Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Van Persie zařídil výhru United v Southamptonu, Chelsea padla

Newcastle – Fotbalisté Manchesteru zvítězili na hřišti Southamptonu 2:1 a po páté výhře za sebou se posunuli už na třetí místo v tabulce Premier League. To po minulém kole patřilo právě Southamptonu, který je nyní pátý. Chelsea prokazovala až do soboty fantastickou formu a zdálo se, že ji v cestě za titulem nic nezastaví. Po třiadvaceti soutěžních utkáních bez prohry však Blues konečně prohráli. Na hřišti Newcastlu, kde José Mourinho jako trenér nikdy nevyhrál, Chelsea prohrála 1:2. Jejich záváhání využil Manchester City, který zvítězil nad Evertonem 1:0 a snížil náskok Londýňanů na tři body. Arsenal prohrál na hřišti Stoke 2:3.

Robin van Persie v utkání Southampton - Manchester United
zdroj: ČTK/AP autor: Alastair Grant

United drží aktuálně nejdelší vítěznou sérii a nezastavil je ani soupeř s nejlepší obranou v soutěži. O její překonání se v obou případech postaral Robin van Persie. Nizozemský útočník už ve 12. minutě otevřel skóre, ale ještě před přestávkou Pellé vyrovnal. V 71. minutě však Van Persie po Rooneyho centru šestým gólem v sezoně rozhodl, a to i o tom, že jeho krajan na lavičce Louis van Gaal vyhraje nizozemský trenérský duel s domácím Ronaldem Koemanem.

Chelsea do utkání v Newcastlu nastoupila bez Nemanji Matiče, který chyběl kvůli karetnímu trestu. Nepřítomnost důležitého článku zálohy Blues v prvním poločase nebyla příliš znát. Hosté měli územní převahu, po necelé půlhodině na Elliotovu branku vystřelili hned desetkrát a až na jeden případ nepustili Newcastle téměř do žádných vyložených příležitostí. Domácí přesto mohli jít do vedení, Colback však sám před Courtoisem selhal.

V druhém poločase však již Chelsea poznala, jak důležitý je pro ni Matič jako hráč, který dokáže excelentně vybojovávat míče a zastavovat protiútoky soupeřů. Právě z brejků domácích padly obě branky. Nejdříve po necelé hodině hry obdržel Ameobi míč do náběhu k levé straně, odcentroval, a po Cahillově teči se míč dostal ke zcela neobsazenému Cissému, jenž v malém vápně zavěsil za Courtoise.

Zklamaní hráči Chelsea
zdroj: imago sportfotodienst

O deset minut později mohl srovnat Hazard, když obdržel zpětnou přihrávku ve velkém vápně, jenže trefil jen tyč. A hned poté šli hráči Newcastlu do protiútoku ve středu hřiště obešel tři hráče Perez, míč převzal Colback, poslal přesný pas za obranu na Cissokha, jenž v pádu ještě přihrál na lépe postaveného Cissého, a ten zvýšil na 2:0.

I v posledních minutách však Newcastle svůj pracně nabytý náskok ještě mohl ztratit. Steven Taylor byl vyloučen po ostrém skluzu na Schürrleho a z následného přímého kopu snížil hlavou Didier Drogba. Do konce normální hrací doby zbývalo v tu chvíli sedm minut a nastavovalo se dalších šest, domácí však již své vedení uhájili a jako první tým v sezoně připravili Chelsea o všechny body.

Blues tak nyni drží v čele Premier League pouze tříbodový náskok, manko totiž stáhl mistrovský Manchester City, když v domácím utkání proti Evertonu zvítězil 1:0. Pro City přitom duel s Evertonem nezačal dobře, už v 7. minutě musel být kvůli potenciálně vážnému zranění kolene vystřídán nejlepší střelec Premier League Sergio Agüero.

Citizens vyhráli, Liverpool i Tottenham bez gólů

Svěřenci Manuela Pellegriniho přesto ve 24. minutě rozhodli o tříbodovém zisku. Jagielka fauloval v pokutovém území Milnera a nařízenou penaltu proměnil Yaya Touré. Reprezentant Pobřeží slonoviny úspěšně využil všech sedm pokutových kopů v dresu Manchesteru City.

Už po 19 sekundách prohrával Arsenal na hřišti Stoke, když Peter Crouch vstřelil nejrychlejší branku v této sezoně Premier League. Stoke znovu prokázalo, že se mu proti "Kanonýrům" daří, a na konci poločasu vedlo už 3:0. Do střeleckých statistik se ke Crouchovi přidali Bojan Krkič a Jonathan Walters. Arsenal poprvé v ligovém zápase obdržel tři či více branek v prvním poločase od jiného týmu než Chelsea, Liverpoolu či Manchesteru United.

"Kanonýři" se pak snažili dosáhnout alespoň na bod. V 68. minutě se prosadil z penalty Santiago Cazorla, o dvě minuty později snížil na rozdíl jedné branky povedenou střelou z voleje Aaron Ramsey. V 78. minutě byl ale po druhé žluté kartě vyloučen obránce hostů Chambers a Stoke těsný náskok udrželo. Z posledních devíti domácích duelů s Arsenalem prohrálo jediný v únoru 2010, to když Ryan Shawcross zlomil Aaronu Ramseymu nohu a velšský záložník se rok nedostal do hry.

Sport
zdroj: ČT4

Liverpool pouze remizoval se Sunderlandem 0:0 a nenavázal na předchozí dvě výhry. Stejným výsledkem skončil duel mezi Tottenhamem a Crystal Palace, který tak získal první bod z londýnského derby v probíhajícím ročníku anglické ligy. Branka nepadla ani v utkání Hullu proti West Bromwichi, zejména díky brankáři domácích Allanu McGregorovi, jenž v 9. minutě zneškodnil Dorransovu penaltu. Skotský gólman vychytal všechny tři pokutové kopy, kterým v anglické lize čelil.

Fotbalisté West Hamu porazili Swansea 3:1 a připsali si třetí výhru po sobě. Londýnský celek se v neúplné tabulce posunul na třetí místo, po pondělní dohrávce mezi čtvrtým Southamptonem a pátým Manchesterem United ale klesne o příčku níž.

Hostům nepomohl k bodům ani sedmý ligový gól Wilfrieda Bonyho v této sezoně. Bývalý sparťanský kanonýr otevřel skóre, ale Carroll dvěma brankami stav otočil a v 87. minutě přidal pojistku Sakho, který v posledních osmi zápasech Premier League za West Ham skóroval sedmkrát. To už Swansea hrála bez vyloučeného brankáře Fabiańského.

15. kolo Premier League

Newcastle - Chelsea 2:1 (57. a 78. Cissé - 83. Drogba), Hull - West Bromwich 0:0, Liverpool - Sunderland 0:0, QPR - Burnley 2:0 (51. Fer, 74. Austin), Stoke - Arsenal 3:2 (1. Crouch, 35. Krkič, 45.+1 Walters - 68. Cazorla z pen., 70. Ramsey), Tottenham - Crystal Palace 0:0, Manchester City - Everton 1:0 (24. Touré z pen.), West Ham United - Swansea 3:1 (41. a 66. Carroll, 87. Sakho - 19. Bony), Aston Villa - Leicester 2:1 (17. Clark, 71. Hutton - 13. Ulloa), Southampton - Manchester United 1:2 (31. Pellé - 12. a 71. Van Persie).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články