Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Vaclík může za nároďák odchytat 50. zápas. Nikdy jsem nemyslel, že na takové číslo dosáhnu, přiznal

Pokud v úvodním utkání skupiny A2 Ligy národů proti Švýcarsku nastoupí, připíše si Tomáš Vaclík jubilejní 50. reprezentační start. Třiatřicetiletý gólman Olympiakosu Pireus si podle svých slov nikdy nemyslel, že se k takovému číslu dostane. Zápas pro něj bude speciální i tím, že ve Švýcarsku mezi roky 2014 až 2018 chytal za Basilej. Nastupoval hned s osmi hráči aktuálního kádru helvétského kříže. Přímý přenos utkání se Švýcarskem sledujte ve čtvrtek od 20:10 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tomáš Vaclík
zdroj: ČTK

Vaclík si připsal premiéru za reprezentační "áčko" v listopadu 2012. "Upřímně, nikdy jsem si nemyslel, že na takové číslo dosáhnu. Po dobu nějakých čtyř pěti let, co jsem tady byl s Petrem Čechem, jsem to měl jeden start na jeden rok. Takže za pět let jsem udělal pět startů. Že bych mohl odchytat 50. zápas, to je pro mě obrovské číslo. Hrozně si toho vážím, od začátku pro mě reprezentace znamenala hrozně moc," řekl Vaclík.

Švýcary zná jak své kopačky

Připustil, že utkání se Švýcarskem je pro něj mimořádné i z dalších důvodů. S Basilejí získal hned tři ligové tituly. "S celou rodinou jsme si Švýcarsko zamilovali, narodila se nám tam starší dcera. Strávil jsem tam dlouhou dobu s Markem Suchým. Koukal jsem na soupisku, s osmi hráči jsem hrál, (s brankářem) Yannem Sommerem jsem se tam střídal. Ten tým znám velmi dobře," uvedl.

"Pro mě to určitě bude speciální. Vlastně celá Liga národů, protože tam máme i Španělsko. To je další země, do které jsme se zamilovali, takže se to sešlo hezky," prohlásil Vaclík, který ve Španělsku působil v Seville.

Švýcarsko podle něj udělalo v posledních letech velký výkonnostní vzestup. "Švýcarský fotbal šel extrémně nahoru. Dá se to ukázat i třeba na vývoji Basileje, která má skvělou akademii a vychovala spoustu skvělých hráčů. Švýcaři hráli na minulém mistrovství světa, postoupili přes Itálii na letošní, na Euru porazili Francii. Takže si určitě zaslouží obrovské uznání a velký respekt," řekl Vaclík.

Úvodní utkání se Švýcarskem může být klíčové v boji o udržení v elitní skupině Ligy národů, neboť dalšími soupeři jsou giganti Španělsko a Portugalsko. "První zápas je hrozně důležitý. Přirovnal bych to k zápasu se Skotskem, který jsme hráli na úvod mistrovství Evropy. Je to vstup do skupiny, může napovědět hrozně moc, jak se to celé bude vyvíjet," přemítal Vaclík.

Vaclík: Jsme rádi, že Šilhavý pokračuje

"Musíme do utkání vstoupit aktivně. Bude důležité je napadat hned v začátku jejich kombinace. Těmi výsledky, co mají za sebou, že se kvalifikovali přes Italy na mistrovství světa, se určitě mohou cítit jako favorité. Ale my hrajeme doma, budeme chtít být aktivní a udělat radost fanouškům," doplnil bývalý brankář Sparty.

Je rád, že u reprezentace i po březnovém vyřazení v play-off o mistrovství světa zůstal trenér Jaroslav Šilhavý. "Myslím, že můžu mluvit za kabinu i všechny okolo týmu, že jsme rádi, že pokračujeme ve stejném složení, v jakém jsme už skoro čtyři roky. Nálada je dobrá. Díky takovým zápasům jako ty, co nás čekají, se můžeme zase posunout a dobře se nachystat na kvalifikaci o mistrovství Evropy," řekl Vaclík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články