Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Van Gaal: Vrátím United, kam patří. Příští sezonu chceme trofej

Amsterodam – Žádné výmluvy, že bude potřebovat čas na seznámení s týmem či zvykání na herní systém. Nový trenér Manchester United Louis van Gaal chce hned v první sezoně na lavičce Rudých ďáblů získat minimálně jednu trofej. "Mým cílem je vrátit Manchester tam, kam patřil pod vedením trenéra Alexe Fergusona," řekl nizozemský kouč v rozhovoru pro nizozemskou televizi RTL.

Louis van Gaal
zdroj: ČTK/ imago sportfotodienst

Dvaašedesátiletý trenér ve funkci nahradil Davida Moyese, kterému se nepovedlo navázat na Fergusona; v této sezoně pod jeho vedením Manchester obsadil až sedmou příčku a neprobojoval se do evropských pohárů. Van Gaal však nepochybuje o tom, že Manchester má na to, aby se ihned vrátil na výsluní. 

"Všichni věříme, že hned v příští sezoně zaútočíme na trofeje. Povedlo se mi to ve Španělsku s Barcelonou, tak proč by se mi to nemělo povést v Anglii. Bude to těžké, ale je to fantastická výzva," prohlásil Van Gaal, jenž s Manchesterem podepsal smlouvu na tři roky.

Právě v Barceloně spolupracoval se současným trenérem Chelsea Josém Mourinhem, s kterým zůstává v kontaktu. Dokonce ho zařadil do seznamu lidí, které informoval o dohodě s Manchesterem krátce před oficiálním oznámením. 

"Asi půl hodiny předem jsem obeslal rodinu a kamarády včetně Josého Mourinha. Dohromady asi 30 lidí," prozradil Van Gaal. "José byl první, kdo odpověděl. Napsal mi, že mi závidí seznam klubů, ve kterých jsem trénoval," dodal Van Gaal, který vedl Ajax Amsterodam, Barcelonu, nizozemskou reprezentaci, Bayern Mnichov a Alkmaar. Mourinho zase trénoval Porto, Chelsea, Inter Milán a Real Madrid. 

S vedením klubu již diskutoval o jménech hráčů, které by chtěl přivést do kádru. Konkrétní být nechtěl, ale britská média píšou o tom, že na seznamu mají být Arjen Robben, Thomas Müller a Toni Kroos z Bayernu Mnichov, Mats Hummels z Dortmundu či Luke Shaw ze Southamptonu. Spekuluje se i o momentálně zraněném nizozemském reprezentantovi Kevinu Strootmanovi z AS Řím, Cescovi Fábregasovi z Barcelony či Edinsonovi Cavanim z Paris St. Germain. 

"Neřešil jsem s vedením peníze, bavili jsme se jen o hráčích, kteří by mohli přijít a kteří by měli odejít. Jen jsem potřeboval vědět, co je možné a co ne," vysvětlil Van Gaal. 

Nabídku na trénování Manchesteru prý nemusel dlouze promýšlet. "Vzal jsem to v podstatě ihned, co mi to po odvolání Davida Moyese nabídli. U jiných klubů jsem váhal mnohem déle," dodal. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články