Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V cenách FIFA triumfoval Ronaldo, uspěli i Zidane a Koného gesto fair-play

Portugalský útočník Realu Madrid Cristiano Ronaldo obhájil vítězství v anketě FIFA "The Best" a stal se nejlepším fotbalistou za rok 2017. Nejlepším fotbalovým trenérem byl zvolen Zinédine Zidane z Realu Madrid. Předčil Massimiliana Allegriho a Antonia Conteho. Ocenění si odnesl také útočník Brna Francis Koné, a to cenu fair-play za pomoc brankáři Martinu Berkovcovi, kterému v dresu Slovácka vytáhl zapadlý jazyk.

Cristiano Ronaldo na cenách FIFA 2017
zdroj: ČTK/AP

Portugalský útočník Cristiano Ronaldo obhájil vítězství v anketě FIFA "The Best" a stal se nejlepším fotbalistou za rok 2017. Dvaatřicetiletý kanonýr Realu Madrid v hlasování trenérů a kapitánů národních týmů, novinářů a fanoušků vyhrál před Lionelem Messim z Barcelony a Neymarem z Paris St. Germain. Ronaldo ovládl anketu FIFA popáté v kariéře a navázal na své triumfy z let 2008, 2013, 2014 a 2016.

Bývalý hráč Sportingu Lisabon a Manchesteru United vstřelil v minulé sezoně za Real Madrid ve 46 zápasech 42 branek a pomohl týmu vyhrát španělskou ligu, Ligu mistrů, klubové mistrovství světa i Superpohár UEFA. Ronaldo se v LM rovněž stal nejlepším střelcem s 12 góly.

"Děkuji, že jste mě volili. Mohli tady být i Leo Messi a Neymar. Chci poděkovat Realu Madrid za podporu během celého roku. Jsme poprvé v Anglii a já tuto cenu vyhrál podruhé za sebou. Je to pro mě krásný okamžik a děkuju všem svým fanouškům po celém světě. Jsem hrozně šťastný," uvedl Ronaldo.

Lionel Messi se svou ženou Antonellou
zdroj: ČTK/AP

Třicetiletý Argentinec Messi za Barcelonu nastřílel v 52 soutěžních duelech 54 branek, ale s katalánským týmem slavil jenom triumf ve Španělském poháru. Pětadvacetiletý Neymar byl do léta Messiho spoluhráčem v Barceloně, před novou sezonou Brazilec přestoupil za rekordních 222 milionů eur do PSG.

Nejlepším trenérem je Zidane

Allegri s Juventusem vyhrál italskou ligu i domácí pohár a dostal se do finále LM, kde však turínské mužstvo nestačilo na Real. Conte ve své premiérové sezoně na lavičce Chelsea triumfoval v anglické lize.

Nejlepším brankářem roku se stal devětatřicetiletý kapitán Juventusu a italské reprezentace Gianluigi Buffon. Za sebou nechal kostarického gólmana Keylora Navase z Realu a loňského německého vítěze Manuela Neuera z Bayernu Mnichov.

Je nám líto, video expirovalo.
Ronaldo je hráčem roku podle FIFA

V TOP 11 dle FIFA jsou i Buffon, Neymar a Messi

Do jedenáctky roku se opět dostalo pět hráčů Realu Madrid. Z týmu vítěze Ligy mistrů figurují v ideální sestavě stejně jako loni obránci Sergio Ramos a Marcelo, záložníci Luka Modrič s Tonim Kroosem a útočník Cristiano Ronaldo.

Fotbalová jedenáctka roku 2017
zdroj: ČT sport

Ve výběru jsou dále Buffon, obránci Leonardo Bonucci a Daniel Alves, kteří v létě z Juventusu zamířili do AC Milán, respektive do Paris St. Germain. Barcelonu zastupují útočník Lionel Messi a středopolař Andrés Iniesta, v ideální sestavě nechybí ani jejich bývalý ofenzivní spoluhráč Neymar, nyní už hvězda PSG.

Cenu Ference Puskáse za nejhezčí gól minulého ročníku získal francouzský útočník Arsenalu Olivier Giroud za takzvaný kop škorpiona v novoročním zápase anglické ligy proti Crystalu Palace.

Fotbalová jedenáctka roku 2017 podle FIFA/FIFPro:

Buffon - Alves, Bonucci, Ramos, Marcelo - Modrič, Kroos, Iniesta - Messi, Ronaldo, Neymar.

Je nám líto, video expirovalo.
Nominované góly v rámci Puskásovy ceny FIFA 2017

Ocenění fair-play si vysloužil útočník Brna Francis Koné. Reprezentant Toga ještě v dresu Slovácka pomohl zachránit život tehdejšímu brankáři Bohemians 1905 Martinu Berkovcovi, když mu pohotově vytáhnul zapadlý jazyk během únorového ligového zápasu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články