Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V ulicích Leicesteru se po zisku titulu slavilo do rána, klubu gratuloval Čech či Messi

Leicester (Británie) – Mít klidné spaní v centru Leicesteru z pondělí na úterý? Nemožné. Tisíce fanoušků oslavovaly první mistrovský titul svého fotbalového klubu v anglické lize celou noc až do rána. Zájem o senzaci sezony rekordně vzrostl i na internetu a novým mistrům gratulovali britský premiér, Lionel Messi či Petr Čech. Gary Lineker po triumfu svého bývalého týmu bude muset moderovat v televizi jen ve spodním prádle.

Fanoušci Leicesteru slaví s policisty titul Foxes v Premier League
zdroj: ČTK/PA/ autor: Jonathan Brady

"Letos jsem se oženil a narodilo se mi dítě, tohle ale všechno překoná," zářil po zisku titulu šestadvacetiletý fanoušek Steve Robinson, který byl jedním z oslavujících. V ulicích města se po triumfu zastavila doprava. Z videí zveřejněných na internetu, na nichž auta stojí v koloně, řidiči troubí a kolem vozů pobíhají rozjaření fanoušci, je patrné, že dopravní kolony nikomu nevadily.

Dav příznivců Leicesteru po celou dobu zpíval vítězné chorály. Největší chválu si vyslechl kouč Claudio Ranieri. "Ranieri je jen jeden," skandovali slavící fanoušci.

Gratulace do Leicesteru dorazily i od veřejně známých osobností. "Mimořádné a naprosto zasloužené vítězství v Premier League," napsal na Twitteru britský premiér David Cameron, který je fanouškem sestupující Aston Villy. V podobném duchu se nesl vzkaz brankáře Arsenalu Petra Čecha. "Gratuluji Leicesteru k historickému úspěchu," napsal Čech.

Senzaci sezony popřáli i mnozí další. "Gratuluji Leicesteru a (trenérovi) Claudiovi Ranierimu. Měli opravdu fantastickou sezonu. Bylo to něco úžasného. Klub, trenér, hráči i fanoušci si to opravdu zaslouží," prohlásil trenér Tottenhamu Mauricio Pochettino.

Jeho svěřenci v pondělí jen remizovali s Chelsea, což odstartovalo oslavy Leicesteru. Hráči slavili v domě největší hvězdy týmu Jamieho Vardyho, naopak trenér Ranieri se výsledek dozvěděl v letadle cestou z Itálie.

"Jsem opravdu pyšný a nemohu se dočkat, až se o radost podělím s hráči, lidmi v klubu i fanoušky," řekl Ranier. Italský kouč byl přitom před sezonou největším favoritem sázkových kanceláří na to, že bude prvním odvolaným trenérem.

"Ani já jsem něco takového nečekal, když jsem přicházel do Leicesteru. Jsem pragmatik. Jen jsem chtěl vyhrávat zápas za zápasem a pomáhat hráčům v jejich růstu. Rozhodně jsem nepřemýšlel o tom, že bychom se mohli dostat takhle daleko," připustil Ranieri, který zažívá největší úspěch od roku 2000, kdy s Valencií překvapivě došel do finále Ligy mistrů.

Vítězné oslavy fotbalistů Leicesteru:

Klíčem k úspěchu byla podle hlavních aktérů především neuvěřitelná soudržnost v kabině. "Nikdy jsem nezažil týmový duch, jako je tady. Jsme jako bratři. Všichni nám nevěřili a odsuzovali nás k sestupu, ale my bojovali a chtěli jsme jim ukázat, že se mýlí. Teď se nemohu dočkat, až se dotknu trofeje," řekl kapitán Wes Morgan, který až do 30 let hrál v nižších soutěžích.

Také Leicester hrál ještě v roce 2014 druhou ligu. Loni se po postupu na poslední chvíli zachraňoval a o rok později je nejlepším týmem Anglie. "Tohle je něco, o čem lidé budou mluvit ještě za sto let," prohlásil bývalý anglický reprezentant a nyní televizní expert Jamie Carragher.

Lineker bude moderovat ve spodním prádle

"Aby se tým velikosti Leicesteru měřil s obry a jejich bohatstvím a zkušenostmi, to je podle mě nejvíc, co se ve fotbale může povést," dodala anglická legenda Alan Shearer, který v roce 1995 dosáhl podobného překvapení s Blackburnem.

Leicesteru titul přály i světové osobnosti fotbalu. "Tohle je důvod, proč všichni milujeme fotbal. Gratuluji," vzkázal na Twitteru nejlepší fotbalista světa Lionel Messi z Barcelony. Za nádherný příběh a pohádku označil triumf Leicesteru prezident FIFA Gianni Infantino.

Triumfu Leicesteru nevěřil ani jeho bývalý hráč Gary Lineker, který tak prohrál sázku a bude muset moderovat příští kolo v televizi BBC jen ve spodním prádle. "Je to největší sportovní šok mé doby. A to je to můj klub," připustil Lineker. "Dali šanci všem malým klubům, že mohou uspět," dodal kapitán Chelsea John Terry.

Že prožil Leicester opravdu mistrovský večer, potvrdilo i to, že místní rodák Mark Selby jen deset minut po fotbalistech získal titul mistra světa ve snookeru.

Ihned po zisku titulu se celkově na Twitteru v Británii zvýšila aktivita o 86 procent. Google zase ohlásil, že vyhledávání termínu "LeicesterCity champions" vzrostlo o 4400 procent.

Pohřeb Richarda III.? Titul je víc

Titul Leicesteru neoslavují fanoušci jen v Británii, ale také v Thajsku, odkud pocházejí majitelé klubu. Do Thajska se fotbalisté ostatně podle listu The Telegraph brzy chystají, aby vlastníkům trofej ukázali. Majitelé již dali na vědomí, že se nechystají žádného hráče prodat.

"Před dvanácti měsíci jsme pohřbili krále Richarda," řekl leicesterský starosta Peter Soulsby o loňském uložení ostatků Richarda III. v místní katedrále. "Mysleli jsme si, že už nic nemůže být lepší. No a je. Premier League je ještě větší událost," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články