Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Vaclík o situaci v Seville: Nejsme v úplné karanténě, ale máme zůstat doma

Pandemie koronaviru postihuje i Sevillu, kde působí Tomáš Vaclík. Andaluský klub všem fotbalistům nařídil, aby zůstali doma bez kontaktu s okolím. Český reprezentační brankář ve městě vnímá pochmurnou atmosféru a strach obyvatel. Španělsko je totiž po Itálii druhou nejvíce zasaženou zemí v Evropě, tamější vláda vyhlásí nouzový stav.

Tomáš Vaclík
zdroj: REUTERS autor: Javier Barbancho

"Máme nařízeno zůstat do 23. března doma, celý klub včetně mládežnických a ženských týmů. Madrid už je v izolaci jako v Itálii. Ruší se další věci a uvidíme, kam až to zajde," řekl Vaclík.

"Bylo nám doporučeno nikam necestovat. Není to úplně karanténa, ale chtějí, abychom byli jen doma a s nikým se nestýkali. Tréninkový plán máme, protože nikdo neví, kdy se potom začne hrát. V plánu je, že se 23. března sejdeme a začneme trénovat, ale jestli to tak bude, nebo ne, se těžko odhaduje," doplnil.

Nouzový stav bude ve Španělsku trvat od pondělí 15 dní. V rámci následných opatření budou moci úřady například omezit pohyb osob i dopravních prostředků, nařizovat evakuace, uzavřít vybrané oblasti i zasahovat do chodu průmyslu či zemědělství.

"V obchodech ani na ulicích už teď moc lidé nejsou. Zrušili Santa Semana (velikonoční procesí), což je velice důležitý svátek pro Sevillu. Začíná to být takové pochmurné. Lidé už se podle mě začínají hodně bát a chránit se," přiblížil Vaclík.

Ve videu na sociálních sítích spolu s dalšími hráči promlouval k obyvatelům města. "Klub chtěl poslat zprávu fanouškům a lidem v Seville, aby zůstali doma, chránili sebe i ostatní, aby se to dál nešířilo a co nejrychleji se všechno zastavilo," konstatoval rodák z Ostravy.

Testování na COVID-19?

Se spoluhráči ještě na koronavirus testován nebyl a doufá, že ani nebude. "Řekli nám, že dokud nebude mít někdo první příznaky, tak nás testovat nebudou. Věřím, že na testy nebudu muset, protože by to znamenalo, že se od nás někdo nakazil," uvedl Vaclík.

Kvůli opatřením proti koronaviru byla zrušena i přípravná utkání české reprezentace v USA proti Mexiku a Hondurasu na konci března. "Kdyby bylo všechno v pořádku, tak bych se tam hrozně těšil. Třeba na Miami nebo na Chicharita (bývalého mexického spoluhráče Javiera Hernándeze). S ním jsme plánovali, že si vyměníme dresy. Vzhledem k okolnostem je ale dobře, že se to zrušilo."

Tomáš Vaclík o ME:

"Uvidíme v úterý, ale odložení Eura je podle mě hodně pravděpodobné."

Podle bývalého gólmana Basileje je pravděpodobné, že Evropská fotbalová unie na úterním jednání odloží letní mistrovství Evropy, kam postoupila i česká reprezentace, na příští rok.

"Všechny soutěže jsou přerušené a není vůbec dáno, kdy znovu začnou. Pokud UEFA bude chtít dohrát ligové soutěže, Evropskou ligu i Champions League, tak bude potřebovat někde získat čas. Podle mě je jediná možnost, že se Euro posune. Uvidíme v úterý, ale myslím si, že je to hodně pravděpodobné," zakončil Vaclík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články