Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

V přípravných zápasech posílí Maltu tři krajánci z nižších soutěží

Valletta – Italský trenér na lavičce fotbalistů Malty Pietro Ghedin povolal tři krajánky z evropských nižších soutěží na přípravná utkání s Českou republikou a Rakouskem. Z nižší italské soutěže nominoval obránce Zacha Muscata a záložníka Rowena Muscata, ve čtvrté anglické lize v Barnetu působí útočník Luke Gambin. Do nominace se tak nedostali hráči z kyperské ligy, obránce Steve Borg ani útočník Andre Schembri.

Gambin je jedním ze dvou nováčků v dvacetičlenném kádru, tím druhým je obránce Cain Attard. V nominaci je i útočník Michael Mifsud, s 40 reprezentačními góly národní rekordman. Mifsud byl před třemi lety jediným maltským střelcem v dosud posledním vzájemném střetnutí s českým týmem (1:4).

Maltský fotbalový svaz (MFA) byl založen v roce 1900, první oficiální utkání sehrála tamní reprezentace až o 57 let později. Malta vždy patřila k fotbalovým trpaslíkům, nicméně české či československé hráče v kvalifikacích MS nebo ME již třikrát připravila po bezbrankových remízách o důležité body. V letech 2006 až 2009 vedl maltskou reprezentaci trenér Dušan Fitzel. V dosud posledním vzájemném utkání v říjnu 2013 zvítězili Češi na Maltě v kvalifikaci MS 4:1, góly vstřelili Tomáš Hübschman, David Lafata, Václav Kadlec a Tomáš Pekhart.

Zápasy Malty s ČR (od roku 1994):

1994 (Ostrava): ČR - Malta 6:1 (kvalifikace ME)

1994 (Ta'Qali): Malta - ČR 0:0 (kvalifikace ME)

1996 (Teplice): ČR - Malta 6:0 (kvalifikace MS)

1997 (Ta'Qali): Malta - ČR 0:1 (kvalifikace MS)

2000 (Ta'Qali): Malta - ČR 0:0 (kvalifikace MS)

2001 (Teplice): ČR - Malta 3:2 (kvalifikace MS)

2009 (Jablonec): ČR - Malta 1:0 (příprava)

2012 (Plzeň): ČR - Malta 3:1 (kvalifikace MS), 2013 (Ta'Qali): Malta - ČR 1:4 (kvalifikace MS)

Nominace Malty na přípravná utkání s ČR (27. května) a Rakouskem (31. května):

Brankáři: Henry Bonello (Valletta), Justin Haber (Hibernians).

Obránci: Andrei Agius, Clayton Failla (oba Hibernians), Cain Attard, Ryan Camenzuli (oba Birkirkara), Clifford Baldacchino (Sliema), Zach Muscat (Akragas/It.), Ryan Camilleri. Záložníci: Roderick Briffa, Llywellyn Cremona (všichni Valletta), Bjorn Kristensen (Hibernians), Rowen Muscat (Pavia/It.), Steve Pisani (Floriana), Gareth Sciberras (Birkirkara), Paul Fenech.

Útočníci: Alfred Effiong (oba Balzan), Jean Paul Farrugia (Sliema), Luke Gambin (Barnet/Angl.), Michael Mifsud (Valletta).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články