Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Van Praag i Figo stáhli kandidaturu, Blatterovi zůstal jediný protivník

Amsterdam - Jediným protikandidátem současného šéfa světového fotbalu Seppa Blattera na post prezidenta FIFA zůstal Jordánský princ Alí bin Husajn. Předseda Nizozemského fotbalového svazu Michael van Praag a Luis Figo totiž oficiálně stáhli své kandidatury. Van Praag to vysvětlil tím, že chce zvýšit šance bin Husajna, kterému zároveň vyjádřil podporu. Volby šéfa FIFA se uskuteční 29. května v Curychu.

Luís Figo
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

Nizozemský list De Volkskrant už ve středu informoval o tom, že Van Praag se chystá z boje odstoupit, protože Bin Husajn má u členských zemí větší podporu než on.

A potvrdily se i spekulace o tom, že stejný krok učiní také Figo, byť to jeho mluvčí nejprve popřel. Figo však zveřejnil prohlášení, ve kterém se kandidatury vzdal, a zdůvodnil to poměry ve FIFA.

"Nehodlám se účastnit volebního procesu, který je vytvořen tak, aby dal absolutní moc jednomu člověku. Na základě svých poznatků a diskuze s dalšími dvěma kandidáty jsem přesvědčen, že toto není normální volební proces," vysvětlil Figo, proč se rozhodl vzdát.

"Na vlastní oči jsem viděl prezidenty federací, jak jeden den přirovnávají lídry FIFA k ďáblům a druhý den ty stejné lidi při veřejném rozhovoru vychvalují jak Ježíše Krista. A vůbec nechápu, jak je možné, že se jeden z kandidátů ani neobtěžuje přijít s návrhem svého programu. Vždyť to by pro tak důležité volby měla být povinnost," dodal Figo s narážkou na Blattera.

Držitel Zlatého míče z roku 2000 však hodlá v budoucnu při očistě fotbalu pomáhat, pokud pro to bude příležitost. "Rád se budu aktivně podílet na regeneraci FIFA a budu plně k dispozici, pokud se ukáže, že už nežijeme pod diktaturou. Prostě nyní chci dát najevo svůj nesouhlas s procesem, který se v Curychu chystá," dodal Figo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články