Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V Andoře chce jednadvacítka vykročit k baráži

Andorra - Čeští fotbalisté do 21 let vyrazili do Andorry udělat možná rozhodující krok na cestě k vítězství ve třetí kvalifikační skupině o postup na mistrovství Evropy a tím k účasti v baráži o šampionát.

Pokud v úterý v malém knížectví v Pyrenejích potvrdí roli jasného favorita, budou mít před zbylými dvěma zápasy kvalifikace šestibodový náskok v čele tabulky a k definitivě prvenství jim bude scházet bod.

"Pokud vyhrajeme, baráži se hodně přiblížíme. Svým způsobem je možná dobře, že stále musíme být koncentrovaní, že ještě asi nebude rozhodnuto. Ta výchozí pozice je ale dobrá a věřím, že nám baráž už neunikne," řekl trenér Jakub Dovalil.

Mladíci se mohou dostat do baráže, i kdyby náhodou ztratili vedení. Z deseti kvalifikačních skupin postoupí také čtyři nejlepší celky z druhých míst. Češi ale pomýšlejí jen na triumf ve skupině, aby se v baráži vyhnuli nejsilnějším soupeřům. "Je předpoklad, že bychom byli ve skupině s těmi nejsilnějšími, Španělskem, Německem, Francií, a dostali bychom někoho hratelnějšího," řekl trenér.

Češi přicestovali do malinkého státečku s rozlohou 468 km čtverečních, jakou má zhruba Praha, v roli obrovského favorita. Andorrská jednadvacítka ani v jednom z dosavadních osmnácti kvalifikačních duelů nezvítězila a ve skupině dokonce prohrála všech šest utkání při skóre 0:23. V domácím prostředí ale fotbalový trpaslík potrápil Wales i Arménii, oba favorité vydřeli nejtěsnější výhru 1:0. Proto Dovalil své svěřence varoval před podceněním soupeře. "Hráčům jsme zdůrazňovali, že ta malá země vždy jednou za čas udělá nějaký úspěch. Ten vzniká spíš z nekoncentrovanosti a nepřipravenosti soupeře. Teď třeba remizovalo v jednadvacítkách San Marino s Řeckem. Na hráče jsme proto apelovali, aby se připravili jako na každý jiný zápas," prozradil Dovalil.

Češi vyrazili do Andorry už v neděli. Nejprve je čekal let do Barcelony a odtud asi tříhodinový přesun autobusem směrem na sever k francouzským hranicím. "Největší problém je vyrovnat se s těmi podmínkami. Cesta není nejjednodušší, navíc je to asi kilometr nad mořem. Osobně jsem měl celou noc problém, abych vůbec spal. Po náročném cestování mě strašně bolela hlava," řekl obránce Tomáš Kalas. Český trenér nechal doma gólmana Valeše a obránce Kyselu. Oproti pátečnímu vítěznému zápasu s Černou Horou plánuje nasadit dva útočníky. Zápas začne v úterý v 17:30. Zbylé dva duely kvalifikace čekají jednadvacítku v září.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články