Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V pohárovém finále si proti Spartě zahraje Olomouc

Teplice - Ve finále fotbalového Poháru České pošty se utkají pražská Sparta a Olomouc, která dnes v semifinálové odvetě zvítězila v Teplicích jednoznačně 3:0. Hosty k výhře nasměroval dvěma góly Ordoš, vlastní brankou pomohl Hanákům k vítězství Siva. První zápas skončil bezbrankovou remízou. Sparta postoupila už ve středu přes Jablonec. Finále bude hostit 2. května Plzeň.

Teplice - Olomouc
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Teplice byly před odvetou pasovány na mírného favorita, i proto, že před týdnem byly na Hané mnohem nebezpečnější. Jenže Severočeši na jaře hrají doma mnohem hůř než venku a proti Olomouci to potvrzovali od samého začátku. Prohrávali většinu soubojů ve středu hřiště a pořádně se nedostali do pozic, z nichž by měly vznikat šance. Zatažená a napadající Olomouc toho dokázala využít.

Ve 38. minutě si narazil Ordoš s Navrátilem, bránícímu Vondráškovi míč uskočil a olomoucký útočník mohl v klidu přehodit vybíhajícího Grigara. Inkasovaný gól Teplice ještě víc znervózněl a do poločasu prohrávaly už o dva - další vyhraný souboj ve středu hřiště přeměnila Olomouc v dlouhý nákop na Navrátila a jeho přízemní pas si do branky ve skluzu srazil Siva.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Teplice - Olomouc

Olomouc měla už o poločase postup do finále prakticky jistý - Teplice potřebovaly dát tři góly a jejich výkon k tomu dával pramalou naději. V 65. minutě navíc Navrátil rozjel přečíslení tří na jednoho a po sérii odrazů se míč dostal až k Ordošovi, před kterým byla už jen odkrytá branka.

Olomouc pak zápas bez potíží kontrolovala. Jedinou vážnější šanci domácím dopřála v 86. minutě. Mujagič sice po centru ze strany napálil míč o tyč do sítě, ale kvůli ofsajdu z toho byl jen druhý neuznaný gól Teplic v semifinálovém dvojutkání. Olomouc, která v lize kvůli bodovému odečtu za korupční kauzu bojuje o záchranu, se postupem do finále výrazně přiblížila účasti v Evropské lize.

Trenér Olomouce Petr Uličný:

"Finále poháru jsem nikdy nehrál, až na stará kolena. Chtělo by to se ještě definitivně zachránit, abychom mohli hrát finále v klidu a s čistou hlavou."

Otázkou je, zda by Olomouc vůbec mohla hrát evropské poháry. Důvodem k vyřazení týmu by mohl být verdikt disciplinární komise, která loni klub za údajné ovlivnění zápasu s Bohemians Praha potrestala v lize odečtem devíti bodů. "To je pro mě taky otázka. V kabině se normálně mluví o tom, že můžeme, ale tohle by mělo říct spíš naše vedení," řekl po zápase novinářům trenér Petr Uličný. Odpovědí od dalších zaměstnanců klubu mu bylo krčení rameny. Na situaci se poptávali i Tepličtí, podle nichž bude záviset na tom, jaké stanovisko pošle česká asociace UEFA. K postupu do předkola Evropské ligy může Olomouci stačit se Spartou ve finále i prohrát, pokud se zároveň Letenští stanou ligovým mistrem.

Na evropské poháry ale Uličný zatím myslet nechce. "Jsme nesmírně šťastni už teď. Tohle měla být třešnička na dortu, protože hlavní cíl téhle mé půlroční mise byl udržet ligu," řekl dvaašedesátiletý kouč.

Teplice - Sigma Olomouc 0:3 (0:2)

Branky:38. a65. Ordoš, 45. vlastní Siva. Rozhodčí: Příhoda - Filípek, Mencl. ŽK: Lukáš, Rosa - Kučera, Navrátil, Pospíšil, Heinz. Diváci: 2 650. První zápas 0:0, postoupila Olomouc.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články