Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Africkém poháru poslaly Egypt a Rovníkovou Guineu do čtvrtfinále penalty

Dalšími čtvrtfinalisty afrického Poháru národů jsou fotbalisté Egypta a Rovníkové Guineje. Egypt v osmifinále vyřadil Pobřeží slovonoviny v penaltovém rozstřelu. V základní hrací době i prodloužení skončil zápas 0:0. Zatímco v dresu "Slonů" neproměnil pokutový kop obránce Eric Bailly z Manchesteru United, Egypťané skórovali ze všech pěti pokusů. O semifinále se utkají s Marokem. Hráči Rovníkové Guinei zase v penaltách udolali Mali a teď je čeká Senegal.

Pobřeží slonoviny - Egypt
zdroj: ČTK/PA autor: BackpagePix

Pobřeží slonoviny, které nastoupilo s bývalým obráncem pražské Slavie Simonem Delim, přečkalo v 17. minutě první nebezpečnou situaci, kdy Marmúš orazítkoval dalekonosnou střelou břevno. Svěřenci francouzského trenéra Beaumellea navíc přišli v první půli o zraněného záložníka AC Milán Francka Kessieho.

Ve druhé části se mohli v dresu Egypta prosadit Sulíja a Alnaní, ani jeden však čekání na branku neprolomil. Na druhé straně byl blízko gólu hlavičkující Haller a přesně střílející Zaha, proti nim však skvěle zasáhl brankář Šanáví.

Třiatřicetiletý gólman se v závěru zranil, na jeho místo přišel Gabalski a stal se hrdinou. Brankář egyptského Zamaleku nejprve vyrazil ve 104. minutě technickou střelu Ibrahima Sangárého a v penaltovém rozstřelu vystihl ve třetí sérii pokus Bailyho. Egypt ani jednou nezaváhal a postup sedminásobných šampionů mezi nejlepších osm týmů pečetil hvězdný liverpoolský útočník Salah.

Favorizované Mali se mohlo v zápase s Rovníkovou Guinejí ujmout vedení v závěru první půle, kdy rozhodčí Gassama nařídil po kontaktu Doumbii s Mirandou pokutový kop. Po zhlédnutí videa však sudí verdikt opravil a penaltu odvolal.

V oboustranně opatrném utkání nakonec gól nepadl. Poté, co každý z týmů vyslal za 120 minut na branku soupeře pouze jednu střelu, dospěl duel do penaltového rozstřelu. V něm měli pevnější nervy hráči Rovníkové Guineji. Zatímco Eneme v osmé sérii bezpečně proměnil, malijský Sacko selhal. Tým trenéra Obianga Bicoga, který dosud inkasoval na turnaji jen jednu branku, postoupil do čtvrtfinále potřetí v historii.

Dalšími čtvrtfinalisty jsou vedle Egypta a Maroka také Burkina Faso, Tunisko, Senegal, Gambie a domácí Kamerun. 

Mistrovství Afriky ve fotbale - osmifinále:

Pobřeží slonoviny - Egypt 0:0 po prodl., na pen: 4:5.

Mali - Rovníková Guinea 0:0 po prodl., na pen. 5:6.

Čtvrtfinálové dvojice:

Burkina Faso - Tunisko, Senegal - Rovníková Guinea, Gambie - Kamerun, Egypt - Maroko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články