Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Vaclík čaroval, poté jeho nedorozumění s Brabcem přihrálo výhru Ukrajině

Fotbalová reprezentace vstoupila do nové soutěže Ligy národů porážkou. Tým trenéra Karla Jarolíma v Uherském Hradišti nestačil na ambiciózní Ukrajinu 1:2 v úvodním duelu Ligy B, z níž může vést i cesta na evropský šampionát. Skóre otevřel už ve čtvrté minutě Patrik Schick. Jenže za následnou pasivitu domácí ztrestal těsně před poločasem Jevhen Konopljanka a v nastavení zápasu Oleksandr Zinčenko.

Fotbalisté Ukrajiny
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Reprezentace si hned v úvodním duelu Ligy národů výrazně zkomplikovala vyhlídky na triumf ve skupině.

Za vším stály konce poločasů. Češi sice po většinu střetnutí byli pod tlakem, atakům a příležitostem Ukrajinců se jim dařilo ale dlouho odolávat. Pak ale přišel nastavený čas obou poločasů a vše se změnilo.

Na konci první půle se po pěkné kombinační akci prosadil Jevhen Konopljanka, jenž se ve vápně uvolnil a vyrovnal na 1:1. Obrat ve skóre pak přišel pár sekund před závěrečným hvizdem. Do té doby skvěle chytající Tomáš Vaclík se při výběhu na míč nedohodl s Jakubem Brabcem a po sérii odrazů do odkryté branky zamířil Oleksandr Zinčenko.

"Je to samozřejmě komplikace. Kdyby do toho člověk vstoupil vítězstvím, nebo aspoň i bodem, bylo by to pořád otevřené. Příští sraz nás čekají dvě utkání venku a nezbývá nám než se pokusit o to, abychom bodovali," řekl český trenér Karel Jarolím, který vsadil na rozestavení s třemi stopery a pěti obránci. Ve středu zálohy nastoupili tři slávisté a v útoku pak dvojice Krmenčík, Schick.

Druhý jmenovaný už na začátku čtvrté minuty otevřel skóre, když se individuálně protáhl do vápna a z úhlu propálil střelou na bližší tyč gólmana Pjatova. Útočník AS Řím dal třetí gól za reprezentační A-tým. "Na videu jsme viděli, že jejich brankář nechává odkrytou přední tyč, tak jsem to mířil na první tyč nahoru," řekl v České televizi Schick.

Hosté mohli okamžitě odpovědět. Jaremčuk měl do desáté minuty tři šance, ale ani jednu neproměnil. Nejprve hlavičkoval těsně vedle levé tyče, poté vedle pravé a následně v záklonu mířil vedle.

Ukrajinci v souboji dvou týmů, které chyběly na letošním mistrovství světa, celou první půli lépe kombinovali a českou zálohu přehrávali. Vyrovnání se ale dočkali až těsně před pauzou. Malinovského přímý kop v 42. minutě ještě Vaclík vyrazil, ale v první minutě nastavení už kapituloval. Marlos si pohrál s obranou, přihrál Konopljankovi, který si obhodil Kadeřábka a vystřelil přesně k tyči.

"Začali jsme dobře, ale pak jsme hlavně ve středu hřiště nestačili pokrývat jejich hráče. Z toho pramenil tlak Ukrajiny. Nebyli jsme schopni podržet balon, valilo se to na naši branku. Hlavní příčinu bych viděl, že jsme hráčům v prostředku dopřáli hodně času," uvedl Jarolím, který sáhl v pauze ke změně rozestavení.

Místo Krmenčíka nasadil do druhé půle Zmrhala a ten se hned tlačil do zakončení, ke střele se však nedostal. Na opačné straně ve 49. minutě minul Konopljanka a Jarmolenkovu ránu pak vytáhl Vaclík.

V 63. minutě protáhl hostujícího gólmana Bořil, na opačné straně pak o kousek minul střídající Zinčenko. V 73. minutě vytáhl Vaclík Konopljankovu ránu a následně se hosté marně dožadovali penalty.

V závěru se oba celky snažily strhnout výhru na svou stranu. Blízko byl střídající Tecl, ale trefil jen boční síť. Na začátku nastavení pak dvěma skvělými zákroky podržel domácí Vaclík, jenže v poslední minutě se český gólman při centru nedohodl s Brabcem, míč se odrazil od Bořila a Zinčenko v pohodě doklepl do prázdné branky.

Odvrátilo se od nás štěstí, byl to hodně smolný gól. Samozřejmě ale taková branka kazí dojem z výkonu brankáře, u nás gólmanů to tak je. Můžeme toho pochytat, kolik chceme. Pak se k něčemu přimotáme a zkazí to úplně všechno. Útočníci to mají naopak. Nejsou celý zápas vidět, potom dají v nastavení gól a jsou za hrdiny," konstatoval Vaclík.

V dalším duelu nové soutěže reprezentanti nastoupí v říjnu na Slovensku, předtím je ještě v pondělí čeká přípravné utkání v Rostově na Donu proti Rusku.

Liga národů do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a je dodatečnou kvalifikací o mistrovství Evropy. Český celek hraje v jedné ze čtyř tříčlenných skupin druhé ze čtyř výkonnostních lig. Vítěz postoupí do elitní Ligy A, poslední tým naopak sestoupí do Ligy C.

Utkání základní skupiny B1 fotbalové Ligy národů:

ČR - Ukrajina 1:2 (1:1)

Branky: 4. Schick - 45.+1 Konopljanka, 90.+3 Zinčenko. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn - Tierney, Marriner (všichni Angl.). ŽK: Hušbauer, Souček (oba ČR). Diváci: 7974.

ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Kalas, Brabec - Kadeřábek, Hušbauer, Souček, Sýkora (90. Hořava), Bořil - Krmenčík (46. Zmrhal), Schick (83. Tecl). Trenér: Jarolím.

Ukrajina: Pjatov - Karavajev, Kryvcov, Rakickij, Matvijenko - Stěpaněnko - Jarmolenko (66. Zinčenko), Marlos, Malinovskij, Konopljanka (77. Cygankov) - Jaremčuk (85. Selezňov). Trenér: Ševčenko.

Hlasy po zápase

Karel Jarolím (trenér ČR):"Ukrajina potvrdila svou kvalitu. O poločase jsem reagoval na průběh prvního poločasu, kde jsme měli ve středu pole problémy a Ukrajina měla hru pod kontrolou. Po stažení na čtyři obránce se průběh hry trochu vyrovnal. Měli jsme tam zajímavé situace, Ukrajina také, ale nakonec jsme si vypili kalich hořkosti do dna. Inkasovat v nastavení bolí hodně. Stejně jak jsme prohráli, tak jsme mohli i vyhrát. Je to i o štěstí, že se to zrovna odrazilo k soupeři."

Andrej Ševčenko (trenér Ukrajiny): "Myslím, že jsme odehráli slušné utkání. Získali jsme střed hřiště, kde jsme měli hráče, kteří dokázali rychle rozehrávat balony dopředu. Měli jsme na přípravu jen dva tři dny, ale i tak si myslím, že jsme udělali hodně práce. Všichni tři střídající hráči měli zásluhu na tom, že jsme vstřelili vítězný gól. Je to pro nás velmi cenné vítězství."

Patrik Schick: "Na videu jsme viděli, že jejich brankář nechává odkrytou přední tyč, tak jsem to mířil na první tyč nahoru. Pak jsme ale nebyli s Michaelem Krmenčíkem moc na míči, jen jsme to odkopávali. Ve druhé půli jsme se snažili víc hrát, ale je velká chyba dvakrát inkasovat v nastavení."

Theodor Gebre Selassie: "Inkasovali jsme góly ve fázích zápasů, kdy se to nesmí stávat. Tyhle situace musíme dohrát lépe. Musíme být důslednější. Rozdíl byl v tom, že jsme nebyli tak dobří v držení míče. Rychle jsme ho ztráceli. Když jsme ho udrželi, prokombinovali jsme se do zakončení, ale moc takových situací tam nebylo. Měli jsme být odvážnější a nebát se hrát."

Tomáš Vaclík: "Oba góly jsme dostali v nastavení. Při prvním to Konopljanka uklidil dobře k přední tyči. Při druhém jsem centr trochu zasáhl, ale bohužel se to od Honzy Bořila odrazilo zpět k hráči, který to uklidil. Věřil jsem, že dáme gól. Většinou to tak bývá, že když něco brankář chytne, povede se něco vepředu. Snažil jsme se nahnat kluky na standardku, ale bohužel to jejich brankář chytil, rychle rozehrál a nakonec jsme z toho inkasovali. Oba góly padly poté, co jsme měli míč v držení a za osm vteřin dostaneme gól. Měli jsme to uhrát alespoň na bod, ale bohužel nemáme nic. Bolí to, hrají se jen čtyři zápasy a není čas na nápravu. Bod by se hodil. Teď zbývají už jen tři zápasy, které musíme zvládnout na maximum. Nikde není psáno, že to ještě nemůžeme otočit."

Jan Bořil: "Šli do protiútoku, Václoš (Vaclík) si zakřičel, ale jen to lízl a smolně se to od mého obličeje odrazilo k jejich hráči. Měli pohyblivé hráče ve středu hřiště a nám se proti nim v systému 3-5-2 moc nedařilo. Po přeskupení jsme to vyrovnali, ale štěstí se přiklonilo na stranu Ukrajiny. Marlos je zkušený, má výbornou levačku, jeho průniky do středu nám dělaly velké problémy."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články