Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

V létě odmítl, napodruhé už Boleslav vzal. Je to logický kariérní krok, řekl Svědík

Mladá Boleslav – Do Boleslavi mohl zamířit už v srpnu po konci Karla Jarolíma, ale tehdy ještě odmítl a zůstal u reprezentační dvacítky. Druhému vábení ale neodolal. Martin Svědík možnost převzít pátý celek nejvyšší soutěže bere jako logický kariérní krok a rád by se Středočechy zaútočil na místa zaručující pohárovou Evropu.

Martin Svědík
zdroj: ČTK autor: Šváb David

"Už v létě jsem to zvažoval, ale to jsem ještě necítil, že bych chtěl u reprezentace skončit. Potřeboval jsem ten reprezentační nadhled ke svému vývoji a byly tam důležité akce, proto jsem se rozhodl počkat. Ale když přišla nabídka i teď, tak moje myšlení už šlo jiným směrem," řekl Svědík.

"Práce u národního týmu je pocta, ale v mém kariérním posunu je logickým krokem jít trénovat mančaft s ambicemi na poháry. Tým, který má sportovní zázemí, je ekonomicky stabilizovaný a má velmi dobrý hráčský materiál. Takovou možnost jsem dosud v kariéře neměl a je to zase úplně jiná práce, na kterou se moc těším," dodal dvaačtyřicetiletý trenér, jenž dosud vedl jen Baník Ostrava a druholigové Pardubice.

V Ostravě vydržel rok a půl, než byl v prosinci 2014 odvolán i přesto, že tým byl tehdy na pátém místě tabulky. Nakonec skončila Ostrava třináctá a o rok později sestoupila. "Tehdy to byl pocit křivdy, ale když si to zpětně vyhodnotím, tak mi to v další kariéře pomohlo. Hlavně tím, že jsem se dostal k reprezentacím. Baníku přeju, necítím proti němu žádnou hořkost," řekl Svědík.

Po Baníku ještě chvíli působil v Dinamu Minsk jako asistent Dušana Uhrina mladšího, který má k Boleslavi hodně blízko a spekulovalo se o tom, že i on by mohl Kalvodu nahradit.

Je nám líto, video expirovalo.
Svědík: Chtěl bych v Boleslavi pracovat více s mladými hráči

"Vnímal jsem to poslední dva dny, kdy to proběhlo tiskem jako zaručená zpráva. S Dušanem jsem se od naší spolupráce potkal jen tady na utkání Boleslavi s Brnem a bavili jsme se spíše o rodinách než o fotbale. S ním ani s panem Kalvodou jsem místní poměry neprobíral, vše jsem konzultoval hlavně s asistentem Jirkou Saňákem, se kterým jsem spolupracoval u dvacítky," prohlásil Svědík.

Realizační tým zatím nemá v plánu výrazně měnit. "Chci s nimi nejdříve mluvit, pak si to budu vyhodnocovat. Záležet bude, zda jsou schopni plnit mé principy a zda se s tím chtějí ztotožnit. Pro mě je priorita vytvořit tu týmový duch. To se týká nejen hráčů, ale i lidí kolem. Bude to o nastavení principů a pravidel, které budeme chtít dodržovat. Na hřišti i mimo něj," uvedl Svědík.

Zakládá si na komunikaci s hráči. "Musí vědět, co chci hrát. A chci je přesvědčit o tom, že když budou plnit to, co já chci, tak budeme úspěšní. To je velmi důležité. Musíme mít týmový duch a jednotu. Bez toho se nehneme dál. Kladu důraz na náročnost, na pohyb bez míče a disciplínu. Každý by chtěl hrát krásný fotbal, ale také musí být účelný a efektivní, to je rozhodující," popsal svou filozofii.

Sport
zdroj: ČT4

"Hodně mě obohatila spolupráce s reprezentačními trenéry, jako jsou Kozel, Kotal, Suchopárek, a také poslední stáž na Juventusu. Odtamtud jsem si přivezl hodně myšlenek ohledně dodržování principů, které jsou zásadní pro chod mužstva. To ale samozřejmě neznamená, že budeme hrát jako Juventus," dodal s úsměvem.

Vedle snahy o postup do pohárové Evropy se hodlá zaměřit i na vývoj mladých hráčů Mladé Boleslavi. "Cíl je udělat pohárovou Evropu, ale také zapracovat mladé hráče do sestavy na takovou úroveň, aby se udrželi v mládežnických reprezentacích, což by mohl být ekonomický přínos pro klub. Bude mě zajímat spolupráce prvního mužstva s juniorkou a dorostem. Propojení s trenéry mládeže je pro mě také úkolem," řekl.

"Dobře znám Takácse, Klobásu, Vejmolu a další místní talenty a vím, co od nich čekat a že jejich výkonnostní křivka může jít ještě nahoru," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články