Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Riu byl exhibicí Ronalda a Bebeta znovu otevřen stadion Maracaná

Rio de Janeiro - Po tříleté modernizaci byl otevřen proslulý fotbalový stadion Maracaná, jenž prošel úpravami kvůli mistrovství světa i olympijským hrám v Riu de Janeiru. Práce skončily o čtyři měsíce později oproti původnímu plánu a exhibicí stadion pokřtily bývalé i současné hvězdy v týmech s kapitány Ronaldem a Bebetem.

Stadion Maracaná v Rio de Janeiro
zdroj: ČT sport

Z celkové kapacity 80 tisíc míst byla pro slavnostní utkání k dispozici jen třetina, mezi diváky přišla prezidentka Dilma Rousseffová i tisíce dělníků, kteří se na stavbě "nového" Maracaná podíleli.

Z vítězství se radoval Ronaldův výběr, který vyhrál nad týmem Bebeta 8:5, sám kapitán k tomu přispěl posledním gólem. Ač bývalý nejlepší fotbalista světa Ronaldo po konci kariéry výrazně přibral, před brankou prokázal, že umí být stále rychlý a techniku nezapomněl.

Pro nový Maracaná měl jen slova chvály. "Vypadá nádherně. Jsem rád, že je stadion zase připravený. Maracaná je symbolem celé země," řekl Ronaldo. Prvním mezinárodním testem bude přípravný zápas Brazílie s Anglií 2. června. O dva týdny později už bude stadion patřit Poháru FIFA a příští rok světovému šampionátu.


Modernizace stadionu postaveného pro MS v roce 1950 stála zhruba 350 milionů eur (devět miliard korun). Otevření se však v sobotu neobešlo bez protestů, stovky lidí v Riu daly najevo svůj nesouhlas s privatizací i plánovanou výstavbou nákupního centra, která zničí muzeum původního obyvatelstva či přilehlá sportoviště. Policie musela demonstranty zpacifikovat, tři lidé přitom byli zraněni a dva zatčeni. Na exhibici se akreditovalo zhruba 600 novinářů a ne všichni sdíleli s Ronaldem nadšení. Na tribunu prý například museli jít po schodech, protože se postupně porouchaly oba výtahy.

Stadion Maracaná byl postaven pro MS v roce 1950. Finálový zápas mezi domácí reprezentací a Uruguayí tehdy sledovalo bezmála 200 tisíc diváků, což je stále platný světový rekord.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články