Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Vaclík po operaci ramene rehabilituje. Komu přeje titul mistrů světa?

Naposledy odchytal poločas utkání Ligy národů na konci září ve Švýcarsku. Po návratu putoval český gólman ihned do nemocnice, aby vyřešil už několik týdnů se táhnoucí problémy s pravým ramenem. Tomáš Vaclík je teď už pět týdnů po operaci stále na marodce a blížící se reprezentační sraz fotbalového národního týmu se ho netýká. Gólman Olympiakosu Pireus dosud nosí závěsnou ortézu, rehabilituje a těší se na sledování světového šampionátu u televize. Sám nechce odhadovat, kdy by se mohl vrátit na trávník. Původní zprávy hovořily o dvou- až tříměsíční pauze.

Tomáš Vaclík
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

"Byl jsem na magnetické rezonanci, ta potvrdila nutnost operace. Řešil jsem jen, kde mám pod skalpel jít. Klub mi vyšel vstříc, abych se zákroku mohl podrobit doma v Česku," vylíčil bývalý brankář Basileje a Sevilly.

Zákrok na pravém rameni mu v Plzni provedl doktor Petr Zeman. "Podle něj to bylo opravdu velké zranění. Teď jsem ve fázi, kdy rehabilituju, ale jen pasivně. Ruku mi musí vodit a pomáhat mi, aby se sešité svaly dobře zahojily a zůstaly pevné," popsal Vaclík.

Z jeho slov nepřímo vyplývá, že návrat do brankoviště nebude tak rychlý. "V hlavě něco mám, ale nechci to pouštět ven, abych se nedostal pak pod tlak tím, že jsem to třeba nestihl. Věřím, že třeba po novém roce budu na hřišti," řekl.

Olympiakos ihned po Vaclíkově zranění angažoval rovněž zkušeného a stejně starého Alexandrose Paschalakise. "Hrával v uplynulé sezoně v PAOK Soluň, byl momentálně bez smlouvy, tak ji podepsal v Pireu," vysvětlil Vaclík. On sám je s klubem v kontaktu jen průběžně. "Sleduju výsledky, mluvil jsem s manažerem. Smlouvu tam mám do konce sezony, tak se uvidí, jak to bude dál. Hlavně musím být fit a pak se dostat do formy," konstatoval třiatřicetiletý gólman.

V úterý v Olomouci absolvoval autogramiádu a na veřejné tiskové konferenci před přípravnými zápasy s Faerskými ostrovy a v Turecku si vyslechl jména nominovaných kolegů. Chyběli mezi nimi hráči Plzně, Slavie, Sparty a Ostravy, které kluby neuvolnily.

"Zaregistroval jsem tu termínovou kolizi (se zápasy domácího poháru), která vznikla, vím o postoji těch klubů. Bohužel to tak vyšlo," řekl Vaclík. Na jedné straně chápe zájmy klubů, které se přes MOL Cup mohou probojovat do pohárové Evropy.

"Je dobře, že tomu přikládají takovou váhu. Na straně druhé ale nemohou jejich hráči reprezentovat. Je to složitá situace. Nedokážu ze své pozice říct, jak to vzniklo a kdo za to může, " podotkl. Při svých zahraničních angažmá ve Švýcarsku, Španělsku a nyní v Řecku podobnou situaci nezažil. "Ale to byly jiné situace. Srazy byly oficiální a kluby hráče pouštět musely," konstatoval Vaclík.

Sám v současnosti doma jen rehabilituje, tráví čas s rodinou a těší se na mistrovství světa, které si užije jako divák. Těší se na to a titul by přál Argentině. "Když jsem viděl nominaci Brazilců, tak to je neskutečná síla. Turnajový tým mají Němci, i Angličané budou určitě dobře připraveni. Upřímně bych přál ale Messimu, aby se s Argentinou dočkal titulu," řekl Vaclík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články