Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Valencii za rasismus zavřeli část stadionu. Real se posunul na druhé místo před Atlético

Již jistý mistr Barcelona v 36. kole prohrál 1:3 ve Valladolidu. Naopak po dvou porážkách se vzchopil Real, jenž zvítězil 2:1 nad Vallecanou, a posunul se před městského rivala, který neudržel tříbrankové vedení a s Espaňol Barcelonou remizoval 3:3. Brazilská hvězda Realu Vinícius Júnior nedostal po vyloučení na půdě Valencie žádný trest,  "netopýři" mají  naopak na pět zápasů uzavřenou část stadionu, odkud rasistické pokřiky přicházely, a musí zaplatit pokutu 45 000 eur (milion korun).

Vinícius Junior z Realu Madrid (uprostřed) v duelu s Valencií
zdroj: REUTERS autor: Pablo Morano

Nedělní zápas byl kvůli pokřikům domácích příznivců ve druhém poločase na několik minut přerušen a v závěru vypjatého utkání se strhla mezi oběma týmy hromadná potyčka. Po ní byl Vinícius Júnior vyloučen.

Podle vyjádření disciplinární komise nemohl rozhodčí situaci vyhodnotit správně, protože neznal všechny souvislosti.

Vinícius Júnior se stal terčem rasistických urážek už po několikáté v sezoně a na twitteru následně označil španělskou ligu i celou zemi za rasistickou. V úterý španělská policie oznámila, že zatkla tři lidi, kteří na brazilského fotbalistu v neděli pokřikovali, a také čtyři muže, kteří jsou podezřelí, že v lednu pověsili z dálničního mostu v Madridu jeho figurínu.

Real vystřídal Atlético na druhém místě

Fotbalisté Realu proto oblékli před utkáním dresy se jmenovkou a číslem 20. Podporu své hvězdě, jež sledovala zápas kvůli problémům s kolenem jen z čestné lóže po boku prezidenta klubu Florentina Péreze, projevili i fanoušci. Symbolicky ve 20. minutě povstali, tleskali a skandovali Viníciovo jméno.

O jedenáct minut později otevřel skóre kapitán Karim Benzema, jenž obešel brankáře a zakončil do odkryté branky. V 84. minutě vyrovnal Raúl de Tomás, ale minutu před koncem řádné hrací doby po náběhu do vápna rozhodl placírkou Rodrygo. Po vstřelení gólu Brazilec sevřel ruku v pěst v gestu symbolizujícím boj proti rasismu a věnoval tak vítězný gól svému krajanovi Viníciovi. Real uspěl po drtivé porážce 0:4 s Manchesterem City v semifinálové odvetě Ligy mistrů a následné prohře 0:1 ve Valencii.

Atlético mělo utkání na hřišti Espaňolu výborně rozehrané, a když Yannick Carrasco zvýšil krátce po začátku druhého poločasu na 3:0, zdálo se, že madridský tým si jde za výhrou a druhou příčku udrží. Zoufale bojující domácí ale díky třem gólům mezi 64. a 79. minutou srovnali a v duelu s favoritem získali alespoň bod. V tabulce jsou však předposlední s tříbodovou ztrátou trio týmů před sebou.

Teoretickou naději na postup do Ligy mistrů si udržel Villarreal díky vítězství 2:0 nad Cádizem. Oba góly vstřelil v prvním poločase Nicolas Jackson, nulu ve svém 1000. profesionálním zápase vychytal bývalý španělský reprezentant Pepe Reina. Villarreal na pátém místě ztrácí na čtvrtý San Sebastian pět bodů.

Barcelona opět prohrála

San Sebastian si poradil 1:0 s Almeríou a výrazně se přiblížil účasti v Lize mistrů, kterou si naposledy zahrál před deseti lety. 

Valladolid za nečekaným bodovým ziskem vykročil už v prvním poločase. Nejprve si dal vlastní gól barcelonský obránce Christensen, poté se z penalty prosadil Larin. Na 3:0 zvýšil po pauze Plata a za hosty v závěru snížil Lewandowski.

Barcelona navázala na sobotní porážku 1:2 se San Sebastianem, která pro ni byla první domácí prohrou v ligové sezoně. Valladolid se dočkal prvního vítězství po pěti kolech a opustil sestupové pásmo. V neúplné tabulce od něj má tříbodový odstup.

Cestu San Sebastianu za důležitým vítězstvím usnadnil hostující kolumbijský útočník Suárez, který byl už ve 36. minutě vyloučen. Baskický celek početní výhodu využil ještě v prvním poločase, když se v nastavení prosadil Kubo.

San Sebastian prodloužil svou neporazitelnost v nejvyšší soutěži na sedm kol. V tabulce má náskok osmi bodů před pátým Villarrealem a o návrat do Ligy mistrů ho může připravit už jen naprosté selhání.

Pamplona ve hře o evropské poháry

Pamplona zdolala na svém hřišti 2:0 Bilbao a dostala se před něj na sedmé místo tabulky. Zápas rozhodli trefami Ante Budimir v 50. minutě a Lucas Torró v 77. minutě.

Pamplona má s Bilbaem shodně 50 bodů, poslední postupové místo do Evropské konferenční ligy ale nyní drží díky lepší vzájemné bilanci. První duel v Bilbau skončil bez branek.

Ve druhém dnešním zápase porazila Mallorca 1:0 Valencii. V souboji týmů ze středu tabulky byl jediným střelcem kosovský útočník Vedat Muriqi, jenž nasázel v ligovém ročníku už 14 branek.

Španělská liga – 36. kolo:

Celta Vigo – Girona 1:1 (42. Pérez - 59. Stuani z pen.), San Sebastian – Almería 1:0 (45.+4 Kubo), Valladolid – FC Barcelona 3:1 (2. vlastní Christensen, 22. Larin z pen., 73. Plata - 84. Lewandowski), Elche - FC Sevilla 1:1 (25. Morente - 10. Lamela), Villarreal - Cádiz 2:0 (21. a 45.+2 Jackson), Real Madrid - Vallecano 2:1 (31. Benzema, 89. Rodrygo - 84. De Tomás), Betis Sevilla - Getafe 0:1 (69. Alderete), Espaňol Barcelona - Atlético Madrid 3:3 (64. Montes, 76. Joselu z pen., 79. Souza - 21. Saúl, 45.+1 Griezmann, 46. Carrasco), Mallorca - Valencie 1:0 (64. Muriqi), Pamplona - Bilbao 2:0 (50. Budimir, 77. Torró).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články