Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

V sobotu proběhne los mistrovství Evropy. Kdo z gigantů hrozí Čechům v prvním koši?

V sobotu bude rozlosováno mistrovství Evropy 2024 v Německu. Soupeře ve skupině pozná i česká reprezentace, která figuruje ve třetím ze čtyř výkonnostních košů. V základní části turnaje se s jistotou vyhne Nizozemsku, Chorvatsku, Slovensku, Skotsku a Slovinsku. Vzhledem k faktu, že po kvalifikaci skončil kouč Jaroslav Šilhavý a vedení FAČR stále hledá jeho nástupce, bude při losu bez trenéra. Přímý přenos sledujte od 18:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Tomáš Souček oslavuje gól v dresu české reprezentace
zdroj: REUTERS

Evropského šampionátu se potřetí za sebou zúčastní 24 zemí – turnaj má stejný formát jako minule. Los rozdělí účastníky do šesti čtyřčlenných skupin, vyřazovací fáze nemine vždy první dvě mužstva v tabulce a čtyři nejlepší týmy ze třetích míst.

Češi se kvalifikovali na ME z druhého místa své skupiny o skóre za vítěznou Albánií, na kterou můžou opět narazit, neboť balkánský tým figuruje ve druhém koši. Mezi elitními šesti zeměmi před losem jsou giganti včetně pořadatele Německa, jež má jisté místo ve skupině A.

Obhájci titulu ve čtvrtém koši

Až ve čtvrtém koši jsou obhájci zlata Italové. Vedle nich figurují také Srbsko, Švýcarsko a tři vítězové březnového play-off o šampionát. Pokud los Čechům přisoudí jednoho z této trojice, nebudou znát přesného třetího soupeře, ale jen kvarteto, z něhož vzejde.

FAČR bude v Hamburku zastupovat čtyřčlenná delegace v čele s předsedou Petrem Fouskem. Scházet na losu bude nezvykle trenér. Nástupce Šilhavého, kterému ve čtvrtek oficiálně vypršela smlouva, asociace dosud neurčila. Jmenovat by ho chtěla co nejdříve v novém roce.

"Nevnímám to tak, že by to byl handicap, že na losu nebudeme mít trenéra. Losování je technický akt. Bude nás zajímat hlavně to, jaké bude složení naší skupiny, kam budeme nasměrováni v rámci stadionů. Že se tam s trenérem nevyfotíme, s tím asi dokážeme žít. Mezi losem a momentem, kdy bychom chtěli nového kouče jmenovat, není takový rozestup, abychom ohrozili přípravu na Euro," řekl Fousek.

"Uvidíme, jaké soupeře nám los přisoudí. Šampionát je pro české fanoušky v dojezdové vzdálenosti. Mohou se těšit na skvělou německou organizaci, pohostinnost a plné stadiony," doplnil Fousek.

Český tým od rozdělení federace postoupil ze všech evropských kvalifikací a na ME si zahraje poosmé za sebou. Předloni došel do čtvrtfinále, jeho maximem v samostatné historii je stříbro z roku 1996.

Turnaj v Německu bude hostit 10 stadionů ve stejném počtu měst. Začne 14. června a vyvrcholí o měsíc později finálovým zápasem v Berlíně.

FAČR by za účast reprezentace na Euru měla získat prémii 9,25 milionu eur (225 milionů korun). UEFA schválí přesnou částku v sobotu na zasedání výkonného výboru, které bude předcházet losu. Zabývat se bude mimo jiné také příštím ročníkem Ligy národů.

Rozdělení košů:

Koš 1: Německo, Portugalsko, Francie, Španělsko, Belgie, Anglie.

Koš 2: Maďarsko, Turecko, Rumunsko, Dánsko, Albánie, Rakousko.

Koš 3: Nizozemsko, Skotsko, Chorvatsko, Slovinsko, Slovensko, Česko.

Koš 4: Itálie, Srbsko, Švýcarsko, vítěz play-off A (Wales, Finsko, Polsko nebo Estonsko), vítěz play-off B (Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Izrael nebo Island), vítěz play-off C (Gruzie, Lucembursko, Řecko nebo Kazachstán).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články