Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

V Karviné se po 17 letech bude kopat první liga

Praha - Po Hradci Králové si vítězstvím nad Pardubicemi vydobyl postup do nejvyšší fotbalové soutěže v Česku také karvinský tým. Účast mezi elitou jim definitivně zajistila výhra 2:0.

Sport
zdroj: ČT4

Prvoligový fotbal se vrací do Karviné po sedmnácti letech. V sezoně 1998/99 sestoupila z nejvyšší soutěže FC Karviná, od které v roce 2003 odkoupil práva tehdy vznikající klub MFK, aby zabránil zániku fotbalu ve městě. Karviná hrála v samostatné první lize dvakrát, v sezoně 1996/97 ale stejně jako o dva ročníky později skončila na sestupovém místě.

Už v minulém kole si zajistil postup Hradec Králové, který se vrátí do nejvyšší soutěže po roční odmlce. Karviná dnes měla na soupisce hned devět hráčů se zkušenostmi z první ligy a ti si nechtěli boj o postup komplikovat. Rychle si vytvořili sérii standardek a po jedné z nich se už ve čtvrté minutě trefil hlavou bývalý hráč Teplic či Slavie Jan Hošek.

Karvinští se radují ze vstřelené branky. Uprostřed je autor gólu Jan Hošek.
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Hned po změně stran Karviné pomohla přísná penalta po pádu estonského reprezentanta Sandera Puriho, kterou proměnil další exligový hráč Lukáš Budínský. Slezané už si pak postupový výsledek vzít nenechali a dva tisíce fanoušků mohlo většinu druhého poločasu zpívat "Prvoligoví, už jsme prvoligoví".

  • Obránce MFK Karviná Pavel Dreksa: "Myslím, že lidé tady si to strašně dlouho přáli. Já jsem samozřejmě moc rád, že jsem mohl být u toho a že se nám to povedlo."

"Rychlý gól nás trochu uklidnil, zatáhli jsme se a spoléhali se na to, že to ubráníme. Pardubice neměly moc motivaci a my toho využili. Zaslouženě jsme vyhráli a postoupili. Na konci jsme odpočítávali každou minutu, všichni čekali, že to dotáhneme, tak jsem rád, že se nám to povedlo. V posledním kole ve Varnsdorfu by to bylo složitější," uvedl zkušený útočník Zbyněk Pospěch. 

Vizitka MFK Karviná:

Ve městě opravují stadion

Karviná vybojovala postup ve sportovním centru Kovony, které sice nevyhovuje ligovým potřebám, ale na druhé straně města finišuje rozsáhlá rekonstrukce městského stadionu za zhruba 205 milionů korun. Zbývají především terénní úpravy kolem arény a také trávník. Po dokončení půjde o jeden z nejmodernějších stadionů v lize a kapacita bude necelých pět tisíc míst.

"Firmy nám termín už několikrát posunuly, ale věřím, že už to do konce června dokončí a v červenci se budou řešit jen reklamace a do konce července bude vše hotové," řekl předseda dozorčí rady klubu Jan Volf, který se jako náměstek primátora o výstavbu stadionu zasadil. Kromě toho bude muset klub vyřešit i sponzora, jelikož jeho hlavní partner OKD je v insolvenci. 

Znojmu, které z předchozích tří kol uhrálo jediný bod a minule utrpělo doma debakl 0:4 s Vlašimí, už nebyla nic platná ani dnešní výhra 3:2 v Opavě. Hradec, který má v posledním kole druhé ligy volný los, zakončil postupovou sezonu výhrou 2:1 na půdě Ústí nad Labem.

Na opačném konci tabulky stále není jisté, kdo sestoupí. Definitivu záchrany mohl získat Vyšehrad v případě výhry nad Českými Budějovicemi, jenže neudržel vedení a po obratu Dynama prohrál 1:3. Pražský tým má na posledním místě stejně bodů jako béčko Olomouce, které kvůli pádu Sigmy z nejvyšší soutěže nebude moci v příští sezoně druhé ligy startovat.

Výsledky 29. kola druhé ligy

Sokolov - Táborsko 1:2 (0:1) Branky: 61. Přeučil - 42. a 84. Nešický. Rozhodčí: Adámková - Hájek, Pospíšil. ŽK: Jablonský (Sokolov). Diváci: 552.

Vlašim - Frýdek-Místek 3:1 (3:0) Branky: 30. a 42. Nečas, 32. Nový - 83. Vyskočil. Rozhodčí: Královec - Mokrusch, Kožár. Bez karet. Diváci: 401.

Opava - Znojmo 2:3 (0:1) Branky: 73. Jurečka, 90.+2 Mrázek - 66. a 75. Žondra, 2. Stáňa. Rozhodčí: Dresler - Pochylý, Boček. ŽK: Ledecký (Znojmo). Diváci: 1226.

Vyšehrad - České Budějovice 1:3 (0:0) Branky: 49. Strnad z pen. - 61. Kalod, 79. Jurdík, 90.+3 Kadula. Rozhodčí: Machálek - Pelikán, Melichar. ŽK: Hála, Klesa, Funda (všichni Budějovice).

Ústí nad Labem - Hradec Králové 1:2 (1:0) Branky: 26. Procházka - 73. Trubač, 77. Pázler z pen. Rozhodčí: Lerch - Ratajová, Šimáček. ŽK: Šnirc, Veverka, Králík - Malinský. Diváci: 692.

Karviná - Pardubice 2:0 (1:0) Branky: 4. Hošek, 48. Budínský z pen. Rozhodčí: Proske - Kotík, Arnošt. ŽK: Pospíšil (Pardubice). Diváci: 2027.

Třinec - Varnsdorf 0:1 (0:0) Branka: 76. Daníček. Rozhodčí: Houdek - Fišer, Myška. ŽK: Čelůstka - Durdevič. Diváci: 251. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články