Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

V lize se dramatizuje boj o titul i záchranu

Praha - Dvě derby Sparta - Slavia během týdne zvýšila fotbalové napětí, ale nejdramatičtější okamžiky domácí sezony teprve přijdou. Už ve víkendovém 25. prvoligovém kole dál pokračují dostihy o mistrovský titul, ale také boj o záchranu. Ten se však v týdnu částečně vyřešil - Bohemians Praha jsou prvním sestupujícím klubem. Přímý přenos utkání Plzně s Jabloncem vysílá ČT4 v sobotu od 15:45, v pondělí pak ČT2 nabídne duel Liberce s Ostravou. Všechny zápasy každého kola sledujte na zpravodajském webu ČT24. Informace najdete také na serveru fotbalživě.cz.

Sobotní zápas Plzeň - Jablonec může hodně naznačit v boji o titul i účast v pohárech. Plzeň z minulých tří zápasů získala pouze bod a vzdálila se vysněnému třetímu místo, ovšem případná výhra ji může vrátit do hry. Hosté dobře vědí, že je čeká jeden z klíčových duelů jara. "Uvědomujeme si, že i Plzeň cítí šanci a ambice na poháry, my zase máme soupeři co oplácet," řekl trenér František Komňacký, podle kterého Plzeň není jen Horváth, ale celkově dobře poskládaný tým.

Slovácko dělí opět pouhé dva body od sestupového pásma a před duelem s Bohemians 1905 je pod psychickým tlakem. "Pod ním jsme však stále a stres skončí, až budeme mít jistou záchranu," uvedl trenér Josef Mazura, který věří v ofenzivní duel. Bohemians 1905 se sice kontumací nesehraného utkání výrazně přiblížili k záchraně, zároveň však vypadli ze zápasového rytmu, a tak si v týdnu alespoň zahráli přípravný duel s malajskou jednadvacítkou.

Je nám líto, video expirovalo.
Ligové týmy bojují o pohárové příčky

Brňané zcela vypadli ze své jarní role, v posledních třech zápasech nezískali ani bod a pokaždé třikrát inkasovali. Na brněnskou oporu Tomáše Polácha čeká jubilejní 250. ligový start. Olomouc se soustředí na pohárový dvojzápas s Plzní, proto možná nechá odpočívat některé opory. Uspět chce ale i v Brně, které na podzim doma rozdrtilo 5:0. "Naše vzájemné zápasy mají svůj náboj, mohl by to být zajímavý fotbal," řekl trenér Zdeněk Psotka.

Neprokázaná úplatkářská aféra a nenastoupení k zápasu v derby s Bohemians 1905 odsoudilo po dvacetibodovém odpočtu Střížkovské k jistému sestupu. "Bez ohledu na naši situaci chceme ligu dohrát důstojně, napravit si reputaci a zkomplikovat Mladé Boleslavi fotbalový život. Hráči hrají o své další angažmá," zdůraznil trenér Jaromír Jindráček. Mladá Boleslav při středeční dohrávce až v závěrečné čtyřminutovce přišla o téměř jasnou výhru v Příbrami.

V Českých Budějovicích půjde o hodně

Domácí Dynamo České Budějovice se po porážce na Kladně ještě více namočilo do záchranářských bojů, Sparta naopak bojuje o titul. Sparťané sehrají třetí zápasech v šesti dnech, a tak se trenéři snaží tým připravit především po psychické stránce. "Každý hráč jinak prožívá zápasy, snažili jsme se hráče hned po čtvrtečním utkání přeorientovat na neděli, nemělo cenu se zabývat nevydařeným zápasem," uvedl trenér Jozef Chovanec, který věří v organizovaný výkon s nadstavbou v podobě individuálních výkonů. Libora Sionka čeká 150. zápas v české lize.

Slávisté uspěli ve čtvrteční dohrávce Ondrášovka Cupu a díky tomu jsou ve hře o pohárovou Evropu, ale v lize jim není do smíchu. Teď přivítají Kladno. "Rozhodně ligu nevypustíme, Slavia nemůže skončit v tabulce tam, kde jsme," zdůraznil kouč František Cipro, který upozornil na to, že soupeř nastřílel ve dvou zápasech šest branek. Hosté musí bojovat o každý bod, bez ohledu na favorita. "Slavia hraje vířivý fotbal uprostřed hřiště, ale nemáme v Edenu co ztratit a každé utkání začíná za bezbrankového stavu," řekl trenér Stanislav Procházka.

Tři zápasy, jediný získaný bod. Tak vypadá nepříznivá bilance Teplic z poslední doby, která Severočechy odsunula až na čtvrté místo v lize. Žlutomodří chtějí propad zastavit v neděli s Příbramí. Příbramští jsou prakticky zachránění a zbytek jara tak mohou odehrát relativně v klidu. V Teplicích však Středočeši vyhráli pouze jednou.

Program 25. kola:

Sobota 17. dubna: 15:45 Viktoria Plzeň - FK Baumit Jablonec, 18:00 1. FC Slovácko - Bohemians 1905, 1. FC Brno - Sigma Olomouc.

Neděle 18. dubna: 17:00 Bohemians Praha - FK Mladá Boleslav, Dynamo České Budějovice - Sparta Praha, Slavia Praha - SK Kladno, 19:30 FK Teplice - 1. FK Příbram.

Pondělí 19. dubna: 17:30 Slovan Liberec - Baník Ostrava.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články