Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

V Čechách ubývá amatérských fotbalových klubů, FAČR hledá řešení

Český fotbal se potýká s úbytkem amatérských klubů a hráčů. Fotbalová asociace ČR kvůli tomu mimo jiné zvažuje, že by se nižší soutěže hrály v menším počtu hráčů. Na středeční konferenci v Praze však její zástupci současně zdůraznili, že jde až o krajní variantu.

Fotbal
zdroj: ČTK autor: Jakub Syrůček

FAČR měl ke konci loňského roku zhruba 332 tisíc registrovaných členů, což je rekord od zavedení elektronické evidence v roce 2012. Velkou zásluhu na tom však mají velké kluby a města, zatímco na vesnicích fotbal prožívá velkou krizi.

Nejde však pouze o problém České republiky. Evropská fotbalová unie UEFA v roce 2010 registrovala 23,5 milionu fotbalistů, před dvěma lety už jen 15,7 milionu. "Krize amatérského fotbalu je velké téma. Je to mimo jiné dané tím, že se poprvé v historii relevantně spočítali členové. Dřív byla registrace celoživotní a teď je jen na rok," uvedl předseda grassroots komise FAČR Otakar Mestek.

Je nám líto, video expirovalo.
Zájem o amatérské fotbalové kluby klesá

Nejaktuálnější statistiky FAČR zatím nemá, od roku 2015 však v Česku skončilo kolem 350 týmů. "Nicméně některé statistiky UEFA jsou šokující, protože 40 procent fotbalistů nad 15 let končí s fotbalem," uvedl šéf Unie českých fotbalových trenérů Verner Lička.

Český fotbal stále není pro veřejnost důvěryhodný

"U nás je problém s přitažením dětí ke sportu. Neměl by být cíl fotbal, ale sport obecně a výchova jedince. Na prvním místě bychom měli vychovávat člověka a potom v patnácti letech ho třeba začít učit fotbal," přidal Lička. "Například na Islandu mají od tří let povinně gymnastiku a teprve potom přejdou ke konkrétnímu sportu. Ve Švédsku mají ve školkách povinné čtyři sporty, ze kterých si posléze vyberou jen dva. A v Rakousku je na školách tělocvik povinný každý den," dodal.

Českému fotbalu nepomáhá navíc ani skutečnost, že pro lidi není dostatečně důvěryhodný. Podle dva roky starého průzkumu UEFA ho v tabulce důvěryhodnosti zařadili až na 17. místo z dvaceti. "Je to velká koule, kterou za sebou táhneme. Ale i když to není asi chyba amatérského fotbalu, tak s tím musíme bojovat a dělat všechno pro to, abychom dojem zlepšili," uvedl Mestek.

Právě jeho grassroots komise se snaží nejmenším klubům pomoci řadou projektů v rámci tzv. grassroots charty UEFA, která má za cíl bojovat s ubývajícím počtem fotbalistů. Například zavedením 80 profesionálních trenérů, kteří budou mít na starost kluby "restartovat". "Říkáme jim zapalovači a jsou v každém okrese, dřív byli jen v kraji. Budou pracovat na tom, aby se klub spojil třeba s mateřskou nebo základní školou a žádaly o granty," přidal Mestek.

"V dorosteneckých soutěžích už jsme najeli na flexibilitu počtu hráčů a přemýšlíme o kazachstánské cestě, že by se nižší soutěže hrály v menším počtu," dodal s tím, že přesnější závěry bude mít FAČR k dispozici na podzimní národní grassroots konferenci v Nymburce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články