Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

V Istanbulu bylo horko. Vzduchem létaly kameny, hráč Lokomotivu vytáhl Putina

Istanbul – Když los určil, že se v prvním vyřazovacím kole Evropské ligy střetne turecké Fenerbahce Istanbul a ruský Lokomotiv Moskva, okamžitě se objevily obavy, že by duel mohl vzbudit řadu emocí. A to se také potvrdilo. Už před zápasem musela zasahovat policie a incident po závěrečném hvizdu rovněž přilil olej do ohně.

Záložník Lokomotivu Moskva Dmitrij Tarasov s podobiznou Vladimira Putina na tričku
zdroj: ČTK/AP/ autor: Emrah Gurel

Vztahy mezi Tureckem a Ruskem jsou od listopadu, kdy turecká armáda na svých hranicích sestřelila ruskou stíhačku, velmi napjaté a v podstatě na bodu mrazu. Sport se sice drží striktních pravidel, že by neměl být s politikou spojován. Duel mezi Fenerbahce a Lokomotivem však ukázal, že praxe je poněkud odlišná.

První incident ostře sledovaného zápasu nastal už před jeho začátkem. Při příjezdu ruského týmu na stadion začala skupinka fanoušků domácího celku házet na autobus kameny a láhve. Ty naštěstí nikoho nezranily a podle informací policie byli zadrženi tři lidé.

Samotné utkání proběhlo o poznání klidněji. Turecký celek zvítězil 2:0 díky dvěma zásahům Souzy, přičemž sudí vytáhl během devadesáti minut pouze tři žluté karty. Hned dvě přitom přišly až v samotném závěru.

Po závěrečném hvizdu však došlo k druhému momentu, který vzbudil emoce. Záložník ruského celku Dmitrij Tarasov si sundal dres, pod kterým měl tričko s podobiznou Vladimira Putina v námořnické čepici s nápisem: Nejslušnější prezident.

Turecká média incident okamžitě označila za provokaci, jelikož Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan jsou v posledních měsících v tvrdých sporech ohledně válečného konfliktu v Sýrii.

Trest přijde od klubu i UEFA

Sám osmadvacetiletý hráč se po utkání hájil a snažil se uklidnit kritické hlasy. "Je to můj prezident. Respektuji ho a rozhodl jsem se ukázat, že jsem vždy připraven ho podporovat a že jsem s ním," řekl po duelu. "Co bylo napsáno na tričku, je vše, co jsem chtěl říct."

Tarasov však téměř jistě dostane trest, protože vyjadřovat politické přesvědčení a názory během zápasů UEFA zakazuje. Podle zdrojů blízkých Evropské fotbalové unii by hráč mohl dostat stopku nejméně na deset zápasů a sankcím by mohl čelit i Lokomotiv.

Klub Tarasova hodlá potrestat. "Bohužel zaměstnanci klubu nebyli schopni zabránit tomuto incidentu, protože hráč nikoho o svých plánech neinformoval. To, co Dmitrij udělal, bylo nevhodné a poškozuje to klub a jeho pověst. Tarasovovi bude uložena pokutu v souladu s jeho smlouvou v Lokomotivu," uvedl klub v prohlášení.

Tarasov za své počínání sklidil kritiku i doma v Rusku. "Můžete k tomu říct jediné - díky za tak hloupé gesto," uvedl ironicky člen výkonného výboru ruského svazu Igor Lebeděv. "Vážím si ho jako fotbalisty, ale tohle je prostě pro člověka na této úrovni neodpustitelné. Vlastenectví na dresy nepatří. Nejvyšší úrovní vlastenectví by byla výhra 3:0 v odvetě a Tarasov by měl být fanoušky odnesen pryč ze stadionu," dodal.

Zdroj
BBC, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články