Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

V Africe má vzniknout superliga. Hrát se bude o nemalé částky

Co zatím nevyšlo v Evropě, plánuje uspořádat Afrika. Tamní fotbalová konfederace plánuje od příštího roku spustit novou lukrativní soutěž, kterou bude hrát 24 vybraných klubů z 16 zemí. Vzduchem létají nemalé částky. Podle prezidenta CAF Patrice Motsepeho by měla mít superliga dotaci 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun), což je pětkrát víc než současná africká Liga mistrů.

"Africká superliga nabídne to nejlepší z celého kontinentu. Už teď pozorujeme velký zájem investorů o celý projekt," uvedl Motsepe, který je považován za jednoho z nejbohatších Afričanů a v čele CAF stojí od března 2021.

Nová soutěž by měla začít v srpnu příštího roku. Vítězný klub získá 11,6 milionu dolarů (278 milionů korun). Z výnosů superligy dostane každá z 54 afrických národních fotbalových asociací jeden milion dolarů (24 milionů korun) ročně.

"V následujících měsících budeme projekt finalizovat. Chceme také vysvětlit národním asociacím, co pro ně nová soutěž bude znamenat. Superliga přispěje i k jejich růstu, stejně jako růst afrického fotbalu prospívá celé hře na světové úrovni," uvedl Motsepe.

Africká superliga by se mohla hrát ve třech osmičlenných skupinách s následným play-off. CAF plánuje pokračovat i v africké Lize mistrů, uvažuje se ale o změně formátu.

Plán o založení africké superligy přichází necelý rok a půl poté, co se o podobný krok v Evropě pokusilo 12 velkoklubů. Projekt kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. Devět týmů se od něj poté odvrátilo a nadále ho oficiálně podporují jen Juventus, Real Madrid a Barcelona. Africká superliga má na rozdíl od evropského protějšku podporu mezinárodní fotbalové asociace FIFA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články