Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

V Maďarsku jsou v lecčems dál než u nás. Areál máme přes půl vesnice, směje se Kozák

Po angažmá ve Spartě nabral směr Maďarsko a zmizel z dohledu českých fanoušků. Libor Kozák, nejlepší střelec tuzemské nejvyšší soutěže z ročníku 2019/20, pokračuje v úspěšné kariéře v Puskás Akademii. O tom, proč je u nového zaměstnavatele nadmíru spokojen, v čem je OTB Bank liga dál než česká a proč je klub premiéra Viktora Orbána v zemi neoblíbený, hovořil v exkluzivním rozhovoru pro web ctsport.cz.

Libor Kozák (uprostřed) v dresu Puskás Akadémie
zdroj: facebook.com/Puskás Akadémia

Dvaatřicetiletý odchovanec Opavy se i kvůli březnové zlomenině lýtkové kosti nedočkal na Letné prodloužení smlouvy a po 22 gólech v 54 utkáních zamířil do Puskáse, který loni obsadil v maďarské lize druhou pozici.

Pod historické umístění se v roli trenéra podepsal Zsolt Hornyák, a právě jeho osobu označil Kozák za klíčovou v letním rozhodování. Na jaře 2019 s ním totiž spolupracoval v Liberci.

"Kvůli němu jsem po návratu z Itálie podepsal ve Slovanu s tím, že buď skončím s fotbalem, nebo se opět nastartuju. Chytil jsem se a musím říct, že je důležitým koučem v mé kariéře," zdůraznil útočník, jehož spoluhráči jsou mimo jiné Jakub Plšek, Patrizio Stronati a Alexandru Baluta.

V ambiciózním celku z vesnice Felcsút, nacházející se 40 kilometrů západně od Budapešti, si pochvaluje zejména moderní tréninkové centrum, které podle něj snese srovnání s Premier League.

"Vše je na top úrovni. Před měsícem nám otevřeli i hotel přímo v areálu. Můžeme se soustředit jen a jen na fotbal," dodal střelec tří podzimních branek (nejlepší je Plšek - 4, pozn. autora).

O uplynulém víkendu jste gólem ve třetí minutě nastaveného času přišli o výhru nad Zalaegerszegem. Co se v závěru utkání stalo?
Za stavu 1:0 jsme nedotáhli do zdárného konce dvě tři brejkové situace, v závěru jsme neudrželi míč vepředu a inkasovali po špatném odkopu. Je to škoda. Hlavní konkurenti totiž nezaváhali a klesli jsme na třetí místo.

Vedoucí Ferencváros vám i proto odskočil na rozdíl pěti bodů. S čím půjdete do sobotního vzájemného zápasu?
Půjdeme se na hřiště rvát. V předchozích sezonách s nimi kluci odehráli řadu vyrovnaných duelů, na které budeme chtít navázat. Ferencváros je v zemi hegemonem a aktuálně se mu daří (čtyři vítězství v řadě při skóre 12:0), ale rozhodně se nevzdáváme.

Na rozdíl od Česka nepanují v Maďarsku výraznější koronavirová omezení. Lze očekávat vyprodaný stadion?
Máte pravdu, výraznější omezení nepanují. Nedokážu říct, jestli bude vyprodáno, ale na tisíce fanoušků se těšíme.

Ferencváros už pětkrát za sebou neinkasoval. Co bude potřeba udělat, abyste se prosadili?
Jejich série o něčem vypovídá. Pro nás bude nejdůležitější vycházet z poctivé defenzivy, která nás po většinu podzimu zdobila. Čím déle udržíme nulu, tím větší šanci budeme mít. Vepředu zahrozit dokážeme. V tabulce ztrácíme pět bodů a do trháku je pustit nechceme.

Libor Kozák
zdroj: facebook.com/Puskás Akadémia

Kromě obhájců titulu už jste okusil sílu všech soupeřů. Jakou úroveň má maďarská liga? V čem je odlišná oproti české?
Úroveň soutěže je dobrá. Jsem tu sice krátce, ale když vidím, jak pracují akademie a kolik hráčů se z nich přesouvá do prvních týmů, českou ligu v lecčems dohání. Z hlediska zázemí a stadionů je bezesporu před námi. I díky premiérovi Orbánovi, který je sportovní nadšenec.

Právě premiér Orbán klub Puskás Akadémia v roce 2005 ve své rodné vesnici Felcsút založil. Jak se na tento fakt v zemi nahlíží?
Nelze nevnímat, že Puskás není v Maďarsku zrovna nejpopulárnější. V Budapešti je pět tradičních ligových klubů s historií, fanouškovská základna je úplně někde jinde. Je to fakt a v dohledné době se nezmění. Musíme to tak brát.

Měl jste možnost setkat se s ním osobně? Chodí na domácí utkání?
Sem tam chodí, ale osobně jsem se s ním ještě nesetkal. Majitel Mészáros chodí pravidelně.

Felcsút má jen 1800 obyvatel. Kolik z nich míří pravidelně na fotbal?
Většinou hrajeme přibližně před tisícovkou, ale je potřeba započítat i příznivce hostů. Klub dělá maximum, ale v konkurenci celků z Budapešti je velmi těžké rozšířit fanouškovskou základnu.    

Po angažmá v Laziu, Aston Ville či Spartě jde bezesporu o velkou změnu... 
Sám pocházím ze stejně malé vesnice, takže se cítím jako doma (smích). Bydlím v Budapešti a do Felcsútu denně 30 minut dojíždím. Tréninkové centrum zabírá víceméně půl vesnice (smích). Diváci mi na stadionu samozřejmě schází, ale musím se opakovat. Z fotbalového hlediska si nemůžu absolutně na nic stěžovat.

I mezinárodní kabina funguje bez problémů? V posledním ligovém zápase figurovali v nominaci hráči z osmi různých zemí...
Na to, kolik je v týmu cizinců, funguje perfektně. A myslím si, že je to vidět i na hřišti. Hlavním jazykem je angličtina, kterou ovládají i všichni Maďaři. Komunikace absolutně nevázne.

Vzhledem k slovenskému trenérovi a českým spoluhráčům ale, předpokládám, nestrádáte ani v češtině…
To je bonus navíc. Trenéra znám z Liberce, mentální kouč i překladatel jsou také Slováci. Z Liberce znám i českého kondičního trenéra.

A co maďarština? Pronikl jste alespoň do základů? Zvládnete se zeptat na něco v obchodě nebo objednat v restauraci?
Tak daleko ještě nejsem (smích), ale chci se do ní vrhnout, abych si právě v základních věcech poradil. Zatím se musím spokojit se znalostí čísel a pozdravů, ale mám zájem se v maďarštině zlepšit.

Jakub Plšek a Libor Kozák oslavují gól Puskás Akadémie
zdroj: facebook.com/Puskás Akadémia

Zlepšit se určitě můžete i po střelecké stránce, ale bilance 3+2 z posledních pěti kol naznačuje, že jste na dobré cestě. Cítíte, že forma stoupá?
Rozhodně. Od začátku října se zápas co zápas cítím líp. Po zdravotních problémech, které jsem měl už ve Spartě, mi chvíli trvalo, než jsem se dal do kupy, a pak mi chvíli trvalo, než jsem se dostal do formy. Trenér Hornyák mě v té době podržel.

Smlouvu jste podepsal na rok s opcí. Jaké jsou vaše ambice pro nadcházející měsíce?   
Chci v prvé řadě zůstat zdravý a co nejvíc pomoct týmu dalšími brankami. Je mi jasné, že budu hodnocený hlavně podle nich. Když se bude dařit, může mi to otevřít dveře - ať už tady, nebo jinde. 

Už jste se s přítelkyní dostatečně pokochali krásou Budapešti?
Přiznám se, že jsem v Budapešti nikdy předtím nebyl a vnímal jsem ji spíše jako město na východě, kam bych si na volný víkend nezajel. Velmi rychle jsem změnil názor. Je nádherná.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články