Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V kauze daňových úniků ve Španělsku figuruje i trenér Mourinho

Madrid - Po portugalské hvězdě Cristianu Ronaldovi čelí obvinění z daňových úniků i jeho bývalý trenér z Realu Madrid a krajan José Mourinho. Kouč Manchesteru United připravil podle vyšetřovatelů španělskou státní pokladnu o 3,3 milionu eur (86,7 milionu korun).

Je nám líto, video expirovalo.
Mourinho čelí obviněním z daňových úniků

Madridský prokurátor oznámil, že se Mourinho dopustil daňových prohřešků v letech 2011 a 2012. Úspěšný portugalský kouč trénoval "Bílý balet" tři sezony mezi lety 2010 až 2013.

Mourinho podle vyšetřovatelů využíval firmy na Britských panenských ostrovech a v Irsku, aby nemusel danit příjmy z osobnostních práv. Prokuratura uvedla, že úspěšný trenér už v minulosti jednou své pohledávky ke španělskému daňovému úřadu urovnal a v roce 2014 zaplatil pokutu 1,15 milionu eur. Úředníci však později zjistili, že některé údaje uvedené v tomto finančním vyrovnání byly nesprávné.

Před týdnem byl obviněn Ronaldo, který se podle španělských úřadů v letech 2011 až 2014 dopustil daňových podvodů ve výši 14,7 milionu eur (asi 384 milionů korun). Hvězda Realu Madrid byla kvůli tomu na 31. července pozvána před soud, kam se musí osobně dostavit. Kapitán portugalské reprezentace vinu popřel a údajně uvažuje o tom, že kvůli poškození svého jména ze Španělska odejde.

Minulý rok byli uznáni vinnými z daňových podvodů ve Španělsku barcelonský útočník Lionel Messi a jeho otec Jorge. Oba byli odsouzeni k 21 měsícům vězení. Za mříže ovšem nemusí. Podle španělských zákonů si totiž mohou odsouzení za nenásilné trestné činy s dosud čistým rejstříkem odpykat tresty kratší než dva roky na svobodě.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články