Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V Praze se hraje o postup na Homeless World Cup

Praha - V Praze se dnes konají národní kvalifikační zápasy v pouličním fotbale. Hráči devíti týmů soutěží o účast v mezinárodní soutěži Homeless World Cup (HWC), která se odehraje v září v Miláně. Šanci reprezentovat ČR má každý člověk bez domova či třeba po léčbě závislosti. Z týmu, který dnes vyhraje, pojedou čtyři hráči, další čtyři vybere reprezentační trenér Marcel Ambrož. "Šanci má každý, komu se dnešní turnaj povede," potvrdil Josef Šedivý ze sdružení Sananim, které kvalifikaci organizuje.

Mezinárodní projekt Homeless World Cup chce prostřednictvím fotbalu upozorňovat na problém bezdomovectví a život v chudobě. Světový pohár se koná od roku 2003. Podle Šedivého je HWC druhá největší sportovní akce se sociálním zaměřením hned po paralympiádě, letos se jí účastní týmy ze 60 až 70 zemí.

Příležitost chce dát lidem bez přístřeší, azylantům či drogově závislým. Snaží se pro ně též vytvářet nové šance podporováním organizací, které těmto lidem pomáhají získat práci, bydlení a znovu se začlenit do společnosti. Výzkum, který pravidelně provádí tým organizátorů HWC, uvádí, že 71 procent účastníků poháru pozitivně změní svůj způsob života.

Účastní se také ženy

Národní kvalifikaci dnes zahájil slavnostní výkop v 10:30. Finálový zápas je naplánován na 16:00. Do kvalifikace se přihlásilo devět týmů, složených především z klientů organizací zabývajících se léčbou závislostí a doléčováním a klientů azylových domů. Vítěz bude reprezentovat Českou republiku na HWC v Milánu 6. až 13. září. Zápasů se dnes účastní i ženy, díky kterým jsou zápasy ohleduplnější, míní Šedivý.

Českou republiku reprezentoval v počátku projektu tým prodejců časopisu Nový Prostor. Od roku 2006 projekt v Česku řídí Sananim, jedna z největších organizací zabývajících se prevencí a léčbou závislostí na nealkoholových drogách. Na loňském HWC reprezentoval Českou republiku tým složený ze čtyř hráčů vítěze národní kvalifikace (FC Sananim) a dalších čtyř nejlepších hráčů ze zúčastněných týmů. Šampionát se konal 1. až 7. prosince 2008 v australském Melbourne. Český tým se neprobojoval do finálových zápasů, avšak v přidruženém Community Cup obsadil třetí místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články