Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

V Ostravě by měl stát nový fotbalový stadion do roku 2013

Ostrava - Nejpozději v roce 2013 by se Ostrava mohla dočkat otevření nového fotbalového stadionu, který by se za aktuální situace stal nejmodernějším stánkem v zemi. Vyplývá to z prohlášení primátora města Petra Kajnara. Podle předsedy Českomoravského fotbalového svazu Ivana Haška by tím Ostrava získala garanci pořádání důležitých zápasů fotbalové reprezentace. Aréna s kapacitou zhruba 30 tisíc diváků by měla vyrůst v okrajové části Svinov.

"Byl by to první stadion kategorie elite u nás, což nás samozřejmě velmi zajímá. Zkulturnění prostředí na fotbalových stadionech je jednou z priorit nového vedení svazu. Svaz nemá prostředky na to, aby podporoval výstavbu stadionů, pomoci můžeme tím, že v případě splnění určitých parametrů můžeme garantovat zápasy národního mužstva," řekl novinářům Hašek.

Realizace stadionu je však stále v plenkách

Město má jasno pouze v tom, že místo nákladné a finančně nevýhodné přestavby areálu Městského stadionu ve Vítkovicích dá přednost stavbě na zelené louce. Řeší se hlavně způsob financování. "V úvahu přichází celá řada metod. Včetně těch, že to postaví Ostrava ze svých investičních prostředků, až po to, že to postaví a půjčí si na to, nebo že vypíše koncesi na stavbu a provozování stadionu. Ve hře je řada možností," naznačil Kajnar.

Podle nejnovějších studií se radní přiklánějí k financování formou "design build", což je realizace vývoje pro klienta na klíč. "Tato metoda byla navržena, ale zadána není. Stále hledáme nejvýhodnější možnost," konstatoval Kajnar. Náklady na stavbu stadionu se nyní odhadují na 1,25 miliardy korun.

Česká republika zatím fotbalovou arénu z kategorie elite nemá. Klíčovým kritériem je právě kapacita přes 30 tisíc diváků. "Takový stadion by byl zajímavý pro celý český fotbal. Proto nás projekt v Ostravě velmi zajímá. Věřím, že jich postupně bude více i v dalších městech, abychom byli schopni se ucházet o velké akce typu mistrovství Evropy," řekl Hašek, který po dnešním setkání s představiteli města vyjádřil přesvědčení, že rok 2013 je pro otevření stánku reálný.

Vybudování nového stadionu by uvítali i fotbalisté Baníku. Jejich domovský stánek na Bazalech dosluhuje a bez výjimek už nesplňuje ani parametry ČMFS. Jak už Hašek naznačil, Ostrava by se stala dějištěm důležitých zápasů českých reprezentačních celků včetně bojů v kvalifikacích mistrovství Evropy a světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články