Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

V baráži o Euro dojde na severský duel, Bosna vyzve Irsko

Nyon (Švýcarsko) - Fotbalisté Švédska se v baráži o účast na evropském šampionátu 2016 ve Francii utkají v severském derby s Dánskem. Ukrajina vyzve Slovinsko, Bosna a Hercegovina narazí na Irsko a Norsko na Maďarsko. Rozhodl o tom dnešní los v Nyonu, zápasy baráže se odehrají od 12. do 17. listopadu. Český tým na šampionát postoupil jako vítěz kvalifikační skupiny A.

Utkání Irsko - Bosna
zdroj: Reuters autor: Cathal McNaughton

Z českého pohledu jsou nejzajímavější zápasy Ukrajiny a Bosny. Svěřenci trenéra Pavla Vrby potřebují, aby oba tyto celky nepostoupily, v tom případě by udrželi pozici ve druhém výkonnostním koši při losování základních skupin závěrečného turnaje. Český tým je na posledním místě pro druhý koš a pouze Ukrajina s Bosnou ho ještě mohou předstihnout. Pozice ve druhém losovacím koši by mohla na šampionátu přinést papírově snazší základní skupinu.

Ukrajina se se Slovinskem utkala čtyřikrát v 90. letech a ani jednou nevyhrála. V roce 1999 neuspěla proti tomuto soupeři v baráži. Přesto je s losem spokojena. "Je to pro nás příjemný los. Bude důležité vytvořit si v domácím duelu náskok před odvetou. A také bude důležité Slovinsko nepodcenit, což se nám stalo v minulosti," uvedl ukrajinský asistent trenéra Olexandr Zavarov. "Bylo mi 16 let, když Ukrajina hrála baráž o Euro 2000. Byla silnější, ale na hřišti se to neukázalo. Musíme se z toho poučit," dodal záložník Taras Stěpaněnko.

Bosna bude proti Irsku usilovat o druhý postup na závěrečný turnaj v historii. V premiéře si vloni zahrála na světovém šampionátu v Brazílii. "Jestli je tady nějaká malá výhoda, tak je to odveta doma," řekl irský trenér Martin O'Neill.

V severském derby se proti sobě postaví Dánsko a Švédsko

Švédové s hvězdným útočníkem Zlatanem Ibrahimovičem zkusí odčinit nezdar z minulé baráže o světový šampionát s Portugalskem. S Dánskem ale poslední čtyři zápasy prohráli a nedali v nich gól. "Kdybychom si mohli vybrat, Dánsko jsme si nepřáli. Je to nejtěžší možný los," uvedl švédský kouč Erik Hamrén. "Máme proti Švédsku dobrou bilanci z nedávných zápasů, mohli bychom se o to trochu opřít," dodal dánský bek Erik Sviatchenko.

Maďarsko se pokusí probojovat na velký turnaj poprvé po 30 letech. Proti bude stát Norsko, které na mistrovství Evropy hrálo jen jednou v roce 2000. Čtyři vítězové baráže zkompletují 24 účastníků evropského šampionátu.

Tolik mužstev bude hrát na mistrovství poprvé v historii. Do baráže se dostaly týmy ze třetích míst v kvalifikačních skupinách, pouze Turecko v "české" skupině A jako nejlepší celek z třetích příček postoupilo do Francie přímo. Závěrečný turnaj odstartuje 10. června.

Los baráže o účast na fotbalovém mistrovství Evropy 2016 :

Ukrajina - Slovinsko, Švédsko - Dánsko, Bosna a Hercegovina - Irsko, Norsko - Maďarsko

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články