsnější výhru. Domácí se dvěma brankami v nastavení přiblížili na rozdíl jedné trefy, na vyrovnání však už neměli čas.

Tottenham uhrál první domácí vítězství v ligovém ročníku. V zápase dvakrát zaúřadoval videorozhodčí: nejprve ve 13. minutě přiřkl "Kohoutům" penaltu, kterou proměnil v šestý gól v sezoně Harry Kane, po změně stran pak uznal vyrovnávací gól Tariqa Lampteyho, pro něhož to byl zároveň premiérový zásah v Premier League. Utkání rozhodl střídající Gareth Bale, který dal první gól po letním návratu do Anglie z Realu Madrid.

Anglická fotbalová liga - 7. kolo:

Wolverhampton - Crystal Palace 2:0 (18. Ait-Nouri, 27. Podence), Sheffield United - Manchester City 0:1 (28. Walker), Burnley - Chelsea 0:3 (26. Zijach, 63. Zouma, 70. Werner), Liverpool - West Ham United 2:1 (42. Salah z pen., 85. Jota - 10. Fornals), Aston Villa - Southampton 3:4 (62. Mings, 90.+3 Watkins z pen., 90.+7 Grealish - 33. a 45. Ward-Prowse, 20. Vestergaard, 58. Ings), Newcastle - Everton 2:1 (56. z pen. a 84. Wilson - 90.+1 Calvert-Lewin), Manchester United - Arsenal 0:1 (69. Aubameyang z pen.), Tottenham - Brighton 2:1 (13. Kane z pen., 73. Bale - 56. Lamptey), Fulham - West Bromwich 2:0 (26. De Cordova-Reid, 30. Aina), Leeds - Leicester 1:4 (48. Dallas - 21. a 90.+1 z pen. Tielemans, 2. Barnes, 76. Vardy).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články