Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Lize mistrů se představí čtyři krajánci či městští rivalové

Praha – Ve fotbalové Lize mistrů se poprvé představí dva týmy z Manchesteru. Poražené finalisty z předešlého ročníku United doplňuje bohatý nováček City a oba městští rivalové doufají, že si na startu nejprestižnější klubové soutěže světa udrží skvělou formu z úvodu Premier League. Den po plzeňské premiéře bude ve středu v prvním kole základních skupin ve hře dalších pět klubů s českými krajánky, reálnou šanci nastoupit mají čtyři z nich.

Pohár vítěze LM
zdroj: isifa/Rex Features autor: Hugh Routledge

Manchester City se vrací mezi klubovou elitu po 43 letech, ale jako klasický nováček novodobého systému Ligy mistrů se rozhodně netváří. Jeden z nejbohatších fotbalových celků světa myslí na postup, byť dostal asi nejtěžší základní skupinu s Bayernem Mnichov, Villarrealem a nevyzpytatelnou Neapolí. Právě středeční domácí souboj s italským nováčkem může být klíčem k úspěchu. City touží potvrdit dobrý start do sezony. V úvodních čtyřech kolech anglické ligy neztratili ani bod a společně s městským rivalem United vedou tabulku. Oproti Neapoli by měli být rozehranější.

V Lisabonu znovu ožijí vzpomínky na legendární finálovou bitvu z roku 1968 mezi Manchesterem United a Benfikou Lisabon. Angličané tehdy vyhráli 4:1 a portugalský celek má dodnes svému rivalovi co vracet. Ze sedmi zápasů Ligy mistrů s ním šestkrát prohrál a jen jednou zvítězil. Manchester i tentokrát přijíždí jako favorit, ve čtyřech zápasech Premier League nasázel svým soupeřům 18 branek a před víkendovým šlágrem s Chelsea bez ztráty bodu vede tabulku. Strach jde hlavně z útočníka Rooneyho, který dvakrát za sebou nastřílel hattrick.

Dobře do ligové sezony odstartoval i Real Madrid, který využil klopýtnutí Barcelony a už po dvou kolech si před katalánským sokem vytvořil dvoubodový náskok. Proti Dinamu Záhřeb ale bude "Bílý balet" na lavičce postrádat svého trenéra Josého Mourinha. Kontroverzní Portugalec si odpyká druhou třetinu z disciplinárního trestu za nevhodné chování a výroky při semifinále s Barcelonou.

Do hry se může ve středu dostat také až čtveřice českých fotbalistů. Radoslav Kováč hostí s Basilejí rumunského nováčka Otelul Galati, ale k přímému českému souboji spíš nedojde a brankář Miloš Buchta zůstane jen na lavičce hostů. Nepotkají se ani bek Lille David Rozehnal a Tomáš Necid z CSKA Moskva, který se léčí po zranění.

Životní zápas čeká po letním příchodu do Trabzonsporu Ondřeje Čelůstku: bývalý slávista okusí proti loňskému vítězi Ligy mistrů Interu Milán atmosféru na slavném San Siru. Trabzonspor na poslední chvíli nahradil v soutěži Fenerbahce Istanbul, které pyká za korupční aféru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články