Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

V čele UEFA pokračuje Čeferin. Na kongresu v Římě neměl protikandidáta

Do čela Evropské fotbalové unie UEFA byl na kongresu v Římě znovu zvolen Aleksander Čeferin. Stávající předseda byl jediným kandidátem. Jednapadesátiletý slovinský právník je v čele organizace od září 2016.

Aleksander Čeferin
zdroj: ČTK/AP autor: Gregorio Borgia

Čeferin před necelými třemi lety v čele UEFA nahradil Michela Platiniho, který skončil kvůli zákazu činnosti ve fotbale za přijetí podezřelé platby.

Ve volbách tehdy porazil Michaela van Praaga z Nizozemska a mandát získal do konce funkčního období bývalého slavného francouzského reprezentanta. Nyní povede unii až do roku 2023.

"Tehdy bylo vedení světového i evropského fotbalu v obrovské krizi," připomněl Čeferin rozsáhlý korupční skandál. "A vy jste se přesto rozhodli dát klíče od sídla UEFA někomu naprosto neznámému. Byla to však jedinečná šance změnit věci k lepšímu," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Slovinec Čeferin byl opět zvolen do čela UEFA

Čeferin prohlásil, že nadále bude usilovat o dodržování pravidel finančního fair play. "Na první cíl finančního fair play už jsme dosáhli a evropské kluby jsou zdravější než kdykoliv předtím. Dluhy klubům, hráčům nebo trenérům jsou už ve většině zemí jen špatnou vzpomínkou," řekl.

V úmyslu má také zabránění vzniku tzv. superligy pro nejbohatší evropské kluby. "Budeme jednat, abychom vymysleli nové soutěže pro budoucnost, ale pořád v nich budou dvě zásady. Hrát je budou moci mužstva ze všech 55 členských zemí a o účastnících budou rozhodovat sportovní výsledky," uvedl.

Čeferin ale zdůraznil, že všechno bude vyžadovat spoustu práce. "Nečekejte ihned zázraky. Historie se opakuje, a jestli někdo tvrdí, že dokáže změnit tok historie mávnutím kouzelné hůlky, tak je buď snílek, nebo šarlatán," prohlásil slovinský funkcionář.

Voleni byli také členové výkonného výboru, kam se nově dostal například bývalý slavný útočník a šéf chorvatského svazu Davor Šuker. Zvolen byl také kontroverzní předseda ukrajinského svazu Andrij Pavelko, který je podezřelý z finančních podvodů. V komisi nahradil krajana místopředsedu Hrihorije Surkise, jenž po 15 letech skončil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články