Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vaclík proti Norsku zářil a lapil i nájezd. Remíza byla zasloužená, pro nás asi šťastná, řekl

Oslo – Nebýt něj, odjížděla by reprezentace z Norska úplně bez bodu. Tomáš Vaclík však při kvalifikačním duelu mistrovství světa na severu Evropy podal výborný výkon, když vychytal i nájezd dvou soupeřů pouze na něj. Přesto národní celek uhrál pouze remízu 1:1 a značně si zkomplikoval boj o šampionát. Český brankář po utkání uznal, že dělba bodů byla po utkání spíše šťastnou.

Tomáš Vaclík
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Běžela 59. minuta, když po hrubce Tomáše Sivoka běželi hned dva Norové na samotného Vaclíka. Tarik Elyounoussi však místo přihrávky na volného Alexandra Söderlunda, který by uklízel míč do prázdné branky, zvolil střelu a tu Vaclík zneškodnil.

 "Snažil jsem se zůstat stát. Tak nějak jsem čekal, že bude chtít zakončit. Je to přece jen útočník a v tomhle trochu sobeček. Bylo to pro nás štěstí. Čekal jsem, jestli vystřelí, nebo ne. Pak mě trefil do ruky. Kdyby přihrával, tak je asi hotovo," prohlásil Vaclík po sobotním utkání. "Chytit únik dvou protihráčů se mi ještě asi nepovedlo. Myslím, že to ani možné chytit není," dodal gólman Basileje.

Pro chybu zkušeného stopera Sivoka měl pochopení. "On mu to samozřejmě přihrát nechtěl. Sivi ví, že tohle by se asi stávat nemělo, ale stane se to. Nejen tady nám, ale i ve světě. Všichni jsme viděli třeba, co udělal o den dříve (francouzský brankář Hugo) Lloris. Stává se to i největším hvězdám, není důvod něco někomu říkat, vyčítat a ještě ho srážet dolu," prohlásil Vaclík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Norsko - Česko

V zápase podržel český tým hned několikrát. V první půli například zneškodnil další únik Söderlunda, v závěru zas hlavičku střídajícího Johnsena. Nestačil jen na Söderlundovu umístěnou penaltu. "Když to útočník kopne nahoru, gólman moc šancí nemá. Kopnul penaltu dobře," chválil soupeře.

Klíčové podle něj bylo, že se hostům nepovedlo zvýšit na 2:0. "Ještě za stavu 1:0 trefil Tomáš Souček břevno, tam se zápas lámal. Kdyby dal na 2:0, tak si myslím, že bychom to do vítězného konce dotáhli. Potom jsme z našeho odkopu dostali gól z penalty, pak byla šance dva na nula. Norům narostla křídla a hráli velice dobře. My jen odkopávali balony. Remíza asi zasloužená, pro nás možná šťastná," popisoval osmadvacetiletý brankář.

Češi se tak dostali do těžké pozice, jelikož Severní Irsko gólem v nastavení porazilo 1:0 Ázerbájdžán a na druhém místě kvalifikační skupiny C má před svěřenci Karla Jarolíma čtyřbodový náskok. "Dozvěděli jsem se až po zápase, že dali gól v nastavení. Bod je samozřejmě ztráta, Irové nám zase odskočili, bohužel se to pro nás nevyvíjí dobře," připustil Vaclík.

"Musíme teď vyhrát všechno. První dvojzápas bude hrozně důležitý. Když prohrajeme s Němci a Severní Irsko vyhraje nad San Marinem, bude to o sedm bodů a devět bodů bude do konce. To by bylo hrozně složité. Pro nás je to jasné, musíme se pokusit zvládnout všechny čtyři zbývající zápasy. Proti Německu se pokusíme o zázrak. Andorra včera po dlouhé době vyhrála, porazila Maďary. Takže my se pokusíme uhrát něco s Němci. Nechceme se dostat do situace, že bychom jeli do Severního Irska a tam už se nehrálo o nic," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články